Banes Motor České Budějovice
17.04.2010, Antonín Vansa

Vladimír Plánička končí ve funkci vedoucího A-týmu

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - Bývalý vynikající brankář českobudějovického Motoru Vladimír Plánička končí ve funkci vedoucího mužstva A-týmu HC MOUNTFIELD. Čtyřiašedesátiletý Plánička v klubu působil nepřetržitě od roku 1969, v klubu chytal řadu let jako brankářská jednička, poté jako trenér brankářů, sekretář klubu a nakonec vedoucí mužstva. „Vláďa odvedl pro klub velkou spoustu práce, ale věk bohužel nejde zastavit. Proto jsme se dohodli, že nadále ve funkci vedoucího týmu nebude pokračovat,“ uvedl generální manažer klubu František Joun. Pláničkův nástupce by měl být znám v nejbližších týdnech.

Vladimír Plánička se narodil 6. ledna 1946 v Bystřici pod Hostýnem, hokejově však vyrůstal v Ostravě. Povinnou základní vojenskou službu si odkroutil v Dukle Košice a na Slovensku zůstal i po jejím skončení, kdy jednu sezonu oblékal dres ligových VSŽ Košice. V létě roku 1969 se rozhodl pro odchod na úplně opačný konec tehdejšího Československa a přestoupil do Českých Budějovic.

Branku Motoru hájil úctyhodných třináct sezon, a nutno říci, že vynikajících třináct sezon. Když na konci šedesátých let přišel na jih Čech, Motor České Budějovice právě vydřel postup do nejvyšší soutěže. Když končil svou aktivní hráčskou kariéru, byly České Budějovice blízko zisku titulu pro přeborníka republiky, jenže z cenné trofeje se díky experimentu se zrušením remíz radovali hráči Vítkovic.

Ve své době patřil Vladimír Plánička mezi nejlepší ligové gólmany. Pohříchu se však nikdy nedočkal pozvánky do reprezentačního mužstva. Přednost vždy dostal jeden z trojice vrstevníků Jiří Holeček, Vlado Dzurilla, či Jiří Crha.

Plánička však neprožil v jihočeské metropoli jen slastné momenty. V sezoně 1972 / 1973 skončil Motor na posledním místě ligové tabulky a příslušnost k elitě mu zachránilo pouze rozšíření soutěže na dvanáct účastníků. Podobně těžké období prožívali budějovičtí hokejisté v ročníku 1978 / 1979. Kvůli rekonstrukci ledové plochy zimního stadionu museli odehrát úvodních šest utkání na ledech soupeřů, přičemž dokázali vytěžit pouhý bod. Po špatném vstupu do soutěže bylo bráno končené deváté místo s velkou úlevou.

Hráčskou kariéru ukončil Plánička definitivně ve svých šestatřiceti letech v roce 1982 a své místo trvale přepustil mladšímu a perspektivnějšímu Ladislavu Gulovi.

V žádném případě však neztratil kontakt s českobudějovickým hokejem. 1. června 1982 se stal sekretářem oddílu, mezil léty 1983 a 1986 rovněž plnil funkci šéftrenéra brankářů u všech mládežnických celků. V roce 1990 se k práci sekretáře přidružila i funkce vedoucího prvního mužstva. V rámci reorganizace klubu a jeho transformaci na HC České Budějovice se Vladimír Plánička od 1. ledna 1993 stal vedoucím extraligového mužstva, jímž byl až do letošního dubna.

Klub HC MOUNTFIELD děkuje Vladimíru Pláničkovi k penzu odvedené práce pro klub a přeje mu do dalších let mnoho úspěchů a spokojenosti.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....