Banes Motor České Budějovice
06.03.2013, Petr Lundák

Ladislav Lhota: Po historii jsem pátral i na hřbitově

Patří k těm, kteří mají hodně velké znalosti o historii českobudějovického hokeje. Aby také ne. Vždyť celých dvacet let spoluvytvářel klubový časopis Hokejklub, patnáct let byl jeho šéfredaktorem. Sportovní novinář Ladislav Lhota, který sám řadu let hrál hokej, je autorem obsáhlé publikace s názvem Velký příběh českobudějovického hokeje. Kniha vyšla v roce 2010. Jménem čtenářů jsme se našeho kolegy vyptávali, jakým způsobem pracoval na svém historickém díle, a zajímaly nás jeho názory na současný budějovický hokej.

Láďo, jak dlouho vám trvalo, než jste dal Velký příběh dohromady?
Knížku jsem dělal čtyři roky, ale s přestávkami. Řekněme, že čistého času mi to zabralo asi dva roky.

Byla to tedy práce na každý den?
Ano, v průměru jsem na tom strávil několik hodin denně.

Co bylo nejtěžší? Shánět informace nebo pátrat po bývalých hokejistech?
Celé to bylo velmi náročné. Nedá se říct, co bylo nejtěžší. V každém případě si příprava vyžádala značné úsilí. Stanovil jsem si kritérium, že připravím medailonek každému hráči, který alespoň jednou nastoupil k ligovému utkání za Budějovice. Byly jich zhruba čtyři stovky. Pěknou fušku mi dalo shromáždit sestavy ze všech sezon od roku 1928, kdy vznikl klub. Medailonky se týkají hráčů a trenérů počínaje sezonou 1936 – 37, kdy se v Československu začala hrát ligová soutěž. Z těch, kteří hráli dříve, jsem zařadil ty slavnější, nebo ty, o nichž se vůbec daly vypátrat základní údaje. Sestavy ze všech sezon jsem dal dohromady jako první. Předtím se o to nikdo nepokusil.

Ve vaší knize jsou podrobně rozepsané všechny výsledky mistrovských utkání včetně střelců gólů. To také nebyl snadný úkol, že?
Mistrovské zápasy z první a druhé ligy, které kdy odehrál budějovický tým, jsou tam zaznamenané kompletně všechny. Chybí ale jména střelců u druholigového utkání Motorlet versus Slavoj na konci sezony 1959 – 1960. Tehdy vycházely noviny od úterý do neděle, takže sportovní zápasy hrané v sobotu nebo v neděli se objevily až v úterním tisku. Protože však zrovna probíhala zimní olympiáda v americkém Squaw Valley, byly sportovní stránky přeplněné informacemi a střelce druholigových zápasů prostě nezbylo místo. Ani v centrálních denících, které vycházely v Praze, ani v lokálním tisku. Tehdejší Jihočeská pravda poměrně dost šidila sportovní zpravodajství, zlepšilo se to až v následujících létech. Oficiální zápisy z nejvyšší soutěže se archivují teprve od začátku šedesátých, se zápisy z druhé ligy je to horší. Klubové kroniky v Budějovicích i pražském Motorletu měly velké díry a může se tedy stát, že jména střelců z uvedeného utkání už nikdo nezjistí. Leda by se zázračně zjevil nějaký soukromá archivář.

Foto: archiv Ladislava Lhoty

Pokračování rozhovoru s Ladislavem Lhotou čtěte ve čtvrtečním Hokejklubu č. 29, oblíbeném bulletinu tentokrát vydaném k 5. utkání předkola play-off HC MOUNTFIELD - HC Vítkovice Steel hraném 7. března 2013 od 17:30 hod. v Budvar Aréně.

Vedle rozhovoru obsáhlého rozhovoru autorem knihy Velký příběh českobudějovického hokeje se dále můžete těšit na přehled dosavadních zápasů předkola playoff, statistické centrum nebo také historický plakát týmu Slavoje České Budějovice 1961/1962. Hokejklub je v prodeji u kamelotů na vchodech do Budvar Arény za 10 Kč.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....