Banes Motor České Budějovice
23.11.2012, Klub

Kapitán Šimánek podepíše před zápasem se Zlínem Chartu fair play

Pátečnímu duelu našich hokejistů proti Zlínu bude předcházet slavnostní podepsání Charty fair play. Postará se o něj kapitán Jiří Šimánek, který stvrdí svým jménem souhlas s jednáním v rámci fair play. „Respekt k soupeři je důležitý, měl by ho prokázat každý hokejista,“ říká před podpisem Šimánek.

Českobudějovický klub se s projektem spojí už potřetí během tří let. „Charta fair play je hezký počin, ale každý hokejista si to musí především srovnat ve své hlavě. Tvrdost do hokeje patří, ale musí se vyvarovat zákrokům, které mohou soupeře zranit,“ myslí si Šimánek, který se stane tváří fair play českobudějovického klubu.

Charta fair play se netýká jen samotných hráčů, kteří plní roli vzorů pro mladé talenty. K jejím myšlenkám se mohou na webových stránkách hlásit i fanoušci. Za náš klub jí zatím podepsalo 1146 z vás. Přidejte se také na www.fairhokej.cz.

Otázky pro kapitána Jiřího Šimánka

1) Co pro vás znamená pojem fair play?
V krátkosti asi lze jen těžko vyjádřit. Ovšem jedná se nejvýstižněji řečeno především o určitou úctu a respekt. O to mimo led. Jak se lidé chovají ve svém osobním životě, to se pak odráží i mimo mantinely.

2) Co vnímáte jako nejpodstatnější v rámci chování fair play?
Pokud bych měl být konkrétní k hokeji, tak především skutečně ten respekt a to ke všem aktérům hokejového utkání. Od spoluhráčů, přes soupeře a rozhodčí, tak i k příznivcům.

3) Je podle vás český hokej více fair než například před pěti lety?
Myslím si, že posun je určitě znát. A je to díky podobným aktivitám.

4) Když některý z vašich spoluhráčů někoho přehnaně atakuje – fauluje. Domlouváte mu pak?
Odpověď je jednoduchá. Každý faul znamená oslabení pro naše mužstvo. Když budeme hrát podle fair-play, vyvarujeme se například všem faulům a nebudeme se sami ve hře oslabovat.

5) Máte pocit, že je český hokej ve fair play pozadu oproti jiným hokejovým zemím?
V pohledu na celý sport určitě ne.

6) Co chování českých hokejových fanoušků, je podle vás v rámci fair play? Bavíte se s nimi někdy například o tom, aby nebyly zbytečně negativní a povzbuzovali, i když se nedaří?
Myslím si, že jsme na tom docela dobře. I když to není přímo tolik o povzbuzování, líbil se mi nedávno postup Chomutova při projevu rasismu. Podobné redakce přispívají k budování fair-play v celém hokeji a společnosti. Dříve tomu tak nebývalo. Jsem rád za podobné aktivity k podpoře ducha fair-play.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....