Banes Motor České Budějovice
12.02.2013, Petr Lundák

Aleš Kotalík: Čeká nás psychicky náročná šestka zápasů

V celku HC MOUNTFIELD vede tabulku produktivity. Útočník se zkušenostmi ze slavné kanadskoamerické NHL Aleš Kotalík naskočil do extraligového kolotoče ve svých 19 letech v roce 1997. A šikovný útočník nečekal na svou první trefu mezi dospělými vůbec dlouho. Gól dal v pátém kole sezony 1997/1998 v utkání proti Litvínovu. V této sezoně už má po 46 utkáních na svém kontě 32 kanadských bodů za 12 gólů a 20 asistencí. Proto jsme ho vyzpovídali nejen o jeho přínosu pro tým, o jeho vztahu k rozhodčím ale i například o jeho budoucnosti a co bude Aleš Kotalík dělat, až lidově řečeno sekne s hokejem.

Aleši, z rozhovorů s vámi lze snadno mezi řádky vyčíst, že vám na týmu i na hokeji v Českých Budějovicích hodně záleží. Je to skutečně tak?
Samozřejmě, že to je pravda. Kdyby to nebyla pravda, tak jsem se do Budějovic nikdy nevracel. Měl jsem i řadu možností ze zahraničí, ale šel jsem domů. Sice nevím, jestli zde budu už napořád, ale letošní sezonu rozhodně ano. Určitě mi to tedy není v Budějovicích lhostejné, vždyť jsem tu hokejově vyrostl, byť pocházím z Jindřichova Hradce. I lidé, co tady hokej dělají, mi jsou velice blízcí.

Což je rozhodně vidět i na vaší samotné hře, kde občas působíte dost emotivně. Když se vrátíme zpátky na Kladno, vyčítáte si vaše fauly a následné dva góly?
Je jasné, že nejsem hrdý na to, že jsem dostal čtyři tresty. I když ale jeden byl po vzájemné potyčce, ale prostě jsem si odseděl šest minut a nemohl jsem být na ledě při bránění. Ale já mám na ta vyloučení trošku jiný názor než pan rozhodčí. Takže ze třech faulů byl možná oprávněný jen jeden. Při dalších dvou jsem měl prakticky puk v držení já a byl mi zapískaný faul. Jenže to jsou věci, které vyplývají ze hry.
Já nepatřím mezi nedisciplinované hráče, protože vím, že to tým stojí moc sil. Podobné věci se ale stávají, moc dobře vím, že ani rozhodčí to nemají na ledě jednoduché.

Vyčítal vám to zpětně někdo ještě po zápase?
Ne, už jsme to neřešili. Každý, kdo hokej hrál, tak ví, že se občas něco takového pískne. Ale jak jsem už říkal, já mám na rozhodnutí rozhodčích trochu jiný názor. Například držení hokejky, to jsem si opravdu myslel, že půjde ven soupeř a ne já. To samé podruhé, hráč po buly nechá hokejku v mém podpaží a mně se pískne nedovolené bránění. Jasně, v daném momentu byla situace asi hodně nedisciplinovaná, ale rozhodně to nebyl úmysl nebo provokace. Prostě se to písklo a už nemá smysl se o tom dál bavit.

Vy všeobecně ale hodně diskutujete s rozhodčími, že?
Já jich spoustu znám, respektuji je a oni zase respektují mne. Rozhodně ale nikdy nepadají žádná ostrá slova, spíš spolu diskutujeme o hře a já se jich ptám slušně, aby mi vysvětlili dění na ledě. Jsem klidný člověk, ale občas se mnou emoce cloumají, zvláště, když jde o náš tým. To je pak těžké udržet na uzdě, ale i s tím nemám problémy. S kontrolou emocí jsem nikdy neměl problémy.


Pokračování rozhovoru s Alešem Kotalíkem čtěte ve středečním Hokejklubu č. 23, oblíbeném bulletinu tentokrát vydaném k utkání HC MOUNTFIELD - Piráti Chomutov hraném 13. února 2013 od 17:30 hod. v Budvar Aréně.

Vedle rozhovoru s lídrem klubové produktivity se dále můžete těšit na představení soupeře, tradiční zápasový servis, fotoreportáž z Fanklubáckého plesu nebo také plakát trenéra Radka Bělohlava. Hokejklub je v prodeji u kamelotů na vchodech do Budvar Arény za 10 Kč.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....