Banes Motor České Budějovice
05.10.2010, Josef Bláha

Hvězdou měsíce září je gólman Jakub Kovář

Č. B u d ě j o v i c e – Poté, co ukončil kariéru Roman Turek, se zodpovědnost za obdržené branky v síti HC MOUNTFIELD přenesla na Jakuba Kováře. A on zatím plní roli českobudějovické jedničky výborně. Alespoň fanoušci si to myslí. V anketě o nejlepšího hráče měsíce září totiž dvaadvacetiletý gólman zvítězil se ziskem 59 % hlasů, na druhém místě se umístil Roman Pšurný (33 %) a na třetím René Vydarený (6 %). „Samozřejmě mě to moc těší. Jen aby to vydrželo,“ říká Kovář.

Zářijová vizitka Jakuba Kováře

V úvodu sezony sehrál HC MOUNTFIELD pět zářijových duelů a Jakub Kovář odchytal všechny. Připsal si s týmem čtyři vítězství za tři body a jen jednu porážku. Ta přišla hned v prvním kole na ledě Vítkovic, kde českobudějovický gólman inkasoval tři branky a Jihočeši prohráli 1:3. Ve druhém kole HC MOUNTFIELD prohrával při premiéře na svém stadionu s Plzní už 0:2, ale nakonec se podařilo domácím otočit vývoj utkání, vyhráli 5:4 a nastartovali sérii úspěšných duelů. „Byl to důležitý moment, ukázali jsme sílu a zvládli to, co se nám nepovedlo ve Vítkovicích,“ potvrdil Jakub Kovář. I všechny další zářijové zápasy skončily vítězstvím jihočeských barev a opora v brankovišti si připsala i jedno čisté konto při utkání na kladenském ledě, kde hosté zvítězili 2:0.

1. kolo: Vítkovice (V)		1:3	20 zásahů	89,96 %
2. kolo: Plzeň (D)		5:4	28 zásahů	87,50 %
3. kolo: Slavia (V)		3:1	39 zásahů	97,50 %
4. kolo: Ml. Boleslav (D)	3:2	34 zásahů	94,44 %
5. kolo: Kladno (V)		2:0	32 zásahů	100 %

Rozhovor s Jakubem Kovářem, hvězdou měsíce září

POVEDLY SE MI HLAVNĚ ZÁPASY NA SLAVII A NA KLADNĚ

Stal jste se hvězdou měsíce září podle hlasování fanoušků na oficiálním webu HC MOUNTFIELD. Těší vás to?
Samozřejmě mě to těší, to je jasné. Snažím se podávat hned od začátku co nejlepší výkony, a tak mám radost, že jsou zatím fanoušci spokojeni. Ale je to pořád jenom začátek a před námi je ještě obrovská porce utkání. Takže spokojit se s dobrými pěti utkáními by byla obrovská hloupost. Je to určitě příjemné, ale bylo by mnohem příjemnější, kdyby se mnou byli všichni spokojeni na konci sezony po 52 kolech.

Překvapuje vás, jak úspěšně jste vstoupil do nového extraligového ročníku?
Takovýhle start sezony jsme si všichni přáli. A aby tým vyhrával, musí se opírat o dobré výkony svého brankáře. Když se podíváte na týmovou tabulku a potom na statistiky brankářů, je jasné, že nejvýše postavené týmy v tabulce mají gólmany na prvních místech statistik.

A vy si hlídáte, jak jste na tom v individuálních statistikách?
Moje nejdůležitější statistika jsou vyhrané a prohrané zápasy. Hlavně podle toho se pak bude hodnotit, jak se nám daří a jestli pomáhám mužstvu k tomu, aby sbíralo body. Na druhou stranu není gólman, kterého by nezajímalo, jak je na tom ve statistikách. Samozřejmě to zajímá i mě, ale ta čísla jsou mnohdy hodně zavádějící a nemusí být odpovídající tomu, co člověk opravdu předvádí a jak pomáhá týmu.

Čím si vysvětlujete fakt, že tým je v tabulce tak vysoko. To se přeci nečekalo, ne?
Když se podíváte na utkání, která jsme zatím odehráli, ve všech se bojovalo až do poslední vteřiny. Každý náš vyhraný zápas jsme vybojovali jen o jeden gól, nebo jsme pečetili výhru střelou do prázdné branky. Může se stát, že v další fázi nebudeme mít takové štěstí a budeme to my, kdo bude v závěru dohánět soupeřův náskok. Dneska stojí každý vyhraný zápas spoustu fyzických i psychických sil, ale o to víc nás každé takové těsné vítězství posiluje. My se teď, dokud se nám daří, musíme pokusit urvat co nejvíce bodů, aby nám pak v závěru sezony nechyběly.

Kádr prošel přes léto velkým zemětřesením, ale novému týmu se i tak daří hned od začátku sezony. To v posledních dvou ročnících nebylo zvykem, že?
Myslím, že loni jsme taky udělali dost bodů ze začátku, ale pak přišla krize. Musíme pracovat na tom, aby nás to nepotkalo, sbírat bod po bodu, být silní doma a snažit se toho z venku přivézt co nejvíc. Tým má bojovného ducha, máme silné, šikovné hráče, skvělé bruslaře. Vzadu jsou tvrdí, vysocí a silní obránci. Ale také tu máme mladé kluky, kteří to chtějí daleko dotáhnout. A všichni si uvědomujeme, že nebude úspěchu jednotlivců, bez týmového úspěchu.

Takže kolektiv je na prvním místě. Tak to myslíte?
Přesně tak. My neřešíme, kdo má pět gólů a kdo žádnej. Je jedno, kdo sedí na trestné lavici a kdo na kraji střídačky a nehraje. Jediné, co nás zajímá, je výsledek, a pro ten uděláme, co bude v našich silách.

Týmu se daří. Cítíte, že i z vašeho osobního hlediska je vše v pohodě?
Já osobně se zatím cítím dobře. Myslím si, že hlavně zápasy na Slávii a na Kladně se mi povedly. Kéž by takových bylo co nejvíc.

Oba zmíněné duely jste hráli venku. Vypadá to, že souboje na soupeřových hřištích vám vyhovují více. Je to tak?
Možná na tom něco bude. Přece jenom venku nejsme pod takovým tlakem, zatímco doma je třeba vyhrávat, za každou cenu dělat body. Ale spíš je to jen náhoda a v dalších zápasech se to zase může obrátit.

Který z pěti zářijových duelů byl pro vás nejtěžší?
Těžké byly asi všechny, každý trošku něčím jiným. Ty první dva duely byly těžké v tom, abych to po inkasovaných brankách v první třetině nevzdal, ale bojoval dál a snažil se týmu ještě pomoct. S Kladnem a Slavií jsme v dalších utkáních celou dobu vedli jen 1:0, takže šlo o to nedostat gól co nejdéle to půjde. V utkání s Boleslaví to bylo zase složité v něčem jiném. Šlo hlavně o to najít motivaci a soustředit se na každý puk. Nehrál se žádný skvělý hokej, atmosféra na stadionu také nebyla bůh ví jaká, takže bylo těžké se soustředit plně na hru.

Ale všechny zápasy kromě prvního kola ve Vítkovicích skončily vítězstvím. Ať už pro vás byly jakkoliv těžké.
To je právě ono. Všechna ta dřina, soustředění a nervy stojí za ten nejlepší pocit, a to je ten po vyhraném zápase. Oslavy s fanoušky, pokřik v kabině, dobrá nálada, příjemná únava... Proto to děláme. Snad nám forma vydrží co nejdéle.

Co v září překvapilo Jakuba Kováře?

Překvapují mě zatím skvělé výsledky Vítkovic, které bych rozhodně na první místo nefavorizoval. Na druhé straně mě překvapuje i Kladno. Hraje dobrý hokej, ale má zatím smůlu a ty body prostě nedělá. Z hráčů se mi nejvíc zatím líbí asi Milan Toman právě z Kladna, hraje výborně. Samozřejmě tradičně skvěle zahájilo sezonu také plzeňské duo Straka - Vlasák.

Nejlepší zářijový moment Jakuba Kováře

Nejlepší moment? Bylo to asi posledních dvacet vteřin v utkání na Kladně, kde jsem bojoval o svoji první letošní nulu. Vedli jsme 2:0 a soupeř nás tlačil. Hodně mi tehdy pomohl i Honza Snopek, který na chvíli použil rukavici jako lapačku. Nulu jsem nakonec vybojoval a měl jsem z ní velkou radost.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....