Banes Motor České Budějovice
18.12.2012, Matěj Mayer

Prodlouží Mountfield šňůru výher na šest zápasů? V cestě stojí rozjetá Sparta

Č. B u d ě j o v i c e – Před reprezentační přestávkou prožívalo jihočeské extraligové mužstvo vydařené období. Svěřencům Petera Draisaitla se dařilo a postupovali tabulkou vzhůru. Mountfield je aktuálně devátý, což ovšem není pozice, na které by si přál hrát. O další body se budou Jihočeši snažit obrat Spartu, která má také slušnou formu. Diváky v Budvar aréně čeká velká podívaná, která začíná ve středu od 17:30.

O soupeři – HC SPARTA PRAHA

Sparta se od začátku soutěže trápila. Špatné výsledky ji odsunuly až na samý chvost tabulky. Po pěti bodech z úvodních dvou zápasů sezony totiž následovala šňůra devíti porážek v řadě. Následovaly změny v kádru, kterým se nevyhnuli ani trenéři. Richarda Žemličku nejdříve nahradil Václav Sýkora a do třetice přišel dobře známý Josef Jandač. Oblíbence českobudějovických fanoušků angažovala Sparta po vyhazovu z Lva Praha (KHL). Po Jandačově příchodu se Spartě daří už lépe a pohybuje se na jedenáctém místě tabulky.

Sparta je sice v tabulce až pod Jihočechy, není však radno ji podceňovat. Pražané neprohráli už třikrát v řadě. V posledním zápase dokonce vyučili Kladno na vlastním ledě v poměru 6:3. Sparta spustila ofenzivní smršť a ze čtyřiceti střel se hned šest ujalo. V předchozích dvou zápasech bralo mužstvo z Prahy tři body z Chomutova (5:1) a z Liberce (2:1).

Sparta letos čtyřikrát po sobě ještě nezvítězila, takže má motivaci navíc. Svou nejdelší vítěznou šňůru prožila na konci listopadu, když zvítězila v pěti dnech třikrát. Bude zajímavé sledovat, jak si poradí Mountfield s rozjetou ofenzivou soupeře.


HC MOUNTFIELD - HC SPARTA PRAHA
středa 19.12.
17:30
Budvar aréna


Zaostřeno: Petr Tenkrát

Pětatřicetiletý křídelník v posledním utkání Českým Budějovicím pořádně zatopil. Během 34. minut vstřelil hattrick a hlavně jeho skvělý výkon pomohl Spartě ke skvělému nastartování duelu. Utkání ale nakonec vyhráli Jihočeši v prodloužení 5:4. Pro Tenkráta to byly v teprve osmnáctém zápase trefy číslo 10., 11. a 12. Vyšvihl se mezi nejlepší střelce extraligy a vypadalo to, že bude sázet branky i nadále. Tenkrátovi však hodně zvlhnul střelný prach. Zkušený útočník se od té doby totiž trefil pouze jednou! A to při kanonádě do sítě Chomutova v předposledním kole. Se svými současnými třinácti brankami sice v čele této statistiky už nefiguruje, i tak má ale gólů stejně jako nejlepší střelec Jihočechů Jiří Šimánek. Českobudějovičtí jsou jednoznačně Tenkrátovým oblíbeným soupeřem, vždyť v minulé sezoně se prosadil proti Jihočechům také třikrát.

Ve videu si můžete prohlédnout ukázku umění Petra Tenkráta.

Perlička zápasu

Třetí duel se Spartou = třetí trenér
Pozoruhodná situace panuje na střídačce Sparty. Ve vzájemných zápasech s Českými Budějovicemi totiž protočí ve třetím zápase už třetího trenéra! Od začátku sezony mužstvo vedl Richard Žemlička, který připravoval své mužstvo na první vzájemný duel s HC Mountfield na začátku sezony. Později ho vystřídal Václav Sýkora, jenž stál na střídačce Sparty při posledním vzájmeném měření sil. Na potřetí už bude šéfem lavičky Sparty známá tvář v podobě Josefa Jandače. Pokud se nestane nic nečekaného, měl by Jandač vydržet u kormidla Pražanů až do konce sezony.

Vzájemné zápasy z letošní sezony

5. kolo: HC MOUNTFIELD - Sparta 3:2

18. kolo: Sparta - HC MOUNTFIELD 5:4p

Sestava Sparty z posledního zápasu

Neuvirth - Pilař, Sičák, Gřegořek, Milam, Philipp, Vallin, Krstev - P. Ton, J. Hlinka, Pacovský - I. Rachůnek, Přibyl, Tenkrát - Hovorka, Broš, Sekáč - Jánský, Bahenský, Forman.

Trenéři: Jandač a Votruba.

Statistiky

31. kolo
HC MOUNTFIELD
vs
HC SPARTA PRAHA
9.
Umístění v tabulce
11.
29 / 12 - 2 - 3 - 12
75:91 / 43
Statistiky v sezoně
(základní část)
29 / 11 - 3 - 0 - 15
86:91 / 39
Aleš Kotalík 23 (8+15)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Jaroslav Hlinka 26 (9+17)
Jiří Šimánek (13)
Nejlepší střelec v sezoně
Petr Ton
Petr Tenkrát (13)
Aleš Kotalík (15)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Jaroslav Hlinka (17)
František Ptáček 9 (0+9)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Vladimír Sičák 13 (2+11)
4 hráči (+5)
Lukáš Květoň (-7)
+/- bodování v sezoně
Vladimír Sičák (+8)
Petr Gřegořek (-10)
Martin Hanzal (67)
Nejtrestanější hráč v sezoně
David Kočí (95)

Jakub Kovář 95,92% - 1,19
Pavel Kantor 90,21% - 3,10
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
M. Neuvirth 92,41% - 2,64
M. Schwarz 89,95% - 3,52
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....