Banes Motor České Budějovice
19.04.2010, Miroslav Mayer

Pobyt v Kanadě byla lekce ze života, říká Roman Horák

Č. B u d ě j o v i c e – Po své první sezóně v zámoří se do rodného města vrátil útočník Roman Horák. Ročník strávil v juniorské soutěži WHL v týmu Chilliwack Bruins a odehrál sedmdesát dva zápasů. Další utkání si na přelomu roku připsal v národním dresu na MS do dvaceti let. Mužstvo Bruins vypadlo v prvním kole play off, a tak mohl ještě týden trénovat s týmem Hartfordu, který je farmou slavných New Yorku Rangers. V současné době odpočívá po náročné sezóně a věnuje se studiu.

Sezóna v Kanadě se dá hodnotit jako úspěšné nakročení. V základní části odehrál šedesát šest zápasů a nastřádal 47 (21+26) bodů, k tomu měl kladnou bilanci +15 bodů v účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných brankách. V play off přidal v šesti duelech 6 (2+4) bodů. Ve statistikách týmu mu patří celkové třetí místo ze všech hráčů.

Tým Chilliwack Bruins postoupilo do vyřazovací části. Jak jste si užíval svoje první zámořské play off?
Na zápasech byla výborná atmosféra. Chodilo na nás čtyři a půl tisíce diváků a jejich podpora týmu určitě pomohla. Je radost hrát hokej v play off, protože všichni kluci chtějí vyhrát a mají k zápasům jiný přístup. Moc se mi to líbilo.

Bylo juniorské play off nějak více medializováno než běžná soutěž?
Do televize většinou vybrali zápas nějaké vyrovnané série, která byla nejnapínavější. My jsme byli i v sezóně asi čtyřikrát v celostátní televizi. Publicita okolo hokeje je určitě velká.

Vaše mužstvo narazilo v prvním kole na tabulkově nejsilnější mužstvo Tri City Americans a dokázalo ho pěkně potrápit. Jak se ta série vyvíjela?
Rozhodující byl čtvrtý zápas, který jsme hráli doma. Prohráli jsme 2:3 v prodloužení a soupeř se ujal vedení v sérii 3:1. Kdybychom v prodloužení vyhráli bylo by to 2:2 a bylo by to úplně jiné. Pak jsme dokázali vyhrát i u nich a nakonec jsme prohráli další zápas doma a tím jsme byli vyřazeni.

Takže v play-off neměl tabulkový favorit rozhodně na růžích ustláno...
Ve druhé konferenci se stalo, že hrál také první s osmým a ten osmý vedl 3:0 a nakonec ještě prohrál 3:4. V play off se hraje úplně jinak a nedá se říct, že by byl nějaký tým o hodně lepší. V těch zápasech se jde na krev a všichni kluci hrozně bojují.

Proběhlo po skončení sezóny nějaké hodnocení mužstva i jednotlivců?
Den po skončení play off jsme měli týmové sezení a pak každý hráč individuálně. Trenér hodnotil sezónu a určitě tam byl ještě znát vztek z porážky. Týmově hodnotil trenér sezonu dobře i z hlediska toho, že jsme nový tým. Zatím se snaží vytvořit nějakou tradici a zavést morálku.

Co vaše hodnocení? Byl jste s ním spokojen?
Trenér mi řekl mi, že sezona byla dobrá, ale jestli se příští rok vrátím, tak bude ode mě čekat daleko víc a bude ode mě čekat, že budu tahounem mužstva. Je tam se mnou ještě jeden hráč draftovaný do Calgary (Ryan Howse), který měl i letos hodně bodů (72). Trenér by chtěl stavět mužstvo na nás dvou.

Pak definitivně skončila sezóna v juniorském týmu a na vás čekalo příjemné překvapení...
Kluci se během dvou dnů rozjeli domů. Já jsem měl informace od svého agenta, že bych mohl odletět do Hartfordu a tam strávit pár dní s mužstvem a nabrat zkušenosti. Nakonec to vyšlo a odletěl jsem. Tam jsem strávil týden, ale bohužel jsem nehrál žádný zápas. Nabíral jsem zkušenosti z tréninku, na kterém byli i hráči z NHL. Pro mě to byla výborná zkušenost.

Proč jste nezůstal déle a neodehrál žádný zápas?
Já jsem stále hráč Českých Budějovic a nepovedlo se to vyřešit. Mužstvo už dohrávalo sezónu, zbývaly poslední čtyři zápasy a nebyla tam šance na play off. Po skončení základní části mě poslali domů, abych si mohl dořešit školu.

Udržovali s vámi Rangers během sezóny nějaké kontakty?
Sledovali mě celou sezónu. Byli za mnou asi čtyři skauti a pozorovali mě. Ptali se mě, jak to jde, jak se mi líbí v Kanadě a jaký mám názor na hokej.

Dorazil jste po osmi měsících zpět domů. Co budete v nejbližším čase dělat?
Chtěl bych být s přáteli a hlavně musím studovat a dohnat co nejvíce ve škole. Letos jsem měl maturovat a chtěl bych ukončil alespoň první pololetí. Rád bych někdy odmaturoval. Bez školy to nejde a hokej nebudu hrát věčně.

Určitě nebudete dlouho zahálet. Kdy se zase chcete zapojit do tréninku?
Během tří týdnů bych chtěl začít, teď budu odpočívat.

V Kanadě jste strávil osm měsíců. Co vám to dalo po osobní stránce?
Byla to lekce ze života. Jste tam sám a ze začátku se musíte naučit řeč a to je zprvu těžké. Je to dobrá zkušenost a nelituji, že jsem tam odešel. Hodně to člověka naučí.

Co jste získal po hokejové stránce?
Jsme rád, že jsme měli výborný trenérský tým. Byli tam hráči, kteří hráli v NHL a ti nám předávali zkušenosti. Soutěž je tam rychlejší a tvrdší a přístup hráčů je jiný.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....