Banes Motor České Budějovice
02.08.2012, Michal Špírek

Jihočechy čeká v pátek první příprava - dorazí Barys Astana!

Č. B u d ě j o v i c e - Nedočkavci z řad fanoušků HC MOUNTFIELD se dočkali, v Budvar Aréně se ke slovu opět dostává hokej. V prvním přípravném zápase na sezónu 2012/2013 HC MOUNTFIELD prověří silný soupeř. Kazašský klub Barys Astana je účastníkem prestižní už nejen ruské soutěže KHL a v Čechách tráví soustředění. Přijďte se podívat na zajímavý duel, utkání začíná v pátek v 17:30!

Barys Astana? Vlajková loď kazašského hokeje!

Pojďme si prvního soupeře pro přípravné zápasy představit. Barys je týmem z Astany, hlavního města Kazachstánu, které se rychle rozvíjí a počet obyvatel strmě narůstá, aktuálně má tak Barys na 800 000 potenciálních fanoušků. Klub byl založen roku 1999 a jeho domovským stadionem je Sport Complex Kazakhstan s kapacitou 5332 lidí. Klubovými barvami je modrá a bílá.

Do roku 2007 působil klub v kazašské nejvyšší soutěži, pak hrál rok ruskou druhou nejvyšší soutěž a následně byl přijat do KHL. V poslední sezóně Barys skončil v základní části KHL na třetím místě Černyševovy divize. Jenomže v play-off ho neopustilo prokletí prvního kola a počtvrté v řadě v něm byl vyřazen, tentokrát v sedmizápasové přetahované nestačila Astana na Magnitogorsk.

Do sezóny bez českého zastoupení

V této sérii ještě hájil barvy kazašského klubu trojlístek českých hokejistů. Jenomže Jiřího Novotného, Kamil Krepse ani Lukáše Kašpara už v pátek neuvidíte. Leopardi z Astany se totiž rozhodli spasit kazašský hokej, hodlají sázet zejména na domácí hokejisty a na Čechy tak v kádru nezbylo místo. Proč to? Astana totiž zareagovala na bídné výsledky Kazachstánu na posledním mistrovství světa a kazašský hokejový svaz nastolil jasnou vizi. Nový trenér z Astany bude zároveň koučem národního mužstva Kazachstánu. Volba padla na Vladimira Krikunova. Kazachstán na světovém šampionátu sestoupil z elitní skupiny, cílem tak nyní je rychlý návrat a kvalifikace na olympijský turnaj v Soči 2014.

"Na společné schůzce nám vedení oznámilo plán tréninků a cílů pro novou sezonu. Ztrátou českých legionářů Barys na síle neztratí," uvedla jedna z největších hvězd kádru, útočník Roman Starčenko. Možná si vzpomenete na incident tohoto hráče z MS, kdy byl drsně sestřelen Francouzem Sachou Treillem.

Barys Astana je v České republice na soustředění, když musel trochu improvizovat s místem konání a nakonec zakotvil v Benešově, kde se o klub stará bývalý hokejový obránce Jan Srdínko. V Benešově také Leopardi sehrají den před utkáním s HC MOUNTFIELD duel s jiným extraligistou, Spartou. Příležitosti ukázat se se tak během dvou dnů jistě dostane všem třiatřiceti hokejistům, které má kouč Krikunov k dispozici. Z cizinců zůstali Hutchinson, Bochenski, Boyd, Junland a Dawes, přibyl gólman Lassila. Ten doplní zkušenou jedničku Vitalije Jeremejeva, který též hájí branku kazašské reprezentace a v kariéře chytal i v NHL v týmu New York Rangers. Oporou týmu by měl být i zkušený Upper.


První přípravný zápas HC MOUNTFIELD. Ne poslední s týmem z KHL

Hokejisté HC MOUNTFIELD trénují na ledě od minulé středy. Chybět budou v prvním přáteláku zraněný obránce Vydarený, útočník Podlešák a nejspíše i nová tvář Dej. České Budějovice čeká kvalitní soupeř z ruské KHL. Na turnaji v Rusku se pak Jihočeši utkají ještě s dvěma dalšími celky z druhé nejlepší soutěže světa - s Jekatěrinburgem a Čechovem.
Pokud jste zvědaví na nové tváře v kádru HC MOUNTFIELD a vůbec první zápas pod trenérským vedením dua Draisaitl - Bělohlav, není nic snažšího, než být v pátek v 17:30 v Budvar Aréně. Vstupné je 50 korun.
Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....