Banes Motor České Budějovice
27.12.2012, Matěj Mayer

Mountfield změří síly s týmem z konce tabulky. V pátek zajíždí do Chomutova

Č. B u d ě j o v i c e – Máme za sebou vánoční svátky a nyní se můžeme těšit na další extraligové zápasy. Předposlední zápas roku 2012 sehraje HC Mountfield proti extraligovému nováčkovi. Chomutov měl slibný vstup do extraligy, ale postupně se mu přestalo dařit a nyní je dokonce až na čtrnácté příčce. Jihočechům se naopak aktuálně daří a jsou nažhaveni na další vítězství. Utkání v Chomutově se odehraje v pátek od 17:30.

O soupeři – PIRÁTI CHOMUTOV

Piráti vstoupili letos do extraligového ročníku s velkou chutí a nadšením. Tým dlouho usiloval o extraligovou účast a když se mu to konečně podařilo, nehodlal hrát v nejvyšší soutěži roli otloukánka. Z počátku to s Piráty vypadalo celkem slibně – z prvních čtyř zápasů totiž hned tři vyhráli. Pak už však byly výkony mužstva jako na houpačce a do této chvíle už Chomutov nedokázal vyhrát víckrát než dvakrát v řadě.

Svěřenci Mikuláše Antonika postupně hráli stále hůř a v současné době dokonce spadli až na samotný chvost extraligové tabulky. S dvanácti porážkami z posledních patnácti zápasů se ani nic jiného očekávat nedalo. Mužstvu se navíc nedaří skórovat a také v inkasovaných gólech jsou nejhorším týmem.

Chomutov přitom při výluce NHL posílil hned o dva hráče ze zámořské soutěže. Michael Frolík se hned ukázal ve skvělém světle a zařadil se k oporám Chomutova. Druhé jméno pochází ze Slovenska. Obránce Milan Jurčina přišel k Pirátům jako nejhorší hráč loňského ročníku NHL v bodování +/-. V této sledované statistice se mu však nezačalo dařit ani v extralize a s -12 je nejhorší v týmu. V kádru Pirátů působil chvíli i další hráč z NHL Jason Chimera. Ten se však zdržel jen pět zápasů a byl to právě on, kdo svým nájezdem rozhodl poslední vzájemné utkání s HC Mountfield.


Piráti Chomutov – HC Mountfield
pátek 28.12.
17:30


Zaostřeno: Michael Frolík

Kladno si ho nemohlo dovolit a tak se vydal při výluce NHL zkusit štěstí do Chomutova. Byla to dobrá volba. V mužstvu patří mezi tahouny a skóruje v průměru téměř každý druhý zápas.

Michael Frolík platil kdysi za obrovský talent českého hokeje a v draftu NHL byl vybrán už na fantastickém desátém místě. Po dvou a půl sezonách v dresu s Panterem na prsou se mu však v týmu z Floridy přestalo dařit a následoval trade do Chicaga. Mezi Jestřábi však Frolík v úpadku pokračoval a načas se stal dokonce zdravým náhradníkem. Výluka NHL mu možná přišla vhod. Vedení Chicaga se jeho výkony v Chomutově musí líbit a Frolík letos přesvědčil o svém umění i české fanoušky.

Michael Frolík ale neumí jen hrát hokej. Nedávno hráči Chicaga pro své fanoušky vydali album vánočních písní s pozměněným textem. Jednou z koled pobavil fanoušky i Frolík.

Z tábora HC Mountfield

Jihočeské mužstvo je na koni. Mužstvo Petera Draisaitla vyhrálo sedm z posledních osmi zápasů a chystá se uspět i na ledě dalšího soupeře. Týmu vydatně pomáhají hráči z NHL, kteří dokáží dát důležité góly. V poslední době se však začali připojovat i kmenoví hráči HC Mountfield a výsledkem jsou právě současné výsledky.

Máme tu však jeden otazník. Jak se popasuje defenziva s odchodem Andrewa Ference? Bostonský obránce byl pilířem obrany Jihočechů a dlouho předváděl téměř bezchybnou hru. Nyní bude větší porce práce čekat zejména na Františka Ptáčka a René Vydareného, kteří letos nezažívají zrovna nejlepší sezonu. Obrana bude muset jednoduše začít hrát ještě lépe, aby se podařilo Ference nahradit.

Perlička zápasu

Prodlouží Michálek bodovou šňůru?
Osm zápasů. Tak dlouhou dobu se Milanu Michálkovi daří připsat si alespoň bod. Během posledních osmi zápasů si dokonce borec z NHL připsal hned jedenáct bodů (5+6)! Pokud se mu podaří bodovat i v utkání s Chomutovem, může jeho bodová šňůra dále narůstat...

Vzájemné zápasy z letošní sezony

8. kolo: Chomutov - HC MOUNTFIELD 5:2

21. kolo: HC MOUNTFIELD - Chomutov 1:2sn

Sestavy z posledního zápasu

Piráti Chomutov: Kostúr (32. Hanuljak) - Palin, Pulpán, Rýgl, Mrázek, Trefný, Pavlas, Bartejs, Macháček - D. Hruška, Zálešák, Frolík - Procházka, Y. Treille, Důras - Hřebejk, Sikora, Lušňák - Chlouba, Gajovský, Hromas.

HC MOUNTFIELD: Kovář – Ptáček, Jank, Ference, Vráblík, Kolarz, Vydarený, Toman – Dej, Mertl, Suja – M. Michálek, M. Hanzal, Prospal – Kotalík, Kohn, Šimánek – Knotek, Langhammer, L. Květoň.

Statistiky

34. kolo
PIRÁTI CHOMUTOV
vs
HC MOUNTFIELD
14.
Umístění v tabulce
8.
33 / 5 - 8 - 3 - 17
77:111 / 34
Statistiky v sezoně
(základní část)
32 / 13 - 3 - 3 - 13
85:97 / 48
David Hruška 24 (13+11)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Aleš Kotalík 24 (8+16)
David Hruška (13)
Nejlepší střelec v sezoně
Jiří Šimánek (13)
Lukáš Pulpán (14)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Aleš Kotalík (16)
Lukáš Pulpán 15 (1+14)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
František Ptáček 11 (1+10)
7 hráčů (0)
Milan Jurčina (-12)
+/- bodování v sezoně
Milan Michálek (+8)
Lukáš Květoň (-7)
Miroslav Zálešák (51)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Martin Hanzal (73)

Matúš Kostúr 92,30% - 2,92
Milan Řehoř 90,66% - 3,66
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Jakub Kovář 94,78% - 1,50
Pavel Kantor 90,21% - 3,10
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....