Banes Motor České Budějovice
13.09.2010, Petr Lundák

Jiří Šimánek: Snad přeneseme pohodu i do ostrých zápasů

Č. B u d ě j o v i c e - Přípravné zápasy má českobudějovický HC MOUNTFIELD již za sebou. Teď už hráči a trenéři netrpělivě vyhlížejí start nejvyšší domácí hokejové soutěže. Vedle Milana Gulaše si nejvíce kanadských bodů v přípravě připsal jihočeský matador Jiří Šimánek. Ten je zároveň po letním zemětřesení v kádru jeden z nejzkušenějších hráčů oblékající domácí dres. "Start do sezony bude hodně důležitý. Už se na něj všichni těšíme a věříme, že ho zvládneme," tvrdí Šimánek.

Část sezony zahrnující přípravné zápasy je minulostí. Splnily vaše očekávání? A jak jste se před sezonou stihl s novými spoluhráči sehrát?
Zápasů bylo na zkoušení opravdu dost. Takže si myslím, že nejrůznější herní prvky už máme vyzkoušené a naše souhra by nám v extralize neměla dělat problémy. Pevně v to věřím.

Spolu s Milanem Gulašem jste byl právě vy tím, kdo nastřílel v dresu HC MOUNTFIELD nejvíce branek. Co budete dělat proto, aby jste se stejně trefoval také v ostrých zápasech?
Já jsem hrál většinu času v první formaci, hodně jsem se dostával na led při přesilovkách, takže šancí na góly bylo opravdu dost. Se spoluhráči v lajně jsme si herně rozumněli, což je jenom dobře. Začátek extraligy je za dveřmi, tak doufám, že tuhle pohodu dokážeme přenést i do zápasů. Budem se o to snažit.

A co byste tedy měl dělat pro to, aby jste sázel góly také v extralize?
(usměje se) Asi úplně to samé, co v přípravě! Opravdu, nejprve si musíme sednout jako formace a pak můžeme doufat, že nám budou padat také góly. Pokud budeme hrát aktivně a zodpovědně, mohlo by se nám dařit i nadále.

Do týmu přišlo hodně nových tváří. Naopak vy jste jeden z nejzkušenějších v současném kádru HC MOUNTFIELD. Je z vašeho pohledu tým poskládaný dobře?
V přípravných utkáních jsme neměli špatné výsledky, ale až začátek extraligy nám ukáže, jestli bude tento tým dobrý. Start sezony bude hodně důležitý a je třeba do něj jít koncentrovaně. Do Vánoc se musíme už úplně sehrát.

Zvládnou mladí hráči své role v extralize, která přináší velkou porci zápasů?
Za sebe si myslím, že je to jen dobře, že tu máme i mladé kluky. Je v týmu přeci jen zdravá konkurence a každý se bude chtít o své místo v áčku poprat a ukázat, že na extraligu má. Takže to vidím jako jednoznačné plus.

Naopak řada zkušenějších a starších hokejistů z Českých Budějovic odešla, čímž je pryč i hodně vašich kamarádů. Jak tohle vnímáte?
Je pravda, že jsme byli spolu opravdu dlouhý čas. Ale ti hráči, kteří bydleli a pořád bydlí tady v Budějovicích, s těmi se pořád vídáme. Občas si někam zajdeme popovídat anebo jen tak posedět na pivko. Mluvím například o Tomáši Vakovi, Štěpánu Hřebejkovi anebo Petru Sailerovi. S těmi se není problém vidět i nadále.

Do samotného startu hokejové extraligy zbývá pár dní. Je třeba ještě něco na trénincích dopilovat?
Za těch pár dní se hlavně musíme dostat do pohody. Také je důležité trénovat bez nervozity. Zkrátka aby všechno před startem nového ročníku proběhlo v pořádku, bez zbytečných stresů. Jak říkám, začátek sezony je strašně důležitý. Všichni se na něj těšíme a doufáme, že ho zvládneme a nastartujeme pro Budějovice dobrý ročník.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....