Banes Motor České Budějovice
21.04.2010, Miroslav Mayer

Rád bych byl příští sezónu vidět, hlásí Jakub Marek

Č. B u d ě j o v i c e - Juniorský tým letos prožil nepovedenou sezónu. V závěru nadstavbové části mu o dva body utekl postup do play off, a tak mužstvo zakončilo sezonu prakticky již v únoru. Jedním z hráčů, kteří během ročníku předváděli dobré výkony, byl i útočník Jakub Marek. V každém zápase odvedl pro tým maximum a po omlazení mužstva se stal jedním z tahounů. Zlomová pro něj bude příští sezóna, kde by měl být základním kamenem juniorského mužstva.

V sezóně 2008/2009 patřil spolu s Radkem Seidlem a Markem Vanišem k útoku označovanému jako „mladé pušky“. Trenéři dávali tomuto útoku na ledě prostor a mladíci se odvděčili dobrým výkonem, který vygradoval v úspěšném tažení v play-off. Přesto, že byli trenéři s jejich hrou spokojeni, chyběla jim jedna důležitá věc. Nedařilo se jim dávat branky. „Minulý rok se týmu dařilo a to se pak hraje hned lépe. Od půlky sezóny nás dali trenéři dohromady. V play-off byl náš úkol hlavně bránit a ne střílet góly. Soustředili jsme se na bránění," vysvětluje Jakub Marek.

Kde ty loňské sněhy jsou, v další sezóně se od mužstva čekal atak nejvyšších příček a místo toho přišel pád. „Letošní sezóna nedopadla podle očekávání. Začali jsme špatně a táhlo se s námi celou sezónu. Dodnes nevím, kde se stala chyba.“ Mužstvo mělo i trošku smůly. K postupu mu vždy chybělo málo. „Náš cíl byl dostat se do finálové skupiny, což se nepovedlo. Znamenalo to, že musíme být do čtvrtého místa v nadstavbové skupině.“ Mužstvu se nedařilo udržet si stabilní výkonnost a získávat pravidelně body. Trenéři provedli radikální řez týmem a do mužstva přišli mladí hráči ze staršího dorostu. „S příchodem mladších hráčů jsme se trochu zvedli. Ke konci sezóny se k nám trochu přiklánělo i štěstí a začali jsme vyhrávat. Nakonec nám chyběli dva body na play-off. Můžeme si za to sami, že jsme si to nechali utéct,“ přiznává mladý útočník.

Příchod mladších hráčů do mužstva zároveň znamenal odchod starších hráčů, opor a tahounů týmu. Jakub Marek se stal prakticky přes noc hráčem na kterého se spoléhalo a který by měl mužstvo táhnout. „Změna pro nás tam proběhla a začali jsme dostávat i více času na ledě. Chvíli nám trvalo, než jsme si zvykli, že tam ti starší hráči nejsou. Postupem času to začalo jít a my jsme si na to začali zvykat. Určitě bylo znát, že zkušení hráči odešli, byli v týmu dlouho a byli oporami,“ myslí si juniorský hráč.

Sám Jakub Marek měl v sezóně dokonce tři zranění, která mu znemožnila odehrát více než třicet zápasů v sezóně. „Letošní sezóny byla v tomto zvláštní. Chvíli jsem hrál a pak jsem se zranil. Nejdříve jsem měl zlomenou kůstku v noze a nehrál jsem dva měsíce. Pak už jsem měl jen naražená žebra a tržnou ránu na ruce. V tomto směru to byla pro mě špatná sezóna. Jen co jsem se vyléčil, už jsem se znovu zranil.“ Co se týká produktivity, tak ta nebyla tak špatná. Ze třiceti dvou zápasů dvacet dva bodů za jedenáct nahrávek a jedenáct branek. „Určitě by to mohlo být lepší, nejsem s tím úplně spokojený.“

Příprava juniorského týmu začne 3. května, kdy se mužstvo sejde a absolvuje vstupní testy. Celá příprava by měla trvat dva měsíce. Přípravu si bude Jakub Marek zpestřovat učením. Je totiž ve čtvrtém ročníku gymnázia olympijských nadějí a čeká ho zkouška z dospělosti. „První týden v červnu mě čeká maturita a tak veškerý čas teď věnuji přípravě a doháním co jsem zameškal. Rád bych pak dál studoval na pedagogické fakultě v Českých Budějovicích,“ prozrazuje své plány maturant.

Příští sezóny bude pro Jakuba Marka klíčová. Měl by být oporou juniorského týmu a rád by i zkusil dospělý hokej. „Rád bych byl vidět a hlavní je, aby uspěl tým. Když uspěje tým, tak jsou vidět i jednotlivci,“ ví českobudějovický odchovanec.

JAKUB MAREK
Narozen: 22.6.1991
Post: Levé křídlo
Výška: 181
Váha: 74
Hůl: Levá
Číslo: 12

Statistiky Jakuba Marka


Sezóna   Klub                                  Z  G  A  B  TM  +/-
2004-05  HC České Budějovice - 8.tř.          28 20 13 33   2    -
2005-06  HC České Budějovice - dor. (E)        1  0  0  0   0    0
         HC České Budějovice - 9.tř.          30 10 16 26  14    -
2006-07  HC České Budějovice - dor. (E)       27  2  3  5  12  + 7
         HC České Budějovice - dor. (E, p-o)   4  0  1  1   0  + 1
2007-08  HC České Budějovice - dor. (E)       34  9 20 29  32  +10
         HC Slavoj Český Krumlov - dor. (KP)   1  0  3  3   0    -
         HC Slavoj Č.Krumlov - dor.(baráž o L) 4  3  2  5   -    -
2008-09  HC České Budějovice - jun. (E)       46  7 15 22  63    0
         HC České Budějovice - jun. (E, p-o)   7  0  0  0   2  - 5
2009-10  HC České Budějovice - jun. (E)       32 11 11 22   -    -
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....