Banes Motor České Budějovice
07.01.2013, Radek Papáček

Jsme moc rádi, že jsme si zahráli doma, tvrdí hráči z NHL. Nyní cestují už do zámoří

V době výluky NHL neváhali a oblékli českobudějovický dres. Svému mateřskému klubu pomohli v součtu 75 kanadskými body a stali se tahouny mužstva. Nyní však už míří zpět za oceán, kde startuje kanadsko-americká NHL a oni budou hájit barvy svých zaměstnavatelů v této soutěži. „Moc rád jsem si opět zahrál doma a před českobudějovickými fanoušky. Už teď se však strašně těším zpět, za rodinou,“ neskrývá Václav Prospal.

Ostřílený borec s bohatou kariéru tuto větu říká zcela upřímně a bez přemýšlení. Je vyhlášený závislostí na vlastní rodině, a tak jeho pocitům lze snadno uvěřit. Jeho působení spolu s ostatními parťáky na jihu Čech končí.

S českobudějovickým publikem se ani nestačil rozloučit. „Mrzí mě to. Bohužel jsme si to takto nenaplánovali. Snad nás všichni pochopí,“ říká Václav Prospal. Hráči se nyní co nejdříve budou hlásit zpět v klubech za oceánem, zkrácená základní část NHL bude mít hodně na kvap. „Chci odlétat už v úterý,“ hlásí Milan Michálek. Podobně rychlý odlet plánují i jeho dosavadní spoluhráči z jedné formace Václav Prospal a Martin Hanzal.

Všichni tři si však dle vlastních slov rádi zahráli v dresu mateřského klubu. „Hrozně rád jsem hrál doma. Jednak budeme mít výhodu oproti klukům, kteří nikde nehráli… Ale pro mě osobně bylo skutečně důležité hlavně to, že jsem mohl opět hrát hokej tam, kde jsem skutečně doma,“ říká Martin Hanzal.

Václav Prospal má sice odehráno v NHL přes tisíc zápasů, v letošní sezoně si však připsal premiéru v české nejvyšší soutěži. „Jsem moc rád, že my klub dal příležitost s týmem nejdříve trénovat, poskytnul mi veškeré podmínky pro trénink a vůbec do ničeho mě netlačil. Sebelepší trénink však zápasy nenahradí. Proto jsem vděčný, že jsem mohl odehrát nakonec i nějaké zápasy,“ podotýká zkušený forvard.

Už dříve mužstvo opustili a zpět do zámoří se vydali obránci Radek Martínek a Andrew Ference. Nyní je čeká start NHL. „Těším se hlavně opět na hokej samotný. Na atmosféru zápasů, na vyprodané arény v každém utkání,“ přibližuje Milan Michálek.

Nejslavnější soutěž světa nyní čeká zkrácená základní část. „Půjde prakticky jen o tři měsíce. Nejvíce důležitý tak bude začátek soutěže. Od toho se bude vše odvíjet,“ tvrdí Václav Prospal. „Bude to skutečně hodně otevřené. Komu se povede dobře start, může mít hodně úspěšnou sezonu a naopak,“ doplňuje Martin Hanzal.

HC MOUNTFIELD se nyní bude muset obejít bez jejich pomoci. „S tím, že začne sezona v NHL, se dalo počítat. My jsme posily měli, pomohly nám a bylo dobře, že u nás byly. Novou situaci musíme zvládnout a nemůžeme se tím moc zabývat,“ říká Peter Draisaitl, hlavní kouč celku z jihu Čech.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....