Banes Motor České Budějovice
18.09.2012, Petr Novotný

Pátek bude rekordní. Ptáček přepíše historii extraligy

1036. To je číslo, které hned ve třetím kole letošního extraligového ročníku značí velkou událost. Doslova se přepisují dějiny a u toho je František Ptáček a HC MOUNTFIELD. Českobudějovický zástupce kapitána se totiž v 37 letech stane hráčem, který odehraje nejvíc zápasů v nejvyšší české soutěži. V neděli rekord vyrovnal v Litvínově, v pátek mu dá novou hodnotu, která se bude s každým jeho startem zvyšovat. „Čím je to číslo vyšší, můj čas se krátí,“ usmívá se zkušený obránce.

Je to hodně úctyhodné číslo. Jen málokdo si dokáže představit, jaké to je za svůj život odehrát 1036 zápasů, stejný počet rozbruslení, absolvovat mnohonásobně větší počet tréninku a nacestovat tisíce kilometrů v autobuse. František Ptáček právě takovým hráčem je. Brzký začátek, absence zranění i zahraničního angažmá. To jsou hlavní důvody, které vedou k tomu, že o čtyři roky dříve než Josef Řezníček překonal Ptáček jeho dlouholetý rekord v počtu odehraných utkání. „Je pravda, že kdyby Pepa nehrál v zahraničí, bylo by to číslo o dost větší,“ konstatoval ještě v minulé sezoně českobudějovický kapitán.

František Ptáček naskočil do extraligového kolotoče v ročníku 1993/94 v dresu pražské Sparty na tři zápasy a začal tak svou dlouhou kariéru. Letošní ročník je už jeho dvacátým na extraligových kluzištích v řadě. Už v ročníku 1994/95 odehrál 45 zápasů a jen v základní části tohle číslo nikdy nekleslo pod 40. Naopak se téměř pravidelně drželo kolem 50 a další zářezy přidával pravidelně v play off v dresu pražské Sparty. „Když se na to takhle zpětně ohlížím, musím říct, že mi pomohlo hlavně to, že jsem nikdy neměl žádné závažnější zranění a taky mi hodně pomáhala play off na Spartě. To ve Varech a i tady v Budějovicích mi zápasy v něm trochu chybí. Mohl jsem toho rekordu jinak dosáhnout dřív,“ ohlédl se za svojí kariérou František Ptáček.

Čísla mluví jasně. V jedenácti play off ve Spartě odehrál 133 zápasů. V Karlových Varech se během dvouletého angažmá do vyřazovacích bojů nedostal. Na jihu Čech pak začal první ročník bojem play out a v následujících třech sezonách odehrál jen 16 zápasů. Nikdy se přitom nedostal přes čtvrtfinále.

Stará se o své tělo

Tělo Františka Ptáčka je i jeho pracovním nástrojem. A toho si je veterán vědom na 100 procent. Na tréninku je i ve svém věku mezi prvními a odchází mezi posledními. Zatímco mladší a většinou i ti nejmladší spoluhráči mizí z kabiny domů, on sám jde do posilovny, kde se třeba dobrou půlhodinku protahuje. Před tréninkem zase nikdy neošidí důkladné rozcvičení. „Měl jsem také štěstí na postavu. Nejsem žádný hromotluk, který by měl problémy s aparátem,“ dodává František Ptáček. A má pravdu. Stačí se podívat na přehled hokejistů, kteří jsou v první desítce startů v extralize.

V pátek už druhý Josef Řezníček měří 170 centimetrů. Třetí Jan Peterek je z celé desítky nejvyšší. Má 187 centimetrů. Dnešní trenér Františka Ptáčka Radek Bělohlav měří 184 centimetrů, Michal Sup 179 centimerů, Petr Leška 174, Petr Kadlec 179, Jiří Hanzlík 180, Richard Král 186 a Marek Melenovský 173 centimetrů. František Ptáček se pohybuje přesně na rozmezí všech těchto hokejistů. Měří totiž 176 centimetrů.

Bodově nezaostával

Úkolem obránce není být nejproduktivnějším z mužstva. V tomhle František Ptáček nikdy nevyčníval nad ostatní. Ovšem své si odehraje nejen dozadu, ale i dopředu. Svého gólového maxima dosáhl v sezoně 2010/11, kdy i s play off dosáhl celkem na 13 branek v dresu HC MOUNTFIELD. V základní části nastřílel nejvíc 12 branek v dresu Karlových Varů v sezoně 2004/05 a celkem dal za svou kariéru 109 gólů v základní části i play off české extraligy.

Podobné je to i s body. Maximem je sezona 2010/11 a HC MOUNTFIELD. V tomhle ročníku zaznamenal v základní části 26 bodů a v play off přidal další 4. Celkem během kariéry udělal 324 bodů, což je na obránce velice slušná porce.

Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. Kdo má nakročeno k tomu, aby nejvíc proháněl Františka Ptáčka? Druhý Josef Řezníček s 1035 starty už to nebude. Extralize jen šéfuje. Třetí Jan Peterek má nejblíže. Ve 40 letech má 1018 startů a v případě větší absence by mohl Ptáčka překonat. Čtvrtý Radek Bělohlav už se svými 978 starty také kariéru ukončil a další v pořadí už ztrácí 80 a víc zápasů.

„Čím je tohle číslo vyšší, tím víc mi naznačuje, že se blíží konec,“ usměje se František Ptáček. Ne, nebojte. Končit ještě zdaleka nehodlá. „Ale taky je mi jasné, že tady nebudu hrát dalších deset let. Dokud budu zdravý, platný a mužstvu budu mít co dát, hrát budu. A až zjistím ne, tak skončím. Pak si teprve uvědomím, čeho jsem dosáhl. Zatím je to pro mě jen číslo,“ dodává František Ptáček.

Přepsání historie extraligy se uskuteční během utkání HC MOUNTFIELD - Bílí Tygři Liberec, které se hraje v Budvar Aréně v pátek 21. září 2012 od 18:15 hod.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....