Banes Motor České Budějovice
26.10.2010, Miroslav Mayer

HC MOUNTFIELD - první čtvrtina: Dobrý rozjezd!

Č. B u d ě j o v i c e - Domácím zápasem s Bílými Tygry Liberec byla zakončena první čtvrtina základní části Tipsport extraligy ledního hokeje. Mužstvu HC MOUNTFIELD se vydařila nad očekávání dobře. Tým skončil po této části na výborném druhém místě pouze s nepatnou ztrátou na první pozici. Z hlediska období po návratu do extraligy získalo českobudějovické mužstvo druhý největší počet bodů za první čtvrtinu.

Historický pohled

Trocha opakování nikoho nezabije. Českobudějovický tým hraje od svého návratu šestou sezonu v nejvyšší soutěži. Pouze jednou se mu první část podařila lépe než právě v aktuální sezoně. Bylo to v zatím nejlepším bodovém ročníku 2007/2008, kdy mužstvo získalo celkem 31 bodů.

Počet bodů po první čtvrtině

2005/06      21 bodů
2006/07      23 bodů
2007/08      31 bodů
2008/09      15 bodů
2009/10      17 bodů
2010/11      26 bodů

Příčiny úspěchu v první části

Změna kádru

Jednou z příčin úspěšného vstupu do soutěže je určitě radikální změna v kádru mužstva. Po minulé sezóně nezůstal v kabině kámen na kameni. Odešlo množství zkušených hráčů. Před přípravou bylo postupně představeno velké množství nových tváří a trenéři a vedení mělo zřejmě šťastnou ruku při volbě hráčů, kteří přišli kádr doplnit. Všichni se zatím ukazují v dobrém světle a nikdo nezklamal.

Výborná defenzíva

Po odchodu Romana Turka se příznivci HC MOUNTFIELD určitě báli, jak to bude s brankáři a zda nebude mužstvo příliš inkasovat. První čtvrtina ukázala, že toto bude naopak jedna z chloub českobudějovického týmu. Brankář Jakub Kovář si brzy zvykl na roli jedničky a od druhé půlky zápasu s Plzní je oporou a pevnou hrází. Samozřejmě dobrou práci odvádí i obránci, a tak Jihočeši patří k nejméně inkasujícím mužstvům. Jakub Kovář zatím, jako jediný brankář v extralize odchytal všechny zápasy svého týmu a svého náhradníka do branky nepustil ani na jedinou minutu.

Psychická odolnost mužstva

Mužstvo je rozhodně psychicky silné. O tom svědčí celá řada utkání, které Jihočeši otáčí z nepříznivého stavu. Hráči se věří, že otáčet zápasy umějí. Rudolf Červený přesně řekl: „Soupeři si musí zvykat, že když prohráváme, dokážeme zápas otočit s každým týmem.“ To je hodně sebevědomé prohlášení mladíka, které svědčí o vnitřní síle a soudržnosti mužstva.

Výborná domácí bilance

Zatím je Budvar Aréna pro Jihočechy místem zaslíbeným. Pouze Liberec zde dokázal vyhrát. Celkově v extralize jsou místní hokejisté v zisku bodů na domácím prostředí na druhém místě. Diváci ženou svoje oblíbence za vítězstvím a povzbuzují i za nepříznivého stavu. Návštěvy v Budvar aréně jsou zatím dobré. Každopádně volná místa se v ochozech najít dají.

Body i z venku

Daří se vozit body i z hřišť soupeřů. Pouze dvě bezbodové porážky z Litvínova a z Vítkovic jsou skvělou vizitkou na kterou příznivci už dlouho nebyli zvyklí. Dobré výsledky venku se odrážejí i na cestování fanoušků za svým týmem. Navíc se podařilo zvítězit i v neoblíbených destinacích jako jsou Slavia či Zlín.

Dobrá parta

O dobré partě v kolektivních sportech slýcháme často. Málokdy nějaký sportovec řekne něco jiného. Příznivci vědí, že v minulosti nebylo klima v kabině vždy úplně ideální. Nyní se zdá, že řeči o dobré partě a dobré atmosféře nejsou jen slovy, ale i skutečností. Jak na tom opravdu mužstvo je, prověří čas. Zatím se zdá, že vše sedí, jak má.

Na co si dát pozor

Brzdou jen zranění

Před začátkem sezony se zdálo, že trenér Výborný zkouší velké množství hráčů a že jich tolik třeba v sezoně nebude. Opak se stal pravdou. Zranění zasáhla do sestavy již v první čtvrtině. Mimo hru byl Langhammer, Květoň, Ptáček, Podlešák a Tůma. Ukázalo se, že tolik zkušených hráčů najednou se nahrazuje velmi těžko.

Špatné vstupy do zápasů

Už se to stalo skoro tradicí. Jihočeši potřebují prohrávat, aby nastartovali motory a předvedli co umějí. Milan Gulaš sám mluvil o tom, že něco podobného by se mužstvu nemuselo vždy vyplatit.“Před zápasem si řekneme, co budeme hrát, ale pak vstoupíme do zápasu nějak laxně. Soupeř nám dá góly a pak to doháníme. Tohle se nám nesmí stávat. Zatím stojí štěstí na naší straně, ale musíme si na to dávat pozor, protože to je náš velký problém.“

Vyrovnané zápasy

Všechny zápasy mužstvo vyhrává jen velmi těsně a hraje se naplno až do samotného závěru. Žádné utkání nevyhráli hráči HC MOUNTFIELD o více než dvě branky. Diváci a ani hráči si ani jednou neužili klidný konec. Nervy pracují až do samotného závěru. Něco podobného může být pro mužstvo velmi vysilující.

Vyrovnanost kádru.

V týmu není žádná jasně nejlepší řada, která by rozhodovala zápasy. Trenéři sázejí na vyrovnanost kádru. Žádná formace není postrachem, aby se na ni soupeři speciálně připravili. To se projevuje i v kanadském bodování, kdy se hráči pohybují okolo extraligového bodového průměru.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....