Banes Motor České Budějovice
27.12.2012, Miroslav Mayer

Musíme hrát jako tým, říká Michal Švihálek po zápase se Švédskem

Č. B u d ě j o v i c e - V ruské Ufě začalo Mistrovství světa hráčů do dvaceti let. V českém výběru má zastoupení i českobudějovický hokej. Na křídle prvního útoku nastupuje Michal Švihálek, člen kádru HC MOUNTFIELD, který hrál pravidelně v mládežnických reprezentačních výběrech a letos tak zažívá svůj reprezentační mládežnický vrchol.

Michal Švihálek byl v kádru pro šampionát dvacetiletých i loni v Kanadě, ale na poslední chvíli nebyl dopsán na soupisku a odcestoval domů. Letos byl dlouho zraněný a vypadalo to, že by mohl o šampionát přijít i tentokrát. Nakonec se stačil uzdravit a vešel se i do konečné nominace a dokonce nastoupil v prvním útoku po boku svého kamaráda a odchovance budějovického hokeje Lukáše Sedláka.

Lukáš Sedlák a Michal Švihálek v reprezentačním dresu
Michal, jak vám bylo, když jste byl poměrně dlouho zraněn a vypadalo to, že byste šampionát nemusel stihnout?
Napadaly mě myšlenky, že bych kvůli zranění přišel o mistrovství světa, ale postupně mi vyšlo, že se uzdravím těsně předtím a že když se mi povede zapojit se do zápasového rytmu, že by se mi mohlo povést dostat se do Ufy.

Před nominací na šampionát jste stihl odehrát jen dva zápasy za juniorku. Cítil jste se po zranění dobře?
Je pravda, že jsem stihl odehrát jen dva zápasy, ale myslím si, že to nebylo špatné. Určitě bylo znát, že jsem dlouho nehrál, takže nějaké chyby tam byly. Já osobně jsem se cítil dobře. Ruka byla sice slabší, ale jinak jsem měl dobrý pocit.

Před mistrovstvím světa jste absolvovali reprezentační soustředění. Jak probíhalo?
Trénovali jsme dvakrát denně na ledě. Ráno jsme byli rozděleni na dvě pětky a chodili jsme na led po sobě. Odpoledne jsme trénovali dohromady a už jsme nacvičovali herní plány.

Na soustředění bylo povoláno více hráčů a probíhalo ještě vyřazování. Jak to závěrečné vyřazování probíhalo?
Konečná nominace měla proběhnout hned po zápase se Slovenskem, který se úplně nepovedl a tak si trenéři dali čas do druhého dne. Po snídani nám pak oznámili, kdo pojede domů.

Neměl jste obavy, aby Černý Petr nezbyl právě na vás?
Díky tomu zranění přeci jen člověk neví, jak se zdá trenérům, jak se jim jeví v určitých herních situacích. Doufal jsem, že budu v nominaci, ale s ničím jsem ani nepočítal, abych nebyl zklamaný.

Z nominace nakonec překvapivě vypadl váš spoluhráč z týmu HC MOUNTFIELD útočník Tomáš Rousek.
To pro mě bylo překvapení. Hrál za muže extraligu, dařilo se mu i získal nějaké body, a přesto se nedostal. Je škoda, že tady není a nemůže si tady zahrát, protože je to dobrá zkušenost.

V útoku nakonec hrajete s dalším dlouholetým spoluhráčem Lukášem Sedlákem. Hráli jste spolu i v přípravných zápasech?
Hráli jsme spolu proti Slovensku i proti Německu. Na křídle s námi hrál Matěj Beran, ale proti Švédku nastoupil Jakub Vrána.

360
Michal Švihálek stihl letos nastoupit pouze do šesti extraligových zápasů
Loni jste byl na šampionátu v Kanadě, i když jste nakonec nehrál. Porovnejte jaké byly podmínky loni v Kanadě a letos v Rusku.
Určitě si neztěžujeme na ubytování. Trošku horší je jídlo, ale s tím se dalo počítat, jídlo je tu vždy na horší úrovni. Připojení na internet je také slabší. Zázemí v šatně je dobré.

Je přímo ve městě vidět, že se tam hraje šampionát do dvaceti let?
U silnic i ve městě jsou vidět docela moderně vypadající plakáty a to je na Rusko zvláštní, protože většinou volí jen jednoduché vyjádření. Teď jsou to plakáty, kde jsou brankáři z loňského roku a vlajky všech týmů.

Co pověstná ruská zima?
Když jsme přejeli tak bylo mínus třicet a dnes je mínus devět. Je zima a fouká vítr, občas spadne nějaký sníh. Je to prostě Rusko!

Máte možnost nějakého vyžití mimo hotel?
Byli jsme se podívat v nákupním centru. Kousek od hotelu je McDonald´s. Tam si můžeme občas zajít, ale jinak žádné centrum města tady blízko není.

První zápas se Švédskem nedopadl pro český výběr zrovna dobře. Jak jste zápas viděl vy?
Je škoda začátku zápasu, kde jsme byli zbytečně vylučováni. Dostali jsme dva rychlé góly a pak se to dalo ještě nějak dotáhnout, protože jsme dlouho branku nedostali. Bohužel jsme inkasovali při naší přesilovce po naší chybě. Tam se to lámalo a nakonec jsme dali gól až před koncem zápasu.

Do zápasu jste nastupovali jako první útok, ale na ledě jste příliš prostoru nedostávali.
Od začátku nám bylo řečeno, že budeme hrát na švédský první útok, ale nakonec to tak nebylo. My jsme tady od toho, abychom bránili, a od střílení branek jsou tady jiní. Pokud nám tam něco spadne, tak budeme jen rádi.

Chytají trenéři na zápas s Finskem nějaké změny v sestavě?
To asi uvidíme až ráno před zápasem. Dnes zatím žádné změny nebyly.

Jaká je zatím v kabině atmosféra?
Po včerejším zápase to nebylo nic moc, protože se prohrálo. Jinak je tady sranda a to je hodně důležité pro to, aby parta držela pohromadě. Uvidíme, jak se dokážeme semknout do dalšího zápasu a pokusíme se ho vyhrát. Pomůže nám i to, když budeme hrát jako tým a ne každý sám za sebe, což v zápase se Švédskem nebylo.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....