Banes Motor České Budějovice
25.04.2010, Josef Bláha

Josef Zajíc: Nemůžu ani spát, jak se na novou práci těším

Č. B u d ě j o v i c e – V pondělí 26. dubna startuje pro první část hráčů HC MOUNTFIELD příprava na příští extraligovou sezonu. Postupem času se budou ke skupině mladých hráčů připojovat další borci z českobudějovického kádru a také nový sportovní manažer klubu Josef Zajíc. „Od pondělí 3. května jsem oficiálně k dispozici ve funkci, do Budějovic ale dorazím už tento týden v pátek. Moc se na novou práci těším, ani nemůžu spát,“ říká s úsměvem.

Pro fanoušky českobudějovického klubu to byla překvapivá zpráva. Čistkou prošel nejprve samotný kádr a pak se zrodila i změna na pozici sportovního manažera. Jaroslava Jágra, který se posune do pozice hlavního skauta, vystřídá Josef Zajíc, jehož fanoušci v poslední době vídali jako experta a spolukomentátora České televize. „Už o Velikonocích jsem se dostal do kontaktu s vedením Mountfieldu a dostal jsem dotaz, jestli bych do téhle práce šel. Pak jsme se sešli, řekl jsme si základní informace o tom, co by moje pozice a funkce měla obnášet a proč bych do ní měl nastoupit zrovna já jakožto člověk mimo budějovický hokej,“ vysvětluje Zajíc. Pak si obě strany daly čas na rozmyšlenou, ale dohoda vznikla záhy. „Přiznám se, že jsem váhal jen chvilku, takže se to upeklo vlastně docela rychle,“ usmívá se.

Zpráva se dlouho držela v ústrání, protože Zajíc měl před nástupem do pozice sportovního manažera HC MOUNTFIELD řadu závazků. „Pracoval jsem pro kladenský hokej, měl jsem tam tři školní třídy a dvě oddílové, navíc jsem byl ředitelem ženského týmu a také jsem vedl malou realitní společnost. Chtěl jsem všem těmhle lidem říct osobně, co se bude dít. Nechtěl jsem, aby se to dozvěděli z novin, že odcházím. A taky jsem samozřejmě musel najít někoho na své místo, což nebylo úplně jednoduché. Kvůli tomuhle všemu jsme se domluvili, že zveřejnění informace pozdržíme,“ vysvětluje celý příběh Zajíc.

Bývalý kapitán extraligového Kladna dorazí na jih Čech v pátek a od příštího pondělí se plně zapojí do práce na nové pozici. „Jednal jsem zatím pouze se zástupci vedení Mountfieldu, takže je to pořád ve fázi toho, že se budeme domlouvat úplně přesně na všech věcech. Samozřejmě jsem si řadu informací zjišťoval a zavolal i pár klukům, s kterými jsem hrával,“ říká Zajíc. Sám je v očekávání, jak se mu v nové pozici bude dařit a jak jej přijmou fanoušci českobudějovického klubu.

„V našem hokeji se pořád drží určitý patriotismus a dovedu si představit, jak by se třeba na Kladně, kde jsem naposledy pracoval, dívali na člověka z Budějovic, kdyby přišel do takhle důležité funkce,“ povídá jednačtyřicetiletý manažer. „Ale na druhou stranu hokej se globalizuje po celém světe a je tomu tak i u nás v Česku a věřím, že lidi budou koukat hlavně na to, jak člověk pracuje a co pro klub dělá. A já budu dělat pro budějovický klub to nejlepší, co umím,“ ubezpečuje.

Jihočeskou kabinu opustila řada hráčů a na nová jména se čeká. Právě tady by měla být první práce pro Josefa Zajíce. „Ale zatím v ničem nemám prsty. Přesná specifikace mojich pravomocí bude určena,“ usmívá se. „Ale okamžitě po nástupu se pustím do práce. Došlo tady k obměně kádru a je třeba nastartovat něco nového. Kapitánem lodi je trenér a ten si určuje, jaké chce hráče, takže se budeme radit všichni navzájem. Víc hlav víc ví. Pořád je dostatek prostoru, trh s hráči je velcie široký a Budějovice jsou klub, který má dobrou pověst co se týče platební morálky i podmínek pro hráče,“ míní nový sportovní manažer.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....