Banes Motor České Budějovice
16.12.2010, Josef Bláha

František Ptáček: Charta fair play není jen gesto

Č. B u d ě j o v i c e – Do velkého projektu, který připomíná pravidla slušného chování ve sportu se zapojily všechny extraligové kluby. Výjimkou není ani tým HC MOUNTFIELD, jehož kapitán František Ptáček podepsal minulý týden před duelem s Mladou Boleslaví Chartu fair play. „Je to dobrý projekt, snad nám všem připomene, že na led chodíme něco ukázat lidem a ne se vzájemně přizabít,“ poznamenal spolehlivý obránce.

Jaký je váš pohled na akci Charta fair play?
Projekt je to dobrý, protože poslední dobou se ze sportu fair play trochu vytratilo. Schází mi v něm to kouzlo ryzího čistého sportu, jako tomu bývalo dřív. Jsem rád, že se do toho někdo opřel a alespoň tímhle způsobem připomněl základy fair play ve sportu.

Chartu jste slavnostně podepsal před extraligovým utkáním s Mladou Boleslaví minulý týden. Sledoval jste do té doby tuhle akci?
Věděl jsem o tom, že nějaký takovýhle projekt existuje a tušil jsem, co to znamená a jak to vypadá. Když mi ale před zápasem řekli, že to budu podepisovat, chtěl jsem, aby mi přesně zjistili, co v tom kodexu stojí.

A dozvěděl jste se tedy přesné znění Charty?
Ukázali mu tu hezkou plaketu, kde jsem si to mohl v klidu přečíst. Je tam vytaženo pár základních bodů, které považuji za velmi důležité. A to nejen v hokeji, ale obecně ve sportu. Je to hezký projekt. Doufám, že budeme - těch zhruba tři sta padesát hráčů v extralize a další stovky v nižších soutěžích - respektovat, co v tom kodexu stojí.

Souhlasíte se všemi body, které tenhle projekt obsahuje?
Samozřejmě. Já myslím, že s tím souhlasí každý, kdo si to přečte a pak jde na led. Na druhou stranu hokej je hra emocí a právě ty v nás občas vyvolají neadekvátní reakci. Vzniknou momenty, které nejdou vzít zpět a v drtivé většině i ti hříšníci hned ví, že udělali něco špatně. Jenže už to nejde vzít zpět. Je pak strašně těžký to nějak hodnotit. Každý jsme nějaký… Ale myslím si, že tahle charta by právě mohla prospět tomu, aby si každý uvědomil, když jde na led, že to je jenom sport a všichni jsem lidi. Všichni jdeme na led proto, abychom předvedli lidem pěknou podívanou, a ne abychom se na hřišti navzájem pozabíjeli.

Myslíte, že tahle akce opravdu vážným způsobem přispěje k čestnějšímu jednání hokejistů, anebo je to spíš jen gesto?
Co jsem viděl v jiných týmech, tak jim to visí třeba v kabině na zdi. A jenom jít kolem a zahlédnout to už něco znamená. Na člověka to zapůsobí, připomene si, že existují nějaká pravidla čestného jednání. Mohlo by to pomoct, ale jak říkám, na ledě pracují emoce a člověk pak přemýšlí úplně jinak, než by chtěl.

Jak jste se zatím k tomuto projektu postavil vy a vaši spoluhráči z kabiny HC MOUNTFIELD?
Je to v šatně vystavené a každý si ty body přečte a určitě s nimi bude souhlasit. Otázka je, co se pak bude dít na ledě. Ale jak říkám, v těch vypjatých situacích je to na hřišti velice těžké. Na druhou stranu právě tam se pak pozná opravdu fair play hráč...

Takový Jiří Dopita z Komety Brno tvrdí, že je to hezký projekt, ale jedná se spíš o vstřícné gesto, než aby se kvůli Chartě fair play někdo vyloženě změnil. Co si o tom myslíte?
I když je to gesto, malinko se naťukne téma, že by se mělo hrát fair play. Každý hráč má sám možnost se nad tím zamyslet a třeba něco změnit. Neříkám, že budeme všichni jako na povel hrát slušně, ale když si to člověk přečte, něco to v něm určitě zanechá.

Který bod projektu považujete za nejdůležitější?
Hlavně věci ohledně zdraví. Třeba ten bod, který upozorňuje na to, že když jdu s někým do souboje, tak ho nechci přizabít. Někdy se stane něco špatného, ale v první řadě je třeba nedělat nic za účelem úmyslného zranění soupeře. To jsou věci, které patří na první místo. Zdraví je přeci nejdůležitější.

A co třeba simulování? Toho je teď na extraligových ledech podle vás méně než dřív? Kam byste ho zařadil?
Bývalo to horší, ale postupem času se to vytrácí. Fauly se dneska posuzují jinak než třeba před deseti lety, a tak je i bez simulování dost přesilovek a oslabení. Možná i proto se hráči, kteří to mají v povaze, k těmhle věcem tolik neuchylují. V pravidlech slušného chování každého sportu to má místo, ale zkrátka ty věci ohledně zdraví jsou pro mě pořád na prvním místě a tohle až pod nimi.

Dalším zajímavým bodem Charty je ten o přijetí porážek bez výmluv a s úctou k soupeři. To taky není úplně jednoduché dodržovat, že?
To rozhodně není, ale každý člověk je jiný a snáší prohry jinak. Ti impulzivnější by často nejradši něco rozmlátili nebo se do někoho pustili, klidnější povahy mají zase tendenci se třeba na něco vymlouvat a to taky není dobře. Je to zajímavý bod, který má své opodstatnění.

V této sezoně se v extralize objevila už celá řada velmi nebezpečných situací, kdy hráči po souboji spadla helma a následkem toho došlo k vážnému zranění. Hovořilo se dokonce o tom, že hokejisté mezi sebou nemají žádnou úctu. Je to opravdu v extralize tak špatné?
Občas někdo ulítne, ale je toho daleko míň než dřív. Všechno je to tím, jak se hokej vyvíjí. Je daleko rychlejší, hřiště jsou užší, kontaktů je víc a bohužel to někdy dopadne hůř. Ty případy, které dopadly opravdu špatně jsem viděl. Ale vezměme si třeba případ Vency Pletky v Plzni, kterému taky uletěla helma, on pak spadl a měl zlomený nos a otřes mozku. On sám řekl, že to faul nebyl. Povídal: „Prostě jsem tam jel kolem prken a nabral mě. Měl jsem dávat pozor.“ I tohle je znak fair play, když hráč dokáže přiznat, jak to bylo a ne jenom křičet, že to byl faul!


ZDE SI PROHLÉDNĚTE PLAKETU FAIR PLAY PODEPSANOU FRANTIŠKEM PTÁČKEM

Chartu fanouška můžete podepsat i vy zde!


Charta fair play

Jsme hrdi na historii českého hokeje a děláme všechno pro to, abychom přispívali k jeho dobrému jménu.
Hrajeme vždy naplno a podle pravidel.
Naším cílem je radost ze hry pro nás i všechny, kteří nás sledují.
Respektujeme rozhodčí, protihráče, trenéry i fanoušky.
Podvody, simulování a zákeřné fauly nejsou naším stylem.
Za největší zločin považujeme úmyslně zranit protihráče.
Během zápasu, tréninku i mimo mantinely jsme stále dobrým příkladem ostatním.
Ceníme si všech, kteří umí přiznat svou chybu nebo přestupek.
Nejen vítězství, ale i porážky neseme hrdě, nesnižujeme se k výmluvám a nevyhýbáme se odpovědnosti za své chyby.
Fair play patří k hokeji!

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....