Banes Motor České Budějovice
22.08.2012, Miroslav Mayer

Chceme to tady kompletně změnit, říká Petr Sailer

Č. B u d ě j o v i c e - Od letošního roku dochází k mnoha změnám ve fungování HC MOUNTIELD. Jednou ze změn je i to, že se sportovní manažer klubu Petr Sailer bude pravidelně vyjadřovat k tématům, která fanoušky zajímají. Po suché letní přípravě a prvních zápasech na ledě nastal čas na první ohlédnutí. Zároveň je nutno zmínit i téma možné stávky NHL a možnosti vidět jihočeské hvězdy v českobudějovickém dresu.

Z hráče fukcionář

Jsem rád, že jsem mohl hrát hokej tak dlouho, ale moje tělo už řeklo dost. S věkem už přeci jen schází chuť a motivace. Všechno to přišlo v pravou chvíli a teď se spíše těším na to, že si zahraju za starší pány. Kolem hokeje je stále práce dost. Hráči neznají soboty a neděle, v létě se trénuje dvakrát denně. Jako sportovní manažer jsem s mužstvem stále a když mají hráči na soustředění odpočinek, my jim připravujeme odpolední trénink. Nemám vůbec čas myslet na to, že nejdu na trénink, nebo, že se nejdu svlékat do hokejového.

Sportovní manažer

Hodně lidí se mě ptá, jaký je rozdíl mezi asistentem sportovního manažera a sportovním manažerem. U některých mužstev asistent sportovního manažera pomáhá trenérovi. My tady máme trenéra z ciziny a zasvěcujeme ho do českého hokeje, ale musím říct, že Petr má obrovský přehled. Pracovně se pro mě vlastně nic nezměnilo, dělám stále to samé. Od začátku změn v klubu tady pracujeme společně s trenéry, hodně se bavíme o kádru. Já jsem ten, který má vyřizovat požadavky trenérů. Mám na starosti i zajištění sportovišť, soustředění a turnajů a všeho okolo, aby se trenéři mohli připravovat jen na tréninky.

Suchá příprava

Ani jsem si nestačil uvědomit, že už nejsem hráčem. Hned při nástupu do funkce bylo tolik nových věcí, které se museli zařídit, aby všechno bylo připraveno na to, že hráči koncem dubna přijdou na letní přípravu. Hledal se nový trenér, ale v té chvíli už mi pomáhali Roman Turek a Radek Bělohlav. My tři jsme měsíc dopředu vše připravovali a za běhu se seznamovali se vším, aby všechno fungovalo. Myslím, že příprava proběhla parádně. Hlavně se nám podařilo domluvit se s prvním trenérem. Naše představa byla, že chceme někoho úplně nového. Chtěli jsme to tady kompletně změnit, i co se týká hráčského kádru. Chceme nastolit novou éru, změnit i herní projev, prostě všechno! Během léta se nám povedlo dát vše dohromady. Samozřejmě mužstvo se ještě může budovat až do posledního volného přestupního termínu. Kostru týmu myslím máme a podařilo se nám doplnit tým i typy hráčů, kteří tu chyběli.


První zápasy na ledě

Chceme změnit herní styl mužstva a proto se hledaly vhodné typy hráčů. Po odehraných pěti zápasech můžeme říct, že mužstvo již nějakou tvář má. Ten poslední zápas ve Finsku už byl dobrý. Sami hráči říkali, že se již cítili lépe. Na to, že jsme hráli s Finy, kteří jsou dobří bruslaři, tak jsme po většinu zápasu byli lepší, důraznějším a soupeře jsme přehrávali. To byly první pozitivní poznatky, že mužstvo může hrát, tak jak si trenéři představují. I první zápas doma a Astanou nebyl špatný, i když to byl náš první zápas. Když jsme s trenéry hodnotili dosavadní zápasy, tak z toho máme dobrý dojem. Ve Finsku a Švédsku s námi navíc nebyli čtyři nejzkušenější hráči. Mladí kluci to chytli za správný konec, chtějí se porvat o místo a šlapat starším hráčům na přezky. Z hlediska vývoje Europaen Trophy nás mrzí porážka ve Finsku. Tam si myslím, že jsme na vítězství měli, jenže jsme neproměňovali jasné šance. Luleå je ve Švédsku pojem a na ledě bylo vidět, že mají opravdu silný tým. Začali jsme hodně zakřiknutě a soupeř měl zápas pod kontrolou.

Nehoda Romana Bernata

Náš záměr od začátku přípravy byl, stáhnout do Českých Budějovic nadějné hráče z kraje. Roman Bernat je ze Soběslavi a patřil ke čtveřici nejmladších hráčů, které jsme do kádru vzali. Všichni jsme byli z jeho nehody hodně otřeseni. Už jsme samozřejmě za Romanem byli a chtěli bychom ho i dál nějak podporovat. Překvapilo mě, jak je Roman pozitivní a silný a dokáže se s tím poprat. Všichni kluci mu přejí brzké uzdravení a hrají i za něj.

Stávka NHL

Pokud stávka skutečně bude, tak bychom měli zájem o hlavně hráče, kteří tady hokejově vyrostli. Martin Hanzal nám řekl, že pokud bude stávka a nebude problém ze strany NHL, tak určitě bude hrát tady. Na tom už jsme domluvení. U Milana Michálka to zatím není jasné, zatím bude čekat, jak dlouho by stávka trvala. Má podepsaný skvělý kontrakt a nerad by se zranil. Zbyněk Michálek má zájem hrát u nás, ale protože má rodinu, bude čekat, zda bude stávka trvat déle. Radek Martínek slíbil, že pokud bude hrát v Evropě, tak jedině tady. Václav Prospal a Radek Dvořák mají také rodiny v zámoří a není pro ně lehké na nějaký kratší čas se opět vracet do Evropy. Pokud bude stávky delší, kluci mají zájem tady hrát. Roman Horák má dvoucestnou smlouvu, takže se ho stávka v tomto ohledu týkat nebude a bude hrát na farmě. Obě strany by měly zájem, ale tady to prostě nejde. Pokud bude stávka trvat déle, je šance dostat sem i nějaké hráče z Ameriky. V tom by nám pomohli Jarda Modrý a Standa Neckář. Bylo by to atraktivní pro diváky.


Nadcházející zápasy

Čekají nás těžké zápasy. Oba soupeři potvrdili svoji kvalitu a v soutěži se jim zatím daří. Nám se podařilo pořídit si videa ze zápasů a můžeme se na soupeře zaměřit v přípravě. Pro nás bude i výhodou, že Petr Draisaitl ty týmy zná. Pokud to dovolí zdravotní stav, chtěli bychom nastoupit v nejsilnější sestavě s týmem, který by měl pak pokračovat v přípravě dál a být k dispozici i na extraligu.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....