Banes Motor České Budějovice
26.04.2012, Miroslav Mayer

Stavíme na zkušenostech a kvalitní práci trenérů, říká Kamila Hansová

Č. B u d ě j o v i c e – Přípravka HC České Budějovice prožila úspěšnou hokejovou sezónu. Nábor mladých adeptů hokejového umění se letos nadmíru vydařil a zájem byl po delší době opravdu slušný. Letošní přípravku absolvovalo třicet sedm dětí. Hlavním trenérem přípravky je Kamila Hansová, která se věnuje tomuto oboru již dlouhou dobu a pod jejím vedením se naučilo bruslit již hodně hokejistů.
Jak to bylo s účastí na letošní přípravce a jaké bylo věkové rozložení dětí?
Letos absolvovalo třicet sedm dětí, z toho dvacet sedm bylo ročníku narození 2006. Ti budou pokračovat příští sezónu v základně D a vytvoří tak základ jednoho mužstva. Ti zbývající byli starší. Ty bereme taky a necháváme je od září do prosince v přípravce a pak je pomalu přesouváme do mužstva, kam věkem patří. Mohou pak chodit nadále do přípravky i do základny a většinou se podaří, že se zařadí do svého mužstva.

Kolik času strávili děti v přípravce na ledě?
Od září do konce března odtrénovala přípravka padesát pět hodin! Kdykoli jsem si řekla, dostali jsme ledy a mohli jsme trénovat. Byli jsme tedy i třikrát týdně na ledě. Někomu to vyhovovalo a někomu zase ne. Pokud se spočítáte, že za padesát pět hodin zaplatíte čtyři tisíce korun, vyjde vám minimální částka. Hokej tak v porovnání s ostatními sporty není drahý.

Co všechno se dětí dokáží naučit za jednu sezónu v přípravce ?
Děti se naučili jízdu vpřed, jízdu vzad, zastavení a základní dovednosti s hokejkou. Hrát hokej jej nenecháváme a učíme je základní věci. Dva měsíce bruslíme úplně bez hokejky a teprve pak učíme bruslit s hokejkou. Pokud jim dáme hokejku hned na začátku, tak se o ni opírají a to nechci. Tohle se mi za léta praxe hodně osvědčilo.

Jak děti při tréninku rozdělujete?
Rozdělujeme je podle barev do družstev podle dovedností. Někteří již absolvovali školičku bruslení a umění více a jiní přijdou a stojí na bruslích poprvé. Během sezóny pak děti přeřazujeme, podle toho jak se zlepšují, nebo nezlepšují.

Kolik trenérů se věnuje dětem v přípravce?
Minimálně čtyři trenéři na každém tréninku. Po domluvě s panem Výborným nám chodili pomáhat i hráči, kteří doléčovali zranění, už mohli bruslit, ale ještě nemohli hrát. Pokud chtěli tak přišli a pomáhali nám. Dětem se to moc líbilo a hráčům také.

Jak vybíráte trenéry pro přípravku?
Kontroluji, zda trenéři mají alespoň licenci C anebo pedagogické vzdělání. Pokud mi tam někdo pomáhá, tak ho kontroluji a pokud se zdá, že má proto vlohy, pošlu ho udělat si licenci a může pokračovat. Nemám moc ráda, když nám chtějí pomáhat tatínkové, to je vždy spíše problém.

Vím, že letos jste uspořádala i kurs bruslení pro dospělé. Jaký byl ohlas?
Vzniklo to trochu náhodou, když jsme dostali hodinu v sobotu večer. To by pro děti moc nebylo. Zkusila jsem se tedy zeptat rodičů, zda by neměli zájem. Hodně z nich mi říkalo, že by se rádi naučili dobře bruslit. Sešlo se sedmnáct rodičů. Rozdělili jsme si je na dvě půlky a absolvovali jsme normální trénink. Rodiče byli zpocení, uhnaní a spokojení, že se něco naučili. Někteří pak začali chodit na veřejné bruslení s dětmi. Je velký zájem o pokračování, ale nevím, zda to bude pokračovat.

Chystáte něco nového pro příští sezónu?
Na příští sezónu bychom rádi přivítali i děvčata. Zájem z jejich strany by byl a tak bychom to rádi zkusili. Nadále budeme stavět na zkušenostech a kvalitní práci trenérů.

Máte už nějaké informace o tom, kdy bude probíhat nábor dalších mladých hráčů?
Nábor bude v pondělí 10. září 2012 v pondělí v 17.00 na druhé ledové ploše. Bude to hlavně pro ročník narození 2007 a čekáme i zájem děvčat. Nábor probíhá rovnou na ledě a děti budou potřebovat brusle a ochrannou helmu. Můžou určitě přijít i děti, které nikdy nestály na ledě. Více informací dostanou rodiče jako vždy začátkem září. Důležité je ještě říci, že všichni mají dva, tři tréninky, aby si to vyzkoušeli a rozhodli se, zda chtějí chodit nebo ne.

Zjišťujete si, jak se lidé dozvěděli o tom, že je školička bruslení a nábor do přípravky?
Podle toho co víme, tak nejlépe funguje takzvaná šeptanda, kdy si lidi řeknou co se děje a zda to stojí za to. Většinou chtějí rodiče nechat naučit jen děti bruslit a s tím přijdou do školičky bruslení. Tam já pak už všem říkám, kam mohou jít pokračovat dále, pokud mají zájem.

Sociální sítě

Plaketku jako poděkování za podporu v sezoně 2023-24 od generálního manažera klubu Stanislava Bednaříka převzal za společnost...

Pomalu, ale jistě se vracíme ke svému řemeslu ????! Dnes jsme zavítali na hřiště TJ Pedagog a nejen @strma91 se pořádně zapotil...

Dvaadvacetiletý PAVEL NOVÁK sehrál v uplynulé sezóně, poté, co kvůli rakovině vynechal celý ročník 2022/2023, celkem 57 zápasů....

Ve čtvrtek proběhl další ročník golfového Motor Cupu ??.