Banes Motor České Budějovice
07.12.2012, Tadeš Nový

Kondiční trenér Petr Požárek: Austrálie mě hodně inspirovala

V posilovně dával do těla rekonvalescentům. Neustále je hecoval, povzbuzoval a vysvětloval. PETR POŽÁREK se stará o fyzickou přípravu hokejistů HC MOUNTFIELD i o zpětné zapojení hráčů po zranění. V rozhovoru s mladým absolventem Karlovy univerzity, který v současnosti také učí na Jihočeské univerzitě a dochází na doktorantské studium, jsme si povídali o počátcích jeho funkčního australského tréninku, o moderních prvcích i výživě profesionálních sportovců.

Petře, před letošní sezónou jste začal spolupracovat s týmem HC MOUNTFIELD. Jaká to je zkušenost?
Byl to můj první kontakt s profesionálním kolektivním sportem a ten pocit je pozitivní. S každým tréninkem jsme poznávali nové tréninkové metody, které jsme do hokeje zapojili. Myslím, že to splnilo svůj účel.

Využíváte metodu Australského funkčního tréninku, kterou Vy propagujete. Jak byste ji stručně popsal?
Když jsme s trenéry dávali dohromady přípravu, chtěli jsme tomu dát trochu nový nádech, protože dříve se to všechno točilo hlavně okolo kola a klasické posilovny. My jsme kladli důraz na koordinaci a obratnost. Přesně k tomu se hodil náš australský trénink, který využívá cvičení ve skupinkách, dvojicích, využívá vlastní váhu těla a využívá hodně prvků z gymnastiky, atletiky a sportovních her. Trochu mi to připomíná Tyršovo cvičení.

Proč tedy australský?
Po studiu na Karlově univerzitě jsem odjel do Austrálie, abych tam trochu poznal život. Lidé tam hodně cvičí, ráno chodí běhat na pláž, využívají venkovní prostory. Chtěl jsem něco z toho přenést i domů, protože se mi to moc líbilo. Myslím, že tady máme taky příznivé podmínky. Stromovku, ale i další parky.

Pokračování rozhovoru s Petrem Požárkem čtěte v pátečním vydání Hokejklubu č. 14. Ten vyjde k utkání HC MOUNTFIELD - Bílí Tygři Liberec a vy se můžete těšit dále na tradiční představení soupeře, statistické centrum, plakát René Vydareného či soutěž s BrickStavem.
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....