Banes Motor České Budějovice
12.08.2012, Jakub Musil

Soupeři HC MOUNTFIELD v European Trophy - č. 5: EC Red Bull Salzburg

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Zatímco pro školou povinné fanoušky budějovického hokeje bude konec srpna znamenat loučení se s prázdninami a nezbytnou přípravu penálů a aktovek, jejich hokejové vzory budou hájit barvy svého klubu v dalším kole evropské soutěže European Trophy. A nebude to úkol nikterak jednoduchý. Čeká je totiž úřadující mistr této soutěže rakouský EC Red Bull Salzburg. S ním tvoří HC MOUNTFIELD ve skupině takzvanou dvojici „lokálních rivalů“, utká se s ním dvakrát.

EC Red Bull Salzburg

Historie klubu z hlavního města rakouské spolkové země Salcbursko se začala psát již před více než 30 lety. U vzniku a popularizace ledního hokeje v rodišti Wolfganga Amadea Mozarta stáli dva Kanaďané. Rick Cunningham a Roger Lamoureux se zasloužili o to, že popularita ledního hokeje v Solnohradu masivně narostla a v prosinci 1977 tak opozdivší se diváci poprvé spatřili na pokladnách pouze cedulku s nápisem „vyprodáno“.

Největší úspěchy klubu však musíme hledat v nedávné historii. V roce 2000 narostla solnohradským hokejistům s návratem generálního sponzora – firmy Red Bull – křídla a začaly se dít velké věci. Mužstvu sice pomyslná křídla, jež má tento energetický nápoj přinést, rostla jen velmi pomalu. Do optimálního rozpětí však dorostla v sezoně 2006/2007, kdy na brilantní výkony ze základní části dokázali navázat i v play-off, a mohli tak poprvé zvednout nad hlavu pohár pro mistra Rakouské hokejové ligy. Role šampionů se jim patrně zalíbila, tak proč to zase nezopakovat, řekli si pravděpodobně hráči a v dalším ročníku (2007/2008) opět triumfovali. Vidina „zlatého hattricku“ byla na dosah. O tom, že poslední krůček je vždy ten nejtěžší, se ale přesvědčili i hokejisté Salzburgu. Vysněný hattrick jim v sezoně 2008/2009 utekl až v rozhodujícím sedmém finálovém zápase proti EC Klagenfurt AC. Na další „zlatý hattrick“ však bylo zaděláno hned o dva roky později. Ročníky 2009/2010 a 2010/2011 totiž rakouský tým ležící na řece Salzach opět suverénně ovládl. Ani na podruhé se však třetí titul v řadě vyhrát nepodařilo a opět za to mohli hráči EC Klagenfurt AC, kteří tentokrát přistřihli Red Bullu křídla již ve čtvrtfinále.

Domácí soutěž ovšem není jediným kolbištěm, kde salzburgští hokejisté sbírají úspěchy. Právě evropskou European Trophy, ve které se střetnou i s HC MOUNTFIELD, dokázali vyhrát již dvakrát. Poprvé v roce 2009, když ve finálovém turnaji Red Bulls Salute porazili Spartu Praha, druhý triumf pak přišel loňskou sezonu, poté co postupně vyřadili Pardubice a Linköping si ve finále poradili s finským Jokeritem.

Kapacita domácího stadionu Eisarena Salzburg je sice pouhých 3200 míst, ale můžete si být jisti, že atmosféra si zde nezadá s kdejakou arénou mnohem větších rozměrů. Diváci zde podporují domácí borce, jenž hrdě nosí dresy klubových barev (červená, modrá, bílá), seč jim síly stačí. Hlavní trenér mužstva Kanaďan Pierre Pagé nalákal do rakouského Salzburgu hned jedenáctku svých krajanů a také dva Američany. Ani v brankovišti pak nechtěl spoléhat na odchovance rakouského hokeje a koho postavit mezi tyče může vybírat ze tří národností – Kanaďan Alex Auld , Slovinec Luka Gracnar a Američan Shawn Hunwick.

OFICIÁLNÍ WEBOVÉ STRÁNKY TÝMU

Již dříve jsme představili:
Luleå
Kärpät Oulu
Eisbären Berlin
Hamburg Freezers

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....