Banes Motor České Budějovice
05.12.2012, Radek Papáček

Jakub Kovář má také svůj Facebook. S fanoušky komunikuje i Andrew Ference

Hokejisté HC MOUNTFIELD se rozhodli navázat přímou komunikaci se svými fanoušky. Hráči českobudějovického klubu jsou aktivní na sociálních sítích a jsou tak v kontaktu s tisíci svými fanoušky najednou. Brankář Jakub Kovář si po vzoru Jaromíra Jágra založil na Facebooku svůj oficiální profil, kam sám umisťuje aktuální zprávy ze svého hokejového života. Kanadský obránce Andrew Ference je zase aktivní na svém Twitteru, kde pravidelnými příspěvky mapuje své působení v jihočeské metropoli.

Reprezentační brankář Jakub Kovář rozjel svůj oficiální profil v době, kdy byl mezi zraněnými. Fanoušky tak sám exkluzivně informoval o svém návratu na led. Například minulou neděli na svou zeď napsal, že právě dorazil do Budvar Arény a že si jde pořádně potrénovat. Hned v pondělí pak na svém profilu připojil zprávu o definitivním návratu do sestavy HC MOUNTFIELD. „Dostal jsem zelenou, takže zítra po více jak dvou měsících opět na soupisce,“ přidal sice krátký příspěvek na svou zeď, přesto vyvolávající okamžitě vysoký počet reakcí. Přes sto fanoušků okamžitě označilo, že se jim tento status líbí.

340
Fotka, kterou Jakub Kovář zveřejnil na svém Facebooku.

Jakub Kovář je tak po Jaromíru Jágrovi druhým českým hokejistou, který se rozhodl vtrhnout na populární sociální síť a oslovovat přímo své fanoušky osobní komunikací. „Ahoj, všechny vás zdravím. Budu se trošku opičit po Jardovi, ale už dlouho jsem přemýšlel o tom, že bych si založil svůj fanouškovský profil, nakonec jsem se domluvil s uživatelem tohoto profilu, že ho převezmu. Takže ode dneška můžete komunikovat přímo se mnou,“ začal brankář s komunikací na Facebooku.

Bronzový medailista z posledního mistrovství světa si uvědomuje důležitost přímé komunikace s fanoušky. „K lidem se třeba dostávají moje názory na něco, které jsem ale v životě z pusy nevypustil. Jakmile tak bude něco, co stojí lidem za to říct, tak jim to přes Facebook řeknu tak, jak to je a přímo sám,“ vzkazuje čtyřiadvacetiletý brankář. Na své stránce ale dokáže fanoušky i pobavit. To když třeba představil možnou podobu své nové brankářské masky. Neváhal si ale udělat ze své osoby legraci. Na Facebook totiž umístil fotku, kdy má na hlavě masku spíše pro roli čerta na Mikuláše, než do branky pro hokejového gólmana.

Ference zdraví fanoušky pomocí Twitteru

Velice aktivní je prostřednictvím svého Twitter účtu také Andrew Ference. Kanadský bek působící na jihu Čech během výluky NHL pravidelně „tvítuje“ o svých zážitcích či pocitech při působení v Českých Budějovicích, kde hrál také při poslední výluce. „Když se to dělá pořádně, tak je to opravdu dobrá věc. Někdo to používá k blbostem, sděluje, že zrovna jí sendvič a tak. Ale při rozumném používání jde o skvělý způsob, jak komunikovat s fanoušky a ukázat svojí osobnost. Ale jsou tam hranice, nepíši nic negativního, ale jen pozitivně s humorem, s odstupem a o nezásadních záležitostech. Snažím se komunikovat zajímavě a ne ve stylu „Jdu na procházku,“ usmívá se mezi fanoušky HC MOUNTFIELD populární Andrew Ference.

Když například nedávno pomáhal fanouškům s nákupem ve Fanshopu během odpolední akce, už dopoledne na svůj účet napsal „Ahoj, odpoledne budeme s Milanem Michálkem ve Fanshopu v Budvar Aréně. Přijďte nás pozdravit. Těšíme se na vás.“ Jindy zase třeba přidá fotku s výhledem na Český Krumlov, který navštívil s dcerami anebo zase přidá fotku z exkurze v pivovaru Budějovický Budvar, kde byl například společně s Martinem Hanzalem.

Hráči se tak snaží využít prostředky moderní komunikace s fanoušky stejně jako klub. Před zahájením letošní sezony Jihočeši spustili na webu své nové stránky, jejichž hlavní novinkou je atraktivní Klubová TV. Přes sedm set fanoušků HC MOUNTFIELD se dále už zapojilo do unikátní hry Moje pětka, která umožňuje každému fanouškovi stát se trenérem svého oblíbeného týmu. Příznivci mohou vybírat pro každé utkání vlastní pětici hráčů a sbírají body podle jejich výkonu ve skutečném utkání. Po první čtvrtině soutěže byl nejúspěšnější fanoušek Lukáš Svoboda a za výhrou mu byla možnost osobního setkání s hlavním trenérem týmu Peterem Draisaitlem. Nyní po polovině základní části se na osobní návštěvu může těšit další fanoušek.

V současné době navíc mohou příznivci pokládat dotazy Václavu Prospalovi dotazy v offline rozhovoru. Za nejlepšího hráče měsíce listopadu jej zvolili sami fanoušci v hlasování na Facebooku.

Odkazy na profily hráčů

Podívejte se na profil Jakuba Kováře na Facebooku

Podívejte se na účet účet Andrew Ference na Twitteru

Podívejte se na výběr foto příspěvků Andrew Ference z Twitteru v albu na Facebooku klubu

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....