Banes Motor České Budějovice
18.09.2010, Matěj Mayer

Do Českých Budějovic přijede Plzeň

Č. B u d ě j o v i c e – HC MOUNTFIELD prožil včera neúspěšný start do sezóny a v neděli se bude snažit napravit si reputaci v souboji s mužstvem HC Plzeň 1929. Plzeňští odstartovali sezónu naopak velmi dobře, když na domácím ledě porazili ve vypjatém utkání Karlovy Vary 6:5. Pro Jihočechy to bude první domácí utkání v soutěži a před domácími fanoušky se budou snažit podat lepší výkon, než kterým se prezentovali ve Vítkovicích. Utkání bude mít slavnostní nádech v podobě rozlučky s brankářem Romanem Turkem, při této příležitosti bude vytažen pod střechu Budvar Arény jeho dres. Nedělní utkání začíná v 17.00.

O soupeři – HC Plzeň 1929

V soubojích s Plzní se vždy jedná o derby, Plzeň je totiž město, které leží z extraligových mužstev od Českých Budějovic nejblíže. HC MOUNTFIELD se ale v soubojích s Plzní nedaří. V minulé sezóně vyšla ze všech čtyř vzájemných střetnutí vítězně právě Plzeň. Západočeši postupně poráželi českobudějovické 4:2, 3:1, 5:1 a 3:2 po samostatných nájezdech. V přípravných utkáních na sezónu 2010 / 2011 už to bylo pro Jihočechy malinko lepší, když dokázali jednou zvítězit 3:2, ale také jednou prohrát 3:1. Českobudějovičtí fanoušci možná také pamatují doposud poslední vzájemné střetnutí, kdy byl vítězem HC MOUNTFIELD. Naposledy v soutěžním utkání porazilo jihočeské mužstvo Plzeň 23. 1. 2009, ale stálo to za to. Českobudějovičtí totiž na vlastním ledě přehráli Západočechy 6:1. Dvě branky tehdy vstřelil současný kapitán mužstva František Ptáček.

Plzeň je loňským vítězem základní části extraligy a to rozhodně ne náhodou. Na své výkony ze základní části už však nedokázala navázat v play – off, když hned ve čtvrtfinále podlehla Bílým Tygrům 4:2 na zápasy. Pro Západočechy to bylo velké zklamání, zvláště po tak skvěle zvládnuté základní části, kdy měli náskok dokonce 10 bodů před druhými Pardubicemi. Plzeň v sezóně táhl jako obvykle Martin Straka, který v základní části sbíral více než jeden bod na zápas. Zapomenout nesmíme ani na jeho spoluhráče z útoku Tomáše Vlasáka a Petra Vampolu, kteří shodně nasbírali 52 bodů. Druhý jmenovaný po sezóně zamířil do Traktoru Čeljabinsk, hrající KHL. Do stejné soutěže se vydal i kanaďan Mark Bomersback.

Další změny v kádru provázeli především útočné řady. Tyler Scofield zamířil do Klagenfurtu, Martin Adamský do Třince. Dále z útočníků odešli ještě Marek Laš a Radek Matějovský, který je však v Mladé Boleslavi pouze na hostování. Z obránců mužstvo opustili Jiří Dobrovolný, Jan Benda a Doug O’Brien, který dal přednost Spartě. Do stejného klubu zamířil i brankář Tomáš Pöpperle a Pavel Francouz bude hrát 1. ligu za Ústí nad Labem. Trojici Kanaďanů, kteří po sezóně odešli, nahradilo hned pět nových hráčů stejné národnost. Útočníci Josh Langfeld, John Lammers, Nick Johnson a obránci Nick St. Pierre a John Slaney. Mezi posily se dále ještě řadí ex-českobudějovický obránce Tomáš Frolo, útočník Jan Heřman a dva brankáři Petr Přikryl a Dušan Salfický.

Plzeň odstartovala sezónu neuvěřitelným zápasem na domácím ledě s Karlovými Vary. Již po třech minutách byl stav pro domácí 2:0 po brankách Kováře a Heřmana, do přestávky dokázali hosté ještě snížit na 2:1. Poté následovali dvě branky Petra Gřegořka, mezi které se vměstnal ještě gól plzeňského Nicka Johnsona. Po sérii dalších branek nakonec po druhé třetině svítil na světelné tabuli stav 5:4 pro Karlovy Vary. I v poslední části hry to dlouho vypadlo, že si hosté stav udrží. V čase 58:28 se ale Nicku Johnsonovi povedla využít přesilová hra a vyrovnal na 5:5. A co víc, o minutu později využil přesilovou hru i Martin Straka a Plzeň se mohla radovat z vítězství 6:5. Nejlepším hráčem Západočechů v utkání byl Tomáš Vlasák, který si připsal jednu branku a dvě nahrávky, stejně tak i Martin Straka.

Zajímavost utkání

Rozlučka Romana Turka
Nedělní utkání v Budvar Aréně nebude pouze prvním představením HC MOUNTFIELD na domácím ledě. Utkání bude i rozlučkou dlouholeté brankářské opory Romana Turka. „Romanovi je třeba poděkovat za to, co udělal pro jihočeský hokej a jakou reklamu mu dělal na mistrovství světa i v zámoří.“ řekl trenér HC MOUNTFIELD František Výborný. Pod strop Budvar Arény bude vytažen Turkův dres a před začátkem utkání je plánována i laserová show.

Statistiky

2. kolo
HC MOUNTFIELD

HC Plzeň 1929
12.
Umístění v tabulce
5.
1 / 0 - 0 - 0 - 1
1:3 / 0
Statistiky v sezoně
(základní část)
1 / 1 - 0 - 0 - 0
6:5 / 3
1:3 Vítkovice (H)
Aktuální série
6:5 Karlovy Vary (D)
Jakub Langhammer 1 (1+0)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Tomáš Vlasák, Martin Straka 3 (1+2)
Jakub Langhammer (1)
Nejlepší střelec v sezoně
Nick Johnson (2)
-
Nejlepší nahrávač v sezoně
Jiří Hanzlík (3)
-
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Jiří Hanzlík 3 (0+3)
10 hráčů (0)
9 hráčů (-1)
+/- bodování v sezoně
Jaroslav Modrý (+3)
5 hráčů (-2)
Snopek, Mikeska, Podlešák (4)
Nejtrestanější hráč v sezoně
7 hráčů (2)

Poznámka: V kolonce statistik jsou údaje řazeny v tomto pořadí: zápasy / výhry - výhry v prodloužení - prohry v prodloužení - prohry - skóre - body.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....