Banes Motor České Budějovice
18.10.2002, Aleš Rod

V sobotu junioři doma s Kladnem

V sobotu se od 17:30 junioři HC České Budějovice představí na domácím ledě proti vrstevníkům z Kladna. Jak si v dalším utkání juniorské extraligy povedou?
V posledních utkáních nedokázali junioři příliš bodovat. Podle trenéra Vladimíra Caldra na jeho svěřence právě v tomto období nejvíce doléhá neplánovaně hektický začátek sezóny. “Na začátku sezóny, ale i v přípravném období jsme nemohli trénovat tak, jak bychom potřebovali. Z toho vyplývají problémy. Ať již fyzického, či herního rázu,“ vysvětluje kouč.

Všeobecně je o výkonech mladých hráčů známo, že si často nedokáží udržet dobrou výkonnost delší dobu. Takzvané hráčské krize, nejvíce charakteristické pro dorostenecký hokej, se prý v juniorské kategoii také objevují. “Samozřejmě, že chybičky tu jsou. Myslím si, že je to naprosto normální a není na tom nic tragického. Vyspělý hráč se od talentovaného mladíka větršinou neliší technikou nebo rychlostí, ale právě stálou, dobrou výkonností. Všechno je to o zkušenostech, a ty rozhodně přijdou,“ přemítá trenér.

Potíže má trenérské duo Caldr – Šrámek i se skládáním sestavy. Kromě několika zranění mužstvo oslabují i mladíci, kteří působí na střídavé starty v Písku nebo Jindřichově Hradci. “Několik zranění máme. Týden už nám chybí Mrkvička, který po dobrém úvodu sezóny bude chybět zřejmě ještě další tři týdny. Lukáš Hanzl je po operaci kolene, takže je možné, že pro tento rok je ze hry. S Písku se vrátil Jirka Lála, který se tam neprosadil podle svých představ. Do kádru zapadl, jevil se velice dobře, ale v Hradci se zranil náš Řehoř, a tak si jej trenér Čech vytáhl jako náhradu. Ale jakmile to jde, kluci nás vždycky posílí. Nějak si s tím poradíme,“ ubezpečuje Caldr.

Proti střídavým startům mladých hráčů nic nenamítá, ba právě naopak. “My tady v Českých Budějovicích letos zkoušíme strategii, podle které chceme mladým hráčům co nejvíce umožnit kontakt s hokejem dospělých.Pokud se jedná o starty v našem A . mužstvu, je to bez debat v klubovém zájmu. Ale my chceme, aby se mladíci otrkávali v Písku v druhé, nebo v Jindřichově Hradci ve třetí nejvyšší soutěži. Možná je juniorský tým tím, kdo to nejvíce odnese, co se kvality hráčského kádru týče, ale podobnou taktiku vychovávání mladých hráčů razí třeba v Pardubicích nebo na Slavii, a úspěchy to přináší,“ říká Caldr.

Pokud si však někdo myslí, že se zkušený lodivod smíří s pozicí u dna extraligové tabulky, velice se mýlí. “S Klukama tady tvrdě pracujeme a chceme dosáhnout nejlepších výsledků. Až se začne lámat chleba o postupové pozice do nejlepší šestky a bojů play – off, budu chtít mít manšaft co nejvíc pohromadě. S Jindřichovým Hradcem i s Pískem máme dobrou vzájemnou spolupráci, takže si myslím, že nebude žádný problém.“

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....