Banes Motor České Budějovice
17.01.2013, Petr Lundák

Proti Brnu už chceme nového obránce, říká v pátečním Hokejklubu Petr Sailer

Ještě v loňském roce se proháněl v dresu HC MOUNTFIELD po ledě. Letos se také prohání, ale už ne v dresu a s bruslemi na nohou, ale v obleku po chodbách Budvar arény. Sportovní manažer Petr Sailer má v těchto dnech plné ruce práce, a to ohledně shánění nového obránce, který by pomohl českobudějovickým obranným řadám. S bývalým hráčem, který se řadí mezi budějovické patrioty, jsme si tedy povídali nejen o obráncích, ale také o dalších věcech, které v současné době pálí jak samotné hráče, fanoušky, tak ale i management klubu.

Petře, začali bychom přesilovkami. Ty se nedaří hrát tak, jak byste si asi představovali, už delší dobu. To není zdaleka otázka jen této sezony, čím to podle vás je?
Také trenéři samozřejmě vědí, že přesilovky jsou číslem jedna, na kterém musíme zapracovat. Dnes přesilovky utkání prostě rozhodují. Myslím si, že jsme už měli řadu zápasů, které jsme rozhodli právě přesilovkami. Ale na druhou stranu přijdou utkání, jako například ve Zlíně, kdy máme přesilovku pět na tři a můžeme v ní rozhodnout zápas pět minut před koncem, ale my ji nevyužijeme! Jsou tu prostě věci, na které se tréninky musí zaměřit ve větší míře. Že nám přesilové hry dlouhodobě nejdou, víme. A jeden z důvodů je ten, že prostě na bránu nepřijde střela od modré čáry. Nemusí to být žádná velká rána, ale důležité je, aby tam vůbec něco přišlo a kluci si už puk najdou.

Vždyť ale trenéři neustále nabádají obránce, aby při přesilovkách stříleli, ne?
Samozřejmě! Hráčům se to říká, na trénincích nacvičuje. Ale potom na samotném ledě se jedná o vteřiny a o rozhodnutí, jestli vystřelím nebo puk nahodím švihem. Trenéři opravdu na trénincích nutí dané hráče, aby se snažili dostat puk k bráně.

To asi nebude záležitost starších nebo naopak mladších hráčů, nabádání se týká všech, že?
Většinou na přesilovky chodí zkušení hráči, kteří by měli mít v dané chvíli tu správnou formu. Trenéři také musí vědět, kdo umí nejlépe finální nahrávku, kdo nejlépe dokáže přidržet puk a kdo naopak dokáže zklidnit hru. Pak už je to samozřejmě na hráčích samotných.



Pokračování rozhovoru s Petrem Sailerem čtěte v pátečním vydání Hokejklubu č. 19. U příležitosti oslav 85 let od založení klubu bude Hokejklub laděn do retro barev.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....