Banes Motor České Budějovice
02.12.2010, Matěj Mayer

Rád jsem se něco přiučil od hráčů NHL, říká Roman Horák

Č. B u d ě j o v i c e – Zatímco se Tipsport extraliga přehoupla do druhé poloviny, v zámoří probíhají juniorské soutěže. Fanoušky z jihu Čech a vlastně z celé České republiky jistě těší letošní výkony rodáka z Českých Budějovic Romana Horák. Ten nastupuje již druhým rokem ve West Hockey League, kde hraje za Chilliwack Bruins. Před sezonou do mužstva přišel i jeho bývalý českobudějovický parťák Robin Soudek a spolupráce s ním a Ryanem Howsem Horákovi velice prospívá.
Jaký byl rozdíl mezi letní přípravou v této a v předcházející sezóně?
Letošní letní příprava byla poněkud odlišná než ta loňská, jelikož jsem ji absolvoval v menší skupině hráčů pod vedením kondičního trenéra Daniela Fekla, kterému tímto děkuji. Myslím si, že letní příprava byla velmi kvalitní a to se odráží i na mém herním projevu.

Probojoval jste se i do hlavního kempu New York Rangers. Jak tam situace vypadala?
Na hlavním kempu to bylo výborné. Znovu jsem se mohl něco přiučit od hráčů z NHL. Každá vteřina strávená s nimi vám dá hrozně moc, ať už je to přístup k tréninku nebo projev na veřejnosti. Je to moc dobrá zkušenost do života. Jinak kemp probíhal přibližně stejně jako loni. Hráči byli rozděleni do čtyř mužstev, která buď hrála proti sobě nebo trénovala. Zhruba po týdnu jsem si zahrál zápas za Hartford (farma New York Rangers) proti Lowellu a pak jsem letěl zpět do Chilliwacku.

Měl jste od trenérů Rangers nějaké ohlasy hodnotící vaše výkony a co byste měl zlepšit?
Ohlasy byly celkem dobré. I já osobně si myslím, že jsem hrál slušně. Zlepšit se dá určitě všechno, hlavně bych měl zesílit a přibrat na váze.

Jak hodnotíte výkony mužstva v letošní sezóně? S Chilliwackem jste nyní osmý v Západní konferenci…
Jsme zatím hodně nevyrovnaný tým. Dokážeme porazit první mužstvo v tabulce a zároveň prohrát s posledním. Na tom bychom měli zapracovat. Letos je navíc celá konference hodně vyrovnaná. Stačí prohrát dva zápasy po sobě a jste poslední.

Letos patříte k nejlepším hráčům soutěže. V bodování mužstva jste s 30 body druhý a v celkovém bodování ligy jste na 26. příčce. Je to tím, že jste v mužstvu druhou sezonu a máte tedy zámořský styl zažitý?
Určitě to, že jsem tady druhý rokem, je znát a jsem rád, že se zatím daří.

Před sezonou přišel do Chilliwacku z Edmontonu váš bývalý českobudějovický parťák Robin Soudek. Měl jste na jeho příchodu podíl?
Na Robinově příchodu jsem se nijak nepodílel.

Má právě jeho příchod také podíl na vaší zvýšené produktivitě? Nebo nastupujete v útoku s někým jiným?
Hraji v útoku s Robinem a s Ryanem Howsem (nejproduktivnější hráč týmu) a myslím, že to zatím funguje slušně. Podíl na mé produktivitě mají určitě oba dva.

Jaké máte letos s Chilliwackem cíle? Loni bylo mužstvo v soutěži nováčkem, takže letos už by mohlo jít výše…
Letos chceme určitě alespoň do 2. kola play-off. Myslím si, že tým na to hokejovou kvalitu rozhodně má, ale musíme si to nejdřív srovnat v hlavách a být trochu více mentálně vyrovnaní.

Sledoval jste výsledky juniorské reprezentace na posledním Turnaji čtyř? Jste ve styku s trenérem Přerostem?
S panem Přerostem jsem zatím vůbec nemluvil. Jinak výsledky jsem sledoval, ale nemůžu hodnotit. Myslím si, že týmy byly v trošku odlišném složení, než budou na prosincovém mistrovství světa.

Hráčské statistiky a informace Romana Horáka nejen z této, ale i z uplynulých sezón, najdete na jeho kartě.