Banes Motor České Budějovice
11.07.2012, Petr Novotný

Kustod Petr Cirkl vyhrál cyklistický závod na Lipně

Č. B u d ě j o v i c e – Od léta je novým kustodem v budějovickém HC MOUNTFIELD. Ale má za sebou skvělou závodnickou minulost. Petr Cirkl, známý jihočeský cyklistický závodník na silničních i horských kolech, se na ni rozpomněl. O víkendu si zajel do Loučovic, aby tam vyhrál jediný etapový závod, který se jede na jihu Čech v tomto roce. Ve čtyřech závodech neměl konkurenci.

Když byli hokejisté HC MOUNTFIELD před nedávnem na soustředění na Lipně, u kopců na Sv. Tomáš se jen díval, jak jim to jde. Sem tam poradil, někdy musel pomoci s opravou unavené techniky, jako byla třeba výměna prasklého řetězu nebo zalepení píchlé duše. „S klukama moc nejezdím. Jen jednou jsem s nimi jel v rámci tréninku na výjezd na Kleť,“ vysvětloval Petr Cirkl. Podle svých slov se ani nijak do ježdění hráčům nemíchal. Jen sem tam pomohl radou třeba kde a jak řadit, na jaký převod vyjíždět ten který kopec a podobně.

O víkendu si stejné kopce, jako jezdili hráči na soustředění několikrát sem a tam, zkusil sám. A nutno říci, že při tom obstál. Na čtyřetapovém závodě, který v rámci Jihočeské amatérské ligy připravil cyklistický klub z Českého Krumlova, kraloval. I když sám nevyhrál žádnou etapu, vždy se držel v popředí a nakonec se radoval z celkového prvenství. „Měl jsem tři dny čas, závod nebyl moc daleko, tak jsem se rozhodl jet,“ popisoval pro Deník Petr Cirkl.

Navíc přiznal, že většinu etap velice dobře znal a šumavské kopce v okolí Lipenské přehrady má projeté. V pátek jeli cyklisté 70 kilometrovou etapu z Loučovic přes Frymburk, Světlík, Vyšší Brod a Přední Výtoň až na Svatý Tomáš, kde končili. „Tu jsem znal celou,“ přiznal Petr Cirkl. A tak dojel v čelní trojici a jen v závěrečném spurtu těsně obsadil třetí místo za Jakubem Skálou z CT Tábor a Martinem Hebíkem, Budějovičákem, který jezdí za Focus Znojmo.

V sobotu čekaly na cyklisty dvě etapy. Dopolední časovka na 20 kilometrů skončila pro Cirkla nejhůře ze všech čtyřech. Dojel až na pátém místě. Ovšem odpoledne si to vynahradil. Etapu na 55 kilometrů, která vedla z Loučovic přes Rakousko a končila opět na Sv. Tomáši, zvládl na druhém místě. „Překvapil mě na ní jeden šestnáctistupňový kopec na rakouské straně. To jsem ani nevěděl, že tam něco takového je,“ pousmál se. Poslední nedělní čtvrtá etapa měla sice jen 20 kilometrů, ale zase jí celou jezdci absolvovali do kopce na Sv. Tomáš. I tady se Petru Cirklovi dařilo, když skončil druhý.

V celkovém součtu pak obsadil první místo o minutu a dvě vteřiny před druhý závodníkem v pořadí. Konkurence byla slušná. Závodu se účastnili i jezdci z Rakouska a Německa.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....