Banes Motor České Budějovice
30.08.2012, Petr Novotný

HC MOUNTFIELD čeká dvojzápas se Salzburgem

Č. B u d ě j o v i c e – Se šesti ze sedmi soupeřů v základní skupině European Trophy změří své síly jednou. Jen s jediným se však utkají dvakrát. Pro hokejisty HC MOUNTFIELD nastává čas boje s lokálním rivalem. Tím je pro ně necelých tři sta kilometrů vzdálený Salzburg. Loňský vítěz evropské ligy. První zápas sehrají Jihočeši ve čtvrtek na ledě rakouského celku od 19.15 hodin. Druhý duel bude o den později v Českých Budějovicích od 17.30 hodin. Čtvrteční duel je možno sledovat i na streamu na oficiálním webu European Trophy.

Vítěz musí o postup bojovat

Už dvakrát dokázali hokejisté Red Bullu Salzburg vyhrát letní European Trophy. Poprvé se jim to povedlo v roce 2009 a podruhé v minulé sezoně. Jenže! To se vždycky finále hrálo v Salzburgu a vždycky se do finálového turnaje hráči Red Bullu dostali, ať v základní skupině hráli jakkoliv. Jenže letos to bude jinak. Finálový turnaj se z maličké haly v rodišti Mozarta stěhuje do Bratislavy a tím pádem si rakouský tým musí účast vybojovat, protože automatický postup v tomto ročníku drží Slovan Bratislava a Víděň. Tam bude druhá polovina turnaje.

No, a že by to na postup v tuhle chvíli pro tým trenéra Pageho vypadalo, to tedy rozhodně ne. Nejen lokálními soupeři jsou totiž hráči HC Mountfield a EC Salzburg. Jsou i sousedé v osmičlenné tabulce. Jenže domácí mají jednu velkou výhodu. Mají o tři body víc. Proto mohou v případě mnoha okolností ještě pomýšlet na postup. Ten už je asi naopak zcela odepřen Jihočechům a přihrál by jim ho jedině zázrak. „Z následujících dvou zápasů chceme získat plný počet bodů,“ tvrdí kapitán celku Matthias Trattnig. Ví, že jedině tak může ještě myslet na postup do vyřazovacích bojů.

Hráči Salzburgu cestovali v úvodu soutěže stejně jako Jihočeši na sever Evropy. Ve finském Oulu vyhráli, aby pak ve druhém utkání se švédským celkem Lulea prohráli. V domácích zápasech pak opět stejně jako Jihočeši přivítali Hamburg a Berlín. A dopadli stejně jako výběr trenéra Petera Draisaitla. Prohráli s Berlínem a porazili Hamburg. Ve skupině Sever, kam oba celky patří, tak drží pátou pozici a v boji za postupem je čeká ještě těžká fuška. Jen pro upřesnění: první místo drží Lulea bez ztráty bodu (15 bodů) a druhým postupujícím je v tuhle chvíli Eisbären Berlin (12 bodů). Ten dosud také neztratil ani bod, ale odehrál o jeden zápas méně než Lulea.

Kotalík vs. Zbytek

Rakouský tým sází především na zahraniční hráče a to především na ty, kteří mají na dresu vyšitý javorový list. Ve svém kádru jich mají jedenáct a Ryan Glenn je neproduktivnější hráčem týmu se čtyřmi body. Paradoxně je to obránce.

Ne všichni Kanaďané rakouského celku jsou nějací nazdárci z nižších soutěží. V kádru se pohybují i hráči jako Auld, Regier nebo Davison, kteří už si v nejslavnější lize světa své odehráli.

No a na druhé straně stojí Aleš Kotalík, který válčil v NHL od roku 2000. Před zápasem se tak nabízí srovnání kolik startů v NHL v jednotlivých mužstvech vlastně je. Jihočeši mají Aleše Kotalíka a s ním i 542 soutěžních zápasů v základní části NHL. Nikdo další se k němu nepřidal. Hráči Salzburgu dohromady dali jen 468 startů. Nejvíc přitom obránce Davison přes dvě stovky a pak brankář Auld.

Před rokem prohráli

Hráči HC MOUNTFIELD mají s rakouským týmem zkušenost už z loňského roku. Téměř na den před rokem. Jihočeský celek jel na led Salzburgu 1. září. Nicméně teď je v jiné pozici. Předtím tam zamířil jako vedoucí celek skupiny a po skvělém zápase v tempu plném osobních soubojů, zdolal Salzburg 6:4.

Třikrát se Jihočeši dokázali dostat do vedení a třikrát ho domácí stáhli. Nestačili až na góly Martynka a Gulaše. „Nečekali jsme ho lehčí. To určitě ne. Věděli jsme, že jedeme ke kvalitnímu soupeři, což už předurčovalo jeho postavení v tabulce European Trophy. Věděli jsme, že nás čeká těžký zápas s týmem, který bude hrát hodně z obrany, bude úporný a tvrdý v osobních soubojích,“ konstatoval po zápase Milan Gulaš. Nic lehkého nečeká tým ani teď.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Odehrané v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice