Banes Motor České Budějovice
09.01.2013, HC MOUNTFIELD

Zdeněk Blažek: Trenér má důvěru. Je potřeba zlepšit sebevědomí a zvýšit konkurenci

Extraligový HC MOUNTFIELD má na svém kontě z posledních pěti zápasů pět porážek a žádný získaný bod. Po předchozí úspěšné sérii tak nyní na jihu Čech nepanuje spokojenost s výsledky a výkony mužstva. „Současnou situaci musíme řešit. Musíme však postupovat uvážlivě a nechceme učinit nějaká radikální rozhodnutí, která by nás později mohla ještě více mrzet. Hlavní trenér Draisaitl má tak nadále od představenstva klubu důvěru a podporu pro další práci s týmem. Musí však přijít změna v sebevědomí celého mužstva a zvýšení konkurence v hráčském kádru,“ říká Ing. Zdeněk Blažek, předseda představenstva a generální manažer klubu.

Pět porážek v řadě vám asi nedává klidné spaní?
To samozřejmě ne. Spokojeni být nemůžeme, stejně jako logicky nemají radost ani naši příznivci a fanoušci. Momentální situaci samozřejmě musíme řešit. Nelze schovávat hlavu do písku.

Co tak hodláte dělat?
Řešíme situaci především s Petrem Sailerem, sportovním manažerem, a Peterem Draisaitlem, hlavním trenérem. Tedy lidmi zodpovědnými za sportovní vedení našeho klubu.

Znamená to, že trenér Draisaitl má pořád vaši podporu?
Ano. Petera Draisaitla jsme angažovali před sezonou po pečlivém zvážení z více kandidátů a nechceme nyní přistoupit k radikálním řešením, která by nás později mohla ještě více mrzet. Věříme, že trenér má stále v sobě potenciál a je schopný našemu týmu ještě co dát. A to v dlouhodobějším horizontu, než je pouze letošní sezona.

Zdeněk Blažek, předseda představenstva a generální manažer HC MOUNTFIELD

Z čeho tak usuzujete?
Jeho postoj je v současné chvíli pro nás naprosto zásadní. Otázku, co on hodlá dělat, jsme tak položili jemu jako prvnímu. Čemu přisuzuje poslední špatné výsledky a jak chystá mužstvo připravit na nadcházející zápasy. Dle vlastních slov nám sdělil, že v hráčském kádru je dostatečná kvalita k tomu, abychom byli schopni nepříznivé výsledky odvrátit. Pokud by on sám neměl takové přesvědčení a nevěřil svému týmu a vlastní práci, poté bychom to skutečně museli radikálně řešit. Navíc máme signály, že i v tréninkovém procesu problém není. Tréninky jsou dostatečně kvalitní.

Co tak lze nyní s mužstvem dělat?
Potřebujeme zlepšit psychickou odolnost všech hráčů. Jak trenér Draisaitl předeslal, nejsme schopni dotáhnout do vítězného konce ani dobře rozehrané zápasy. Chybí nám zdravé sebevědomí. To nás nyní nejvíce trápí. To je názor hlavního trenéra, který se shoduje také s názorem mým a rovněž klubového představenstva. Peter Draisaitl má tak za úkol zlepšit právě sebevědomí jednotlivých hráčů a zapracovat tak na psychické odolnosti celého mužstva.

Mohly tým oslabit také odchody hráčů z NHL?
Určitě to má souvislost. Kluci nám samozřejmě obrovsky pomohli, svým působením na ledě i přístupem v kabině. Nyní se však musíme poprat právě s tím, že zodpovědnost nyní leží na jiných hráčích, kteří v době přítomnosti hráčů z NHL nebyli tolik vytížení. V důležitých momentech utkání nehráli a nyní od nich opět očekáváme, že budou rozhodovat zápasy oni. Naši současní starší hráči však nejsou v nejlepším rozpoložení. Přesto si musí uvědomit, že nyní to leží na nich a hlavně oni nás musí vytáhnout k lepším výkonům a výsledkům. Jiná cesta není. Sice chceme zapracovávat mladé hráče, ale nemůžeme na ně spoléhat. I oni mohou vyrůstat jedině vedle zkušených hráčů, kteří podávají dobré výkony.

Nepřipadají tak v úvahu také nějaké hráčské změny?
Je pravda, že situace k tomu vybízí a taková řešení bývají obvyklá. Takovou cestou však nyní jít nechceme. Nemyslíme si, že například výměna jednoho hráče za jiného musí být v této chvíli zrovna šťastná. Jednak je to otázka toho, co nám hráčský trh nabízí a s tím souvisí to, pokud by byl případně nově příchozí hráč skutečnou posilou a nebo by se jednalo o pouhé gesto.

Ale nějaký impulz je asi potřeba mužstvu dát, ne?
To ano. Nemůžeme sedět jen tak se založenýma rukama a čekat, že se vše udělá samo. Po diskusích se sportovním vedením klubu si myslíme, že je potřeba zvýšit především konkurenci v hráčském kádru. Potřebujeme kádr spíše doplnit, než jej ještě více oslabit případnou nepovedenou výměnou. Asi všem je jasné, že pokud mluvíme o doplnění kádru, jedná se zejména o obránce. Defenzivní činnost potřebujeme zlepšit nejvíce.

Chcete tak přivést nějakého nového obránce?
V podstatě by se to tak dalo říct. Rádi bychom mezi současnými beky zvýšili konkurenci a jinak to asi v současné chvíli prostě nejde. Protože pouhou výměnou hráče za hráče bychom toho nedosáhli. Naopak bychom se ještě třeba více mohli oslabit. Ostatní kluby nám ani nenabízejí moc zajímavých hráčů, aby nám výměna stála za to. A nemůžeme čekat, až se zázračně uzdraví Peter Mikuš. Petr Sailer jako sportovní manažer má tak za úkol vytipovat možnost zvýšení konkurence mezi obránci.

O změnách mezi útočníky neuvažujete?
Tuto možnost nevylučujeme, ale jen v případě možnosti získání skutečně zajímavého hráče. Mezi útočníky si totiž myslíme, že konkurence je jinak dostatečná. V nejbližší době snad budou k dispozici opět také Lukáš Květoň a Martin Podlešák. Zraněný je dále bohužel i Robin Soudek. Sice nechceme všechno házet na jednotlivé beky, protože kvalitu defenzivy určuje práce všech hráčů na ledě.

Přehodnotili jste například nějak své cíle?
Ne. Ty zůstávají pořad stejné jako před sezonou. Nejsme sice v nějaké příznivé situaci, ale na druhou stranu pořád máme na to, abychom bojovali o účast v play-off. Cílem je tak umístit se do desátého místa. Pokud by se nám tento cíl podařilo splnit, byl by to ideální základ pro příští sezonu. Abychom mohli navázat na započatou práci v zapojování mladých hráčů. Jak však bylo zmíněno, oni musí mít možnost hrát vedle zkušených hráčů, kterým se ve hře daří a naopak nejsou psychicky dole.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....