Banes Motor České Budějovice
03.02.2003, Antonín Vansa

Českobudějovičtí zahájili přípravu na závěr základní části

Šokující pohled se naskytl těm, kdo se v pondělní dopoledne zašli podívat přes skleněné dveře restaurace na trénink extraligových hokejistů. Na ledě se totiž prohánělo pouhých sedm (!) hráčů A-týmu. „Jednalo se jen o dobrovolný trénink," vysvětluje hned na úvod trenér týmu Mgr.Jaroslav Liška.
Se závěrečnou sirénou "bombového" utkání v Třinci, které Jihočeši neuvěřitelně 4:3 vyhráli, nastalo období 14 dnů, kdy se musí extraligoví fanoušci kochat jen vzpomínkami. K zápasu nejvyšší soutěže totiž českobudějovičtí vyjedou až 14.února proti Zlínu. Pro hokejisty ale nenastává nijak uvolněné období, což potvrzuje právě kouč týmu Jaroslav Liška, „Pondělní trénink jsme hlavně kvůli vytíženosti zkušenějších hráčů označili za dobrovolný a absolovovali jej jen hráči, kteří příliš nehrají (brankář Kučera, obránci Jindra, Kotaška a útočníci Škoda, Hřebejk, Vondrka a Šimánek). A již od úterý, kdy se hráči ještě dopoledne budou připravovat individuálně, se budeme věnovat herním činnostem," popisuje nejbližší program extraligového mužstva Liška a dodává, „My samozřejmě víme, kde máme co zlepšovat a z toho důvodu se budeme zaměřovat hlavně na obranu. Jak na obranu středního pásma, tak i obranného v rovnovážných situacích," tvdí lodivod čekobudějovických.

Po utkání s Libercem prohlásil kapitán týmu Luboš Rob, že o výsledcích utkání rozhodne hlavně psychický stav mužstva. Za pravdu mu dalo i zatím poslední domácí představení s posledním Havířovem, který nakonec v Budvar aréně 2:4 prohrál, ale v několika okamžicích bylo více než dobře vidět, jak si někteří českobudějovičtí hokejisté nevěří. Budou se tedy trenéři HC České Budějovice snažit vylepšit i psychiku týmu? „Já osobně bych řekl, že hráči jsou psychicky v pohodě. O tom svědčí i naše vítězství v Třinci. Kdybychom nebyli v pohodě, tak jsme asi neuspěli. Ale vzhledem k tomu, že se nám letos doma příliš nedaří a navíc tu byla ta povinnost porazit Havířov, tak to z tribuny možná vypadá tak, že si hráči nevěří. My však máme zkušenou kostru týmu, která ve většině mužstev dělá ty výsledky, a mohu říci, že ti jsou v naprosté psychické pohodě," rozebírá Liška velmi ožehavé téma. V sezoně 1998/99 prozradil v jednom z rozhovorů pro Jihočeské listy tehdejší kapitán Radek Ťoupal, že "o play-off se hraje hlavně v lednu". Leden by už tedy měl tým, který se prokousává ročníkem 2002/03 úspěšně za sebou. Avšak hned po reprezentační přestávce jej čeká to nejtěžší - 14.února se v Budvar aréně představí nevyzpytatelný Zlín, 16.února čeká na Jihočechy vyprodaná plzeňská hala a 21.února přijedou do Českých Budějovic karlovarští, vítězové prvního vzájemného duelu ve městě pod Černou věží. Trenér Liška o tom ví, ale bodový zisk, s nímž by byl spokojen odmítá prozradit, „Určitě nebudu tipovat, protože když jsem to udělal naposledy, tak to nedopadlo moc dobře," usmívá se a vzápětí vyslovuje známou pravdu, „Pokud chceme být v play-off, tak potřebujeme 78 bodů."

Jenže do této cesty k vytoužené osmičce se postavil nepříjemní soupeři, kterými četná zranění nepochybně jsou. Generální manažer ing.Jaroslav Pařízek se nedostatek útočníků pokusil vyřešit angažováním kladenského ostrostřelce Roberta Kysela. Ten se hned 31.ledna podílel na již uvedeném vítězství v Třinci, ale jak se zdá, tím by také mohlo jeho působení na jihu Čech skončit. Trenér Liška míní, „Robert Kysela s námi určitě trénovat nebude, maximálně přijede na nějaký zápas," tvrdí Liška a doplňuje se, „Teprve uvidíme jak budou kolidovat utkání Kladna s těmi našimi zápasy, protože v první lize bude začínat play-off. Takže jestli se tu objeví, to bude záležet na termínech našich a kladenských zápasů," vysvětluje hlavní trenér českobudějovických. Podobně, jako Robert Kysela, prochází letošní sezonou i Radek Gardoň. V lednu jej angažoval klub z Lapače a drobný centr se uvedl ve Vsetíně skvěle. Jakmile však vypršel přestupní termín (31.leden 2003), hlásil se Gardoň zpět na Kladně bez možnosti návratu. Z něčeho podobného Liška obavy nemá, „Jsme dohodnuti na určitých věcech s Kladnem, a jak jsem již říkal, bude záležet na kolizi těch termínů. V případě, že by Kladno rychle rozhodlo to první kolo, mohl by se Kysela v klidu objevit v zápase proti Zlínu."

Čtrnáctidenní hokejový půst, který teď Jihočechy čekají, bude také skvělou šancí pro zraněné, aby se dali dohromady pro závěr ligové soutěže. Na přímý dotaz nastínil trenér Liška i stav zraněných, „Michal Vondrka je už minimálně týden v plném tréninku. Trénují už i Pepík Jindra a Ivoš Kotaška," prozrazuje Liška a u jména Kotaška se ještě na chvíli zastavuje, „Ivoš má teď dohodnuto, že by měl pomoci Jindřichovu Hradci v boji o postup do 1.ligy," vzpomíná si a upozorňuje, že Kotaška na to nebude z českobudějovických sám, „Hradci bude vypomáhat i Jirka Brož," oznamuje úbytek v mužstvu a vzápětí se vrací ke zdravotnímu stavu mužstva, „Ostatní mají taková lehčí zranění, snad se dají do pořádku, ale starost nám stále dělá Petr Míka," smutní Liška. Míka přišel na začátku prosince z Pražské Slavie a naposledy ho mohl vidět divák v akci v domácím zápase s Pojišťovnou ČSOB Pardubice. „Doufáme, že v úterý přijde Petr s příznivou zprávou. To zranění, které utrpěl je vážnější a jak vidno, žádá si i delší čas na rekonvalescenci. Ale pozitivní je to, že Petr je jediným hráčem, o němž nevím, zda bude schopen hrát," uzavírá rozhovor s poněkud trpkým úsměvem na tváři trenér Jaroslav Liška.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....