Banes Motor České Budějovice
20.07.2012, Pavel Kortus ml.

Přes dovolenou jsme měli všichni individuální plán, ujišťuje Červený

Č. B u d ě j o v i c e - Hokejisté HC MOUNTFIELD ve středu začínají přípravu na ledě, kterou zpestří i kvalitní turnaj v Rusku nebo European trophy. Mladý českobudějovický forvard Rudolf Červený už se zpátky do bruslí těší. "Letní přípravu nikdo nemá rád. Těším se na led i na srandu v kabině," hlásí. První přípravný zápas Jihočeši odehrají 3. srpna v Budvar aréně s Astanou.

Dovolená a letní příprava

Máte za sebou dovolenou. Jakou destinaci jste zvolil a jak jste si ji užil?
Byl jsem v Chorvatsku s přítelkyní, kamarádem a jeho přítelkyní. Jeli jsme si pouze na pár dní lehnout k moři a trošku se odreagovat.

Udržoval jste se během třítýdenního volna v kondici? Přeci jen určitě nejde na tři týdny úplně „vypnout,“ ne?
To nejde. Od trenérů jsme všichni dostali individuální plán, aby každý z nás přes ty tři týdny něco dělal.

Přizpůsobujete tomu i jídelníček?
Ne, jídelníček jsem tomu vůbec nepřizpůsoboval. Jím normálně jako přes sezonu. Jenom před zápasem máme lehčí stravu, jinak jím normálně.

Suchou přípravu máte za sebou. Proběhla zdárně a splnila svůj účel?
Jo, myslím, že splnila. Měli jsme opět trošku jinou přípravu, kondiční trenér Petr Požárek vnesl do přípravy nové prvky, které jsme dřív nedělali. Bylo to rozhodně ku prospěchu věci.

V čem se lišily nové prvky kondičního trenéra Požárka od předchozích příprav?
Dělali jsme různé cviky s gumou na posílení třísel. Také jsme se tahali za gumy do kopce nebo jsme zkoušeli různé sprinty. Nové prvky byly určitě zpestřením.

Turnaj v Rusku, Viťjaz Čechov

Po nečekané změně vás čeká v přípravě turnaj v Rusku. Těšíte se na tuto novinku?
Dozvěděli jsme se to asi týden před koncem letní přípravy a těšíme se na to. Osobně jsem v Rusku nikdy nebyl a nevím úplně, co od toho mám očekávat. Když se hrála Liga mistrů v Ufě, tak jsem ještě nebyl v mužstvu. Turnaj nás čeká relativně brzy po startu přípravy na ledě. Jelikož Rusové jdou na led již začátkem července, tak budou mít víc nabrusleno, což jistě bude nesporná výhoda. Jsem na to sám zvědavý.

Na ruském turnaji se utkáte i s bijci z Čechova. Neobáváte se nějakého konfliktu nebo se naopak těšíte?
Znovu říkám, že nevím moc co od toho čekat, což platí i tomhle případě. Těžko říci, jestli budou mít v týmu nové bitkaře, kteří se budou chtít ukázat hned v přípravě. Nebo zda-li to budou brát jako první přípravné zápasy a proběhne vše v klidu.

Pokud by vás někdo z Rusů vyzval, přijal byste jeho „nabídku?“
Kdybych měl třeba bránit gólmana, tak bych do toho šel. Ale abych něco vyvolával, to určitě ne. Už vůbec bych se nechtěl prát v přípravě. Hlavní je liga, až tam se počítají body a tam se klidně poperu. Ale v přípravě si myslím, že je to úplně zbytečné.

European Trophy, cíle do sezony

Podruhé vás v přípravě prověří i týmy v European Trophy. Osvědčila se v létě tato soutěž?
Minulý rok nám pomohla, po těžkých zápasech jsme se chytli a na vítězné vlně jsme se vezli až do půlky sezony. Letos máme pozměněný tým, budeme se snažit udělat co nejlepší výsledek a prezentovat klub dále po Evropě.

Ale ty dva zápasy evropské soutěže v průběhu sezony přílišným pozitivem nejsou, že?
Nic neuděláme, tak je to dané. V Americe se hraje 82 zápasů a nikdo si nestěžuje. My máme k 52 přidané dva vložené, tak si nemyslím, že bychom si na to měli stěžovat.

Loňskou sezonu hodně ovlivnil závěrečný turnaj o Vánocích. Nebojíte se podobného scénáře?
Hlavně jsme zatím nikam nepostoupili, takže se zatím ničeho nebojím (směje se).

Ve středu jdete na led. Už se těšíte po čtyřech měsících zpět do bruslí?
Letní přípravu nikdo nemá rád, takže se na led určitě těšíme. I když byla zpestřena hrami, tak pořád je to dřina a na ledě to bude větší zábava. Těším se samozřejmě i na srandu v kabině (směje se).

Po dvou letech se sestavuje znovu nový mladý tým. Věříte, že by mohl uspět již tuto sezonu? Většinou se to podaří až v tom druhém ročníku.
To se uvidí až na ledě. Máme mladý tým, uvidíme, jak se nám povede příprava. Když se povedou i první přípravné duely, tým se chytne. Naopak když se za začátku prohrává, na mužstvu leží psychická deka. Věřím, že tým je poskládaný dobře, bude se nám dařit a proklouzneme do play off. Tam už se může stát cokoliv.

A jaké jsou vaše osobní cíle? Posunout se výš jak v sestavě, tak i bodově?
Každý hráč se chce posouvat výš a výš, což se samozřejmě i moje meta. Největší cíl je, abychom udělali nějaký výsledek v play off. Moc bych si to tady v Budějovicích přál, to je ten hlavní cíl.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....

×
×
Dnes v 17:00 | Muži
HC Oceláři Třinec
Banes Motor České Budějovice