Banes Motor České Budějovice
29.09.2010, Petr Novotný

Výborný: První místo je příjemné, ale nežijme ve vzdušných zámcích

Č. B u d ě j o v i c e - Zatímco se jeho svěřenci prohánějí po ledové ploše Budvar arény, on stojí opřený o berle mezi střídačkami v civilu. Za normálních okolností by byl na ledě s nimi. Jenže problémy s kolenem na něj trenéra Františka Výborného nepustí. "Snad už v neděli berle odhodím," doufá kouč, pod nímž si Jihočeši vyzkoušeli první místo v tabulce.

Jak se vám dívá na tabulku extraligy?
Abych byl upřímný, nikdy na ní moc nekoukám. Neřeším, jestli jsme dole nebo nahoře.

Ale současné umístění mužstva na špici vám neuniklo, ne?
(Směje se) Samozřejmě vím, že jsme první. Těší mě především bodový zisk, kterého jsme dosáhli. Tabulka se v první čtvrtině soutěže mění po každém kole. Ne, že bych tomu nepřikládal žádnou váhu, ale rozhodně to není to hlavní, o co nám teď jde. Důležité jsou body. To zopakuji ještě jednou.

Takže se nedá mluvit o tom, že byste hráče poplácal po ramenou a byl spokojený?
To v žádném případě. Vždyť je odehráno teprve pět kol! (Důrazně). My nemáme žádné ambice na titul. Před sezonou jsme říkali a to není žádné alibi, že chceme stabilizovat tým, který jsme začali přetvářet a pokusit se postupně zabudovat co nejvíc mladých hráčů a připravit ho tak, aby byl konkurence schopný ostatním a snažil se hrát trvale nahoře. Obměna byla velká. Zatím se zadařilo, ale je to dlouhodobá soutěž a je potřeba pokračovat dál zápas od zápasu a nežít v nějakých vzdušných zámcích.

Jenže v nich se žije velmi příjemně…
V každém případě. Kdyby to takhle zůstalo po zbytek sezony, rozhodně bych se tomu nebránil (směje se). Ale vím, že udržet tohle umístění nebude jednoduché.

Který z odehraných zápasů považujete z hlediska výkonu i výsledku za nejlepší?
Myslím si, že ohromný náboj měl zápas s Plzní. To jsme prohrávali nula dva. Po prohře ve Vítkovicích to s námi nevypadalo vůbec dobře. Plzeň je ofenzivně laděná a myslím si, že je to jedno z nejlepších mužstev v současné době v republice. V tomhle zápase si hráči sáhli na dno a to nemyslím jen fyzických sil, ale také morálních vlastností. Za stavu, kdy jsme prohrávali nula dva nebo jedna tři, jsme to nesložili, a před domácím publikem jsme to dotáhli do vítězného konce. A diváci byli výborní! (důrazně)

Takže tenhle obrat byl klíčový pro další zápasy?
Asi ano. To utkání se nám nakonec vyvedlo a bylo hodně důležité.

Prohrát druhý zápas v řadě na startu, možná by se další utkání vyvíjela jinak, nemyslíte ?
Přesně tak. Ve Vítkovicích jsme nehráli špatně. Bylo to první utkání, cestou do Vítkovic sedíte pět hodin v autobuse a vždycky, ať tam jedete s jakýmkoliv týmem, je první třetina divná. Teď to byl navíc začátek. Na hráčích byla vidět nervozita. Deset, možná jedenáct minut jsme hráli dobře, ale pak tam napadaly po individuálních chybách tři rychlé góly. I pak hra nebyla špatná, koncovka ale ano a těžko pak někomu vysvětlujte, že jste hráli dobře, když jste prohráli jedna tři. Už ve druhé části zápasu si mužstvo věřilo a to potom potvrdilo s Plzní. Ale abych se k tomu vrátil. Ta Plzeň byla odrazovým můstkem k současným výsledkům.

Co zápas na Slavii? Tam jste plynule navázali.
Tam jsme sehráli takticky velmi dobré utkání. To bylo dlouho s nulou, až padl gól v závěru zápasu. Na úzkém hřišti to byl z naší strany dobrý výkon. Co se týče Boleslavi nebo Kladno, to byly také důležité body. S těmito soupeři se tady v minulých letech ztrácely body, i když se týmy ze špice porážely. Proti nim se nedařilo a já si myslím, že si tyhle mužstva na Budějovice i dost věří.

Byla to podobná utkání ?
Do zápasu s Boleslaví jsme vstoupili velmi dobře a nakonec z toho byla obava o výsledek. Na Kladně to bylo trochu jiné. Tam se dopředu tlačilo Kladno. My hráli dobře z obrany. Dařilo se nám dávat góly z brejků. Zase bych ocenil, že jsme dokázali hrát po dvě třetiny na jedna nula. To je z pohledu obrany velice cenné.

Mluvil jste o spokojenosti s výkony a body. Čeho si na výkonech mužstva ceníte po pěti zápasech nejvíce?
Celkově je to docela vyvážené. Měl jsem obavy z naší obranné hry. Po Vítkovicích si beci začali víc věřit. Jsou aktivnější, dobře přistupují k hráčům, nepropadají v útočném pásmu a snaží se držet naší modrou čáru. To do nich tlučeme od začátku. V tomhle jsme se zlepšily.

S obranou souvisí i brankář. Jak hodnotíte výkony Jakuba Kováře? ?
Kuba chytá výborně. Je třeba to vyzdvihnout, ale ne zase moc troubit do světa. Na to, že se mu bude dařit, jsme trochu sázeli a je výborné, že to zatím vychází.

A zbývá nám útok.
V útoku měla být naše větší síla. V některých zápasech to bylo vidět a v některých jsme měli v tomhle ohledu rezervy ve střelecké potenci některých hráčů. Myslím si, že je to dané i tím, že pár hráčů se dávalo dohromady po dlouhodobých zraněních a pořád se do toho dostávají a nejsou v plné formě. Pevně věřím tomu, že se budeme ještě zlepšovat.

Máte teď na mysli třeba Pavla Kašpaříka? ?
Přesně tak. Je to Pavel Kašpařík nebo Venca Pletka. To jsou pro nás klíčoví hráči. Jsou zkušení a potřebujeme je právě ve zlomových situacích na ledě, kde by to měli prodat.

Pro mě osobně je překvapením Roman Pšurný.
Dává góly, nahrává. Ano. Jeho brácha teď sice nehraje, ale minule byl třináctým útočníkem, v pátek zase bude na soupisce. Ale zpět k Romanovi. On je velmi důrazný hráč. Jde do gólu, dělá přesně to, co po hráčích chcete a z toho dává góly. Jsou to takové ty situace kolem brankoviště, které jsou hrozně důležité. Je zodpovědný i v bránění. Je to hrozně cenný hráč. Možná se to tolik nečekalo.

Zvlášť po přípravě, kde nijak nevynikal.
Je to tak. Ale už na turnaji ve Švýcarsku ukázal zlepšení. Uplatnil svůj důraz a dal nějaké góly. Obhájil si svůj post.

Na poslední chvíli přišel Martin Podlešák ze Sparty. Jak jste zatím spokojený s jeho rolí?
Znám ho dlouhá léta. Využil jsem toho, že jsem mohl říct, jestli ho sem budeme chtít. Řekl jsme ano, protože vím, jak je cenný do obrany a jak je cenný pro tým po morální stránce. On tolik gólů nedává, ale svým přístupem a hrou třeba v oslabeních, kde je schopný lehnout do střely i na tréninku, je cenný. Zatím je domluva na jeho setrvání do 20. října. Máme nějaké opční právo a uvidíme, jestli ho uplatníme nebo se vrátí do Sparty.

Zatím jste vyhráli čtyřikrát v řadě. Jenže teď vás čekají doma Pardubice a venku Třinec. To jsou zase týmy z trochu jiné kategorie, než byla Mladá Boleslav a Kladno.
Je to tak. Pardubice jsou podle mě znovu adeptem na titul. Je to tým, který je vyrovnaný od gólmana po útok. Skládal se poslední dva nebo tři roky a teď to vyúsťuje. Ti hráči jsou v optimálním věku. Mají výborné fyzické parametry. Dobře chytá mladý Růžička. Bude to těžké. Ono už to bylo těžké i v přípravě, kdy jsme s nimi hráli v Tipsport Cupu. Vyhráli jsme v prodloužení, ale první půlku zápasu byly Pardubice lepší.

A Třinec? ?
Ten velmi posílil. Hlavně do útoku. Doma má silné přesilové hry. Je to mužstvo, které dokáže dát během pěti minut tři góly a rozhodnout zápas. Teď to vrátilo Spartě. Vedla 3:1. Vypadala, že si odveze body a odjela s nulou. Tam je to hrozně nebezpečné.

Nepodcení hráči tuhle změnu?
Připravujeme je na ně. I na to, že houževnatost a úpornost Kladna s Mladou Boleslaví nahradí velká kvalita a individuální schopnosti hráčů prosadit se jeden na jednoho a rychle zakončit.

Na střídačku přicházíte na každé utkání o berli a zatím se zdá, že vám přináší štěstí.
(Směje se) Teď mi právě říkal Pepík Zajíc (poznámka: sportovní manažer klubu), abych na led už vůbec nechodil. Já tam tedy zatím nemůžu, ale někdy v neděli už bych měl berle sundat.

Co se stalo?
Měl jsem jít na rychlou operaci s kolenem, ale už mi jí ani nedoporučili. Mám to koleno tak zdevastované, že potřebuje totální výměnu. Je to časovaná bomba a uvidíme, co s tím bude dál. Při zápase to trochu omezuje. Člověk nemůže dělat to, na co byl zvyklý. Ale zatím to budu držet, jak to půjde.

Takže zpět k těm berlím. Necháte si je?
(Znovu se směje) Pokud by nám berle měly nosit štěstí po celou sezonu, jsem tam ochotný klidně jezdit i na vozíku.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....