Banes Motor České Budějovice
09.03.2013, Miroslav Mayer

Starší dorost se v play-off utká s Kometou

Č. B u d ě j o v i c e - Po odehraném posledním kole nadstavbové části extraligy staršího dorostu se rozhodlo, že soupeřem HC České Budějovice bude Kometa Brno. Série se hraje na dva vítězné zápasy a první duel se hraje na ledě hůře postaveného mužstva. Úvodní utkání se tak odehraje ve středu od 16:30 v Budvar aréně.

Českobudějovický tým má jisté play-of již dlouho, když si zajistil postup ze základní skupiny do nadstavbové části silnějších mužstev. Tato skutečnost sama o sobě mohla sice mužstvo uklidnit, ale zápasy v nadstavbové skupině pak někdy postrádají náboj. Většinou dochází k tomu, že tahouni staršího dorostu odcházejí získávat ostruhy do juniorky a ve starším dorostu se objevují nadějní hráči z mladších dorostů. Tato praxe je poměrně běžná ve většině týmů.

Letos měl starší dorost s postupem ze základní skupiny více práce, než tomu bývalo v minulosti, ale svůj cíl splnil. V nadstavbové části se mu příliš nedařilo, když vybojoval jen dvacet bodů ze šestnácti zápasů. Nepovedený byl hlavně vstup do nadstavbové části, kde mužstvo dokonce čekalo šest kol na vítězství! Naopak mu lépe vyšel konec soutěže, kde bodovali Jihočeši přeci jen víckrát.

Přednosti týmu jsou především v útoku. Čtvrtý nejlepší útok celé soutěže dokázal rozhodovat zápasy, ale hra dozadu přeci jen nebyla tak precizní, jak by bylo třeba. Třetí nejhorší obrana není dobrou vizitkou mužstva a v tomto bodě rozhodně Budějovické tlačí bota.

Tradiční také bývá, že mužstva nasazují do play-off hráče, kteří hráli, díky svým schopnostem, již vyšší soutěže a na vyřazovací část se vrací zpět. Tato tradice většinou nepřináší mužstvu příliš užitku. Letos je situace jiná. Díky tomu, že juniorka již dávno ztratila možnost hrát play-off, vrátili se dva hráči z juniorky do mužstva již dříve a stačili se s týmem sehrát a zapadnout do něj. V play-off se s Lubošem Robem a Václavem Paškem počítá, jako s tahouny a přirozenými lídry mužstva.

Kromě těchto dvou reprezentantů do osmnácti let jsou v mužstvu ještě další hráči, kteří se nebojí vzít na sebe odpovědnost. Jedním z nich bude určitě i lídr produktivity mužstva Radek Prokeš. Ten se jako jediný dostal do první desítky bodování celé soutěže, když vybojoval ve čtyřiceti čtyř zápasech slušných šedesát bodů a patří mu skvělé třetí místo v celé soutěži. Je s podivem, že tento hráč nemá jediný reprezentační start. Více než dvacet gólů dokázal vstřelit další šikovný útočník David Ruda. V týmu je ještě Jiří Smejkal, který je člen reprezentace do sedmnácti let a tomu patří druhé místo v bodování mužstva. Přes 30 bodů se dokázal dostat ještě čtvrtý v bodování mužstva - kapitán Aleš Krátoška. Více než bod na zápas ještě vybojovali Luboš Rob a Václav Pašek.

Z obránců se nejvíce dařilo Michaelu Kutišovi, který získal velmi slušných dvacet dva bodů a skončil šestý v bodování celého týmu a v první desítce celé soutěže. V brance se letos objevili dokonce hned čtyři brankáři. Nejvíce toho odchytal Aleš Sova, ale úspěšnost devadesát procent a průměr 2,92 gólu na zápas stačí jen na osmnácté místo v hodnocení brankářů. Přitom tento mladý brankář dokázal vychytat i tři čistá konta. V závěru mu mužstvo více pomohlo a jeho úspěšnost šla hned nahoru.

350
Michael Kutiš vyhrál bodování obránců

Dalším problémem mužstva je velká nedisciplinovanost. Druhý nejvyšší počet trestných minut je varující, zvláště před vyřaďovacími boji. Nejvíce minut přidal Aleš Krátoška, který odseděl 104 minut. Budějovičtí ovšem bránili oslabení velmi dobře, když v této činnosti jsou na tom nejlépe z celé soutěže. Letos Budějovickým ani nesvědčilo domácí prostředí, když na svém ledě vybojovali druhý nejnižší počet bodů.

Silnou stránkou týmu jsou přesilové hry. Mužstvo si umělo vynutit přesilovky, když hrálo druhý nejvyšší počet přesilovek a dokázalo dát třetí nevyšší počet gólů při této činnosti. To je dobrý vklad to vyřazovacích bojů. Velkým plusem je i vyrovnanost kádru, který má silné tři útoky a další hráče schopné hrát ve čtvrté formaci. Téměř všichni hráči mají zkušenosti z play-off a z mistrovství republiky.

Je tomu již hodně dlouho, kdy se v Českých Budějovicích slavila medaile. Pokud se tým semkne dá do boje všechno a nebude příliš koukat na osobní statistiky, jeho šance na úspěch nejsou určitě malé.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....