Banes Motor České Budějovice
10.04.2010, Miroslav Mayer

Mistrovství světa do osmnácti let

Č. B u d ě j o v i c e – Od 13. dubna startuje mistrovství světa v ledním hokeji do osmnácti let. Letošní šampionát se uskuteční v Evropě a hostit ho bude Bělorusko. Českému výběru se na šampionátu této věkové kategorie většinou nedaří. Zatím jsme dokázali vybojovat pouze tři bronzové medaile a jsme v celkovém hodnocení na osmém místě. Vzhledem ke stavu mládežnického hokeje u nás by byl zisk medaile spíše malým zázrakem. Jediným Jihočechem ve výběru bude Bohumil Jank.

O zájmu hokejové veřejnosti o tento šampionát svědčí i publicita, kterou šampionát má. Získat informace je možně prakticky pouze na mezinárodních servrech. Mládežnický hokej u nás je v krizi a ani výsledky výběru osmnáctiletých hokejistů v letošní sezóně nejsou příliš povzbudivé. Přesto šance na úspěch národní tým určitě má. Šampionát se bude hrát od 13.4. do 23.4., kdy bude znám nový mistr světa. Hrát se bude v Minsku a v Bobruisku.

Z pohledu fanouška českobudějovického hokeje nás může těšit, že i tým z jihočeské metropole má v současném výběru svého zástupce. Po dvou letech, kdy jsme si zvykli na vícečlenné zastoupení, musíme vzít zavděk alespoň jedním zástupcem. Ovšem tentokrát nebude hrát Bohumil Jank druhé housle. Mužstvo si ho zvolilo za kapitána a se svými zkušenostmi by měl být oporou mužstva. Na svém kontě má již 36 reprezentačních startů ve kterých zaznamenal šestnáct bodů za devět branek a sedm asistencí. Na obránce je to skvělá bilance. Další zastoupení má českobudějovický klub v realizačním týmu. Hospodářem je totiž Jiří Šrámek.

Pořadí na loňském šampionátu:

1. USA
2. Rusko
3. Finsko
4. Kanada
5. Švédsko
6. Česko
7. Slovensko
8. Švýcarsko
9. Norsko
10.Německo

Rozdělení skupin a hrací systém

Mužstva jsou rozdělena do dvou skupin a utkají se každý s každým. Poslední ve skupině bude hrát o udržení. Vítěz skupiny jde přímo do semifinále a mužstva na druhém a třetím místě sehrají spolu čtvrtfinále.
Skupina A:USA, Canada, Švédsko, Švýcarsko, Bělorusko. Hraje v Bobruisku.
Skupina B: Rusko, Finsko, Slovensko, Lotyšsko, ČR. Hrát se bude v Minsku.

Program českého výběru

13.4  Česká republika – Rusko   19.00
14.4  Česká republika – Slovensko  19.00
16.4. Česká republika – Lotyšsko  15.30
18.4  Česká republika – Finsko  19.00
20.4  čtvrtfinále
21.4  Semifinále a boje o sestup
23.4  Souboj o bronzové medaile  15.00
      Finále   19.00

Nominace českého týmu

Brankáři: Roman Will (Ml. Boleslav), Libor Kašík (Zlín), Tomáš Král (Lillehammer, Norsko).

Obránci: Bohumil Jank (Č. Budějovice), Dušan Žovinec (Sparta Praha), Jiří Klimíček (Vítkovice), Tomáš Valenta, Petr Zámorský (oba Zlín), Patrik Lenoch, Ladislav Havlík (oba Pardubice), Filip Pavlík (Třinec).

Útočníci: Michal Vachovec, Martin Frk (oba K. Vary), Filip Hanták, David Dvořáček (oba Sparta Praha), Petr Holík (Zlín), David Stach, Jakub Strnad (oba Kladno), Tomáš Filippi (Liberec), Jiří Rys, David Koudela (oba Ml. Boleslav), Jaroslav Vlach (Prince George, WHL), Jiří Sekáč (Youngstown, USHL), Jakub Herman (Moose Jaw, WHL), Dominik Uher (Spokane, WHL), Denis Kindl (Gatineau, QMJHL).

Trenéři: Jiří Kopecký a Jiří Juřík

Realizační tým:

Generální manažer: Pavel Setikovský
Trenér brankářů: Marcel Kučera
Lékaři: MUDr. Antonín Chochola a MUDr. Milan Novotný
Hospodář: Jiří Šrámek a Vladimír Malý

Historie MS 18 a hráči z Českých Budějovic

2010:  ?        (Bělorusko) - Jank
2009: 6. místo   (USA)      - Horák, Heřman, Soudek
2008: postup ze skupiny B  - Horák, Ježek
2007: 9. místo (Finsko)    - Červený
2006: 3. místo (Švédsko)   - Kovář
2005: 4. místo (ČR)        - Hanzal, Kuchejda, Salák, Černý
2004: 3. místo (Bělorusko) - Mertl
2003: 6. místo (Rusko)     - Macháček, Vomela
2002: 3. místo (Slovensko) - Barinka, Michálek
2001: 4. místo (Finsko)    - Michálek, Škoda, Řehoř
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....