Banes Motor České Budějovice
02.12.2010, Petr Novotný

Jihočeši pojedou k dalšímu zápasu ven. Míří do Vítkovic

Č. B u d ě j o v i c e - Hokejisté HC MOUNTFIELD začínají druhou polovinu základní části a začnou jí na ledě Vítkovic, kde se jim v úvodním letošním zápase sezony nedařilo, ale kupodivu se pak dostavily dobré výsledy. Tým se držel v horních patrech tabulky, ale po čtvrtině soutěže přišla krize a rázem budou muset Jihočeši bojovat na hraně play-off. Pomůže jim k tomu znovu zápas ve Vítkovicích? Ty jsou v tabulce první a překvapivě válcují jednoho soupeře za druhým. Utkání začne v pátek v 17.30 hodin v ostravské ČEZ aréně.

O soupeři – HC VÍTKOVICE STEEL

Kdo by to byl řekl. V létě prošly hokejové Vítkovice velkým třeskem, a kde kdo je odsuzoval na spodní pozice extraligové tabulky. Jenže chyba lávky. Tým pod vedením trenéra Mojmíra Trličíka si může mnout ruce. „Tolik bodů, co máme my, by chtělo dvanáct extraligových týmů,“ říká kouč v rozhovoru na webových stránkách klubu. Má pravdu, protože Vítkovičtí se po polovině soutěže vyhřívají na prvním místě tabulky se třiapadesáti získanými body a na svého regionálního rivala z Třince mají náskok třech bodů, ale o jeden zápas navíc.

Štefanka, Kuboš, Kvapil, Štěpánek, Vošvrda, Sičák, Stehlík, Jurečka, Treille, Hruška a Krenželok. Když se k tomu připočte jméno nového reprezentačního kouče Aloise Hadamczika, je to výčet odchodů z Vítkovického klubu. Nahradilo je nových jedenáct tváří, které však v drtivé většině nebyly tak slavného jména. Mezi ty největší papírové posily patřily brankáři Martin Prusek a Roman Málek nebo urostlý obránce Marek Malík. Další příchozí už takovým ternem v očích fanoušků nebyli. I proto se týmu z Ostravy nedávaly velké šance na udržení předchozích pozic. Jenže tak, jak se v minulé sezoně naučili fanoušci skloňovat jméno střelce Marka Kvapila, který si vystřílel i účast na mistrovství světa a následnou zlatou medaili, učí se teď jméno mladíka Jana Káni, který je nejlepším střelcem týmu se čtrnácti brankami a ve stejné disciplíně drží i druhé jméno mezi všemi extraligovými snipery.

Když si k tomu lidé připočtou zkušenosti a tradiční bodový příspěvek Jiřího Burgera a nečekaný přínos nováčka Rudolfa Huni, který je třetí v klubovém bodování, je zaděláno na úspěch. Zvlášť, když se do dobré formy dostal brankář Roman Málek, který chytá místo zraněného Martina Pruska, jenž se dává dohromady po vleklém zranění. Oba zápasy, které spolu páteční soupeři v letošním ročníku sehráli, byly vyrovnané. V tom prvním zvítězili Moravané doma 3:1. Ve druhém se na vlastním ledě radoval z vítězství 3:2 v prodloužení budějovický HC MOUNTFIELD. „Já myslím, že v podobném duchu se bude odvíjet i tento zápas. Oni sice třeba v poslední době nějaké výsledky nemají, ale já si myslím, že nějaký gólový úlet se konat nebude. Mají dobře propracovanou obrannou hru, dobré beky, kvalitního gólmana. My čekáme vyrovnaný zápas,“ říká trenér Vítkovic Mojmír Trličík.

Vítkovice doma ještě neprohrály a na domácím ledě jsou nejlepším týmem ze všech. I proto Jihočechy nečeká lehký duel. Kouč Ostravanů však varuje před přílišným optimismem jak hráče, tak fanoušky: „Pro nás bude hodně důležité zvládnout ten zápas hlavou. Je potřeba, aby nedošlo k tomu, že po dobrém výsledku, po dobré hře a po sérii pěti vítězství nepřišlo nějaké uspokojení. Něco podobného jsme měli v zápase s Libercem, naštěstí to trvalo jen šest nebo sedm minut a dokázali jsme to otočit. O tom jsme se na poradě s hráči bavili, že je potřeba k zápasu přistoupit odpovědně. Chceme ten výkon, euforii a pozitivní atmosféru dále využívat, ale ne tak, že všechno půjde samo. Samo nejde nikdy nic. Je potřeba abychom to zvládli hlavně mentálně.“ Nahrávat by mohl budějovickému celku fakt, že domácí tým nebude kompletní. Chybět by měli Vrána s Ujčíkem a nejistý je start Burgera, který nedohrál utkání s Třincem.



Zajímavosti utkání

Duel dvou podobně vytížených brankářů

Ve vítkovické ČEZ aréně se uskuteční duel dvou podobně vytížených brankářů, ale bude to prakticky souboj dvou brankářských generací. Za domácí nastoupí Roman Málek. Ve svých třiatřiceti letech už má odchytáno v nejvyšší soutěži mnoho sezon. V té letošní zatím odchytal pětadvacet utkání a připsal si v nich 740 úspěšných zákroků. Jeho procentuální úspěšnost budí respekt. Pohybuje se nad třiadevadesáti procenty.
Jakub Kovář je zástupce nastupující brankářské generace. V letošní sezoně je poprvé brankářskou jedničkou svého celku. V sezoně zatím nastoupl od první minuty do všech zápasů a střídal pouze jednou. Připsal si 762 úspěšných zákroků a se svou úspěšností 91,59% se pohybuje na jedenáctém místě mezi všemi extraligovými brankáři.

Sestava z posledního kola (Vítkovice - Třinec 3:2)

Vary: Málek – Barinka, Punčochář, Ovčačík, Trnka, Malík, Voráček, Rehák – J. Káňa, Burger, Huna – Šedivý, Húževka, Tomas – Strapáč, Klimek, Pohl – Svačina, Szturc, J. Sýkora.

Vzájemné zápasy v sezóně

1. kolo, 17.9. 2010, HC Vítkovice Steel – HC MOUNTFIELD 3:1
14. kolo, 22.10. 2010, HC MOUNTFIELD – HC Vítkovice Steel 3:2pp

Statistiky

27. kolo
HC MOUNTFIELD

HC VÍTKOVICE STEEL.
8.
Umístění v tabulce
1.
26 / 10 - 4 - 1 - 11
75:71 / 39
Statistiky v sezoně
(základní část)
27 / 16 - 2 - 1 - 8
83:61 / 53
3:5 Zlín (V)
4:3 Sparta (V)
4:6 Litvínov (D)
3:2p K. Vary (D)
1:3 Liberec (V)
Aktuální série
3:2 Zlín (V)
5:4 Liberec (D)
4:1 Ml. Boleslav (D)
4:1 Sparta (V)
3:2 Třinec (D)
Milan Gulaš, Michal Mikeska 18 (7+11)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Jiří Burger 26 (5+21)
Jiří Šimánek, Rostislav Martynek (9)
Nejlepší střelec v sezoně
Jan Káňa (14)
Milan Gulaš, Michal Mikeska (11)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Jiří Burger (21)
František Ptáček 13 (4+9)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Marek Malík 16 (5+11)
Jan Snopek (+9)
Jakub Šulc (-6)
+/- bodování v sezoně
Jan Káňa (+10)
Peter Húževka (-7)
Jan Novák (67)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Jan Káňa (63)
Jakub Kovář 91,55% - 2,67
Statistika brankářů: úspěšnost zásahů - průměr branek
Marek Pinc 93,43% - 2,09, Filip Šindelář 90,12% - 3,45

Poznámka: V kolonce statistik jsou údaje řazeny v tomto pořadí: zápasy / výhry - výhry v prodloužení - prohry v prodloužení - prohry - skóre - body.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....