Banes Motor České Budějovice
31.05.2013, Petr Kaše

Trenér starších žáků Aleš Dvořák je s uplynulou sezonou nadmíru spokojen

Č. B u d ě j o v i c e - Fanoušci českobudějovického hokeje si v loňské sezoně příliš radosti neužili. Muži vypadli již v předkole play-off, junioři bojovali ve skupině o udržení. Radost příznivcům klubu z jihočeské metropole udělali hlavně starší žáci. Svěřenci trenéra Aleše Dvořáka nejprve zvítězili v jihočeské skupině a následně ovládli také nadstavu, do které postoupily nejlepší jihočeské a západočeské celky.

Dokázali jste zvítězit nejprve v jihočeské skupině a následně jste ovládli také nadstavbu, takže asi velká spokojenost že?
Určitě spokojenost. Povedlo se nám tým nastartovat hned od začátku a až na několik výpadků byly výkony kluků celou sezonu na vysoké úrovni. To byl rozdíl například oproti minulému roku, kdy po výborném vstupu následoval výsledkový pád. Osobně jsem s celou sezonou velmi spokojen. Jak s výkony a pracovitostí kluků, tak i herně a výsledkově.

Jak byste zpětně zhodnotil letošní sezonu?
Ač se to nezdá, tak vyhrát obě skupiny bylo velmi těžké a to z jednoho důvodu. My hráli celou sezonu jen s jedním ročníkem 2000 ve spojené lize ročníků 1999/2000. Kromě nás nikdo neměl kompletní ročník. Proto si osobně myslím, že výkony, hlavně v nadstavbě, kdy proti nám hráli více jak z poloviny kluci ročníku 1999 jako například Beroun, Příbram, Klatovy, byly velmi dobré. Hráči chtěli vyhrát každé utkání, nikomu nedali nic zadarmo, bojovali…Utvořila se dobrá parta, byla sranda, kluci se těšili na tréninky, což je nejlepší odměna pro trenéra. Za jejich přístup a výkony jim děkuji!

radost mladých hokejistů

Jaká byla podle Vás úroveň soutěže? Skupinu Jih jste ovládli jednoznačně, když jste prohráli pouze jediné utkání. Úroveň nadstavby již byla vyšší?
Ano, v základní části jsme prohráli jen jednou proti Písku. Bylo to venku a prohra byla drtivá, tuším, že 11:2 (13:2 pozn. autora). Ale byla to porážka v pravou chvíli. Ukázalo se, na čem musíme zapracovat, co zlepšit a jak hrát lépe. Nadstavba byla kvalitní soutěž, kde jsme odehráli dobré zápasy proti starším klukům, někteří z nich hráli i v mladším dorostu. Jsem velmi rád, že jsme obstáli jak herně, tak výsledkově a soutěž vyhráli.

Pomáhali Vám v průběhu sezony také pendlové?
Ano, pomáhali. V mužstvu jsme měli celkem 15 hráčů + 3 brankaře. Další dva hráči s námi trénovali, ale byli uvolněni na hostování. Celou sezonu jsme chtěli hrát na tři lajny, ale přišly zranění a nemoci, tak jsme ve třech utkáních použili jednoho hráče ročníku 99 a zhruba v pěti zápasech nám pomohli mladší kluci ročníku 2001. S jejich výkony jsem byl velmi spokojen.

Když byste měl vyzdvihnout nějaké hráče z Vašeho mužstva? Kdo z nich má podle Vás světlou budoucnost?
Jména po mě nechtějte, ale domnívám se, že v tomto ročníku je zhruba 3-5 hráčů, kteří když jim zdraví, elán a pracovitost vydrží, to mohou v hokeji daleko dotáhnout.

Jak vůbec probíhají tréninky v této kategorii? Kolikrát týdně se připravujete?
V období letní přípravy, která trvá zhruba od května do konce června, se scházíme čtyřikrát do týdne. Většinou dvakrát v hale a dvakrát venku. Příprava probíhá nejčastěji v areálu Základní školy Grünwaldova, kde je velmi dobré zázemí. K dispozici máme malou i velkou halu, pro trénink venku pak tartanové hřiště s dráhou a malý kopeček, kde kluci dělají různé starty atd. Máme k dispozici vše, co je k tréninku potřeba. Musím říct, že spolupráce mezi mládežnickým hokejem a ředitelem školy panem Caldrem zatím funguje na vysoké úrovni, za což bych mu chtěl moc poděkovat. Na ledě pak trénujeme prakticky od srpna až do konce března. Čtyřikrát až pětkrát týdně trénink plus jeden zápas. Je toho docela dost.

Jakým se vůbec u těchto mladých hokejistů řídíte pravidlem? Střídáte hráče pravidelně, aby si zahráli všichni, popř. když už o něco jde, stahujete hru například na dvě formace?
Jak jsem již uvedl, střídal jsem většinou tři pětky pravidelně a to i při přesilových hrách. Naší velkou výhodou bylo to, že každá naše lajna mohla dát gól nebo rozhodnout. Síly jednotlivých lajn byly vyvážené, což se v konečném zúčtování ukázalo jako velká výhoda.

Několik Vašich hráčů se také zúčastnilo letošního výběru krajů…
Ano, v jihočeském výběru jsme měli celkem devět hráčů. Kraje měly svoje utkání mezi sebou a také několik turnajů. Na zápasech mezi krajem jihočeským a Vysočinou jsem se byl podívat s manažerem mládeže panem Krátoškou. Naši kluci v zápasech hráli velmi dobře, skončilo to vítězstvím Jihočechů, tuším 12:3.

starší žáci HC ČB

Velkým tématem jsou také rodiče dětí. Jak je to s nimi? Je těžké s nimi vyjít?
Rodiče…co k tomu dodat. Vyjít s nimi musíte. Svěří Vám kluka, důvěřují Vám, platí příspěvky. Není to vůbec jednoduché. Jeden známý mi v Kanadě řekl velmi poučnou věc. Že rodiče za trenérem stojí, když se vyhrává, i když se remizuje….Ale teď vážně. Byly tam náznaky, že chtěli radit co dělat, kdo s kým má hrát a kde. Ale já si za svými názory stojím a věřím, že se nedám nikým ovlivnit. Nejhorší na tom je, když si myslí, že mají doma malého Jágra nebo Kaberleho, že musí hrát o kategorii výš a že v té jeho mu to nic nedá. Přitom si neuvědomují, že vlastně půlku sezony jsme hráli proti ročníku 99, tedy proti o rok starším klukům!

Máte s rodiči nějaké negativní zkušenosti?
Měli jsme období, kdy jsme kvůli jarním prázdninám a zápasům výběru krajů měli během deseti dnů odehráno sedm, někteří dokonce devět zápasů! Všechny zápasy kluci vyhráli, tak jsem jim dal za odměnu a hlavně kvůli odpočinku tři dny volna. Překvapila mne reakce některých rodičů, co jsem si to dovolil. Jestli prý za tím něco není atd. Na což jsem jim odpověděl – nebojte se, na lyže opravdu nejedu, celé tři dny budu na stadionu. Mám na starosti také objednávání ledů a autobusů pro celou mládež. Je potřeba si uvědomit, že to jsou stále jen děti a ne poloviční dospělí.

Pro příští ročník zůstáváte trenérem sedmé třídy?
Ano, příští sezonu budu trénovat ročník 2001. Pevně věřím, že se mi podaří z kluků vychovat sportovce a lidi, kteří ctí morální zásady, jsou pracovití a mají chuť se zlepšovat jak v oblasti hokeje, tak ve škole. Proto jim také kontroluji i žákovské knížky, nemůžou přeci myslet jen na hokej.

Jaké si dáváte cíle? A jak bude probíhat letní příprava?
Každý po mne chce, abych vychovával. S tím souhlasím, ale v klubu jako jsou Budějovice, jiné než nejvyšší cíle ani mít nemohu. S tím je spojena i konkurence. V tomto ročníku je 24 hráčů plus 4 brankaři a hrát jich bude jen 15. Hráči tak mají o čem přemýšlet a čas na sobě pracovat.


Trenérská statistika starších žáků sezona 2012/2013

206 tréninků na suchu
133 tréninků na ledě
22 přípravných utkání
26 mistrovských utkání
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice