Banes Motor České Budějovice
17.08.2012, Miroslav Mayer

ET: Luleå - CEB 5:2 - Jihočeši doplatili na častá oslabení

Č. B u d ě j o v i c e - Hokejisté HC MOUNTFIELD nevstoupili do letošního ročníku Europaen Trophy zrovna šťastně. V první třetině měli domácí převahu, kterou korunovali dvěma brankami. Ve druhé části se Jihočeši herně zvedali, ale po sérii pěti vyloučení za sebou nechali soupeře výsledkově odskočit o tři branky. Ve třetí části stačili Českobudějovičtí jen snížit, ale při power-play inkasovali další branku a prohráli tak 2:5. První hvězdou utkání byl vyhlášen Rastislav Dej.

Vstup do letošního ročníku Europaen Trophy nevyšel Jihočechům zrovna podle jejich představ. Domácí vyhráli první buly a ihned se do svého soupeři pustili. První šanci ještě stačil Jakub Kovář zlikvidovat, ale na konci druhé minuty již lovil puk ze své sítě po střele Cama Abbotta, kterého před brankou našel jeho bratr. Tlak Luleå stále sílil a Kovář v brance se měl co ohánět. Jihočeši vyslali první střelu na branku až po sedmi minutách hry, ale utkání nadále kontrolovali domácí. Švédi navíc dokázali využít hned svoji první přesilovku. Toni Koivista dostal přihrávku před branku, neukvapil se a povedlo se mu překonat Kováře podruhé. Vzápětí byl vyloučen Květoň a to už vypadalo s Jihočechy špatně. Jenže Rastislav Dej sebral domácím puk na modré čáře a jel sám na branku. Svoje sólo proměnil střelou mezi betony a vrátil svoje mužstvo do hry.

Do druhé části vstoupili Jihočeši nabuzeni a postupně získávali herní převahu, kterou dokázali vyjádřit i střelecky. Vyrovnání viselo ve vzduchu, ale pak začali Jihočeši faulovat a nabídli Švédům přesilovku pět na tři. První ještě dokázali ubránit, ale pak se na trestné lavici sešli dokonce hned tři českobudějovičtí a domácí dokázali dát třetí branku. Puk putoval dvakrát napříč třetinou a Cam Abbott akci zakončil gólovou střelou. V závěru třetiny měli přesilovku i hosté, ale snížit nedokázali.

Začátek třetí třetiny byl vyrovnaný. Oba týmy se snažili získat převahu a dát další branku. Jako první se dokázali opět prosadit domácí. Niklas Olausson skóroval z poza branky a Luleå vedlo již o tři góly. Jihočeši se přeci jen ještě zvedli, když tvrdou ranou snížil obránce Roman Vráblík. Jihočeši se snažili zápas ještě zdramatizovat, ale moc se jim to nedařilo. Dvě minuty před koncem si trenéři vzali oddechový čas, ale při závěrečném power-play inkasovali Jihočeši pátou branku od Karla Fabricia. První hvězdou zápasu byl vyhlášen českobudějovický útočník Rastislav Dej, který dal gól a na jeden nahrával.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....