Banes Motor České Budějovice
10.03.2010, Antonín Vansa

Omluvu od Bartoviče nečekám, říká Martin Tůma

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - V pozadí nešťastné prohry českobudějovických hokejistů ve druhém utkání předkola play-off na ledě Liberce prožil osobní tragédii obránce HC MOUNTFIELD Martin Tůma. V běžném souboji u hrazení na začátku třetí třetiny nic netušícímu českobudějovickému zadákovi dupl vší silou liberecký útočník Milan Bartovič na nohu a způsobil Tůmovi těžké poranění kotníku, které definitivně vyřadilo pětadvacetiletého beka z letošní sezony. „Cítím obrovský vztek. Ta situace mi ukončila sezonu a nenávratně poškodila tým. Je to k pláči,“ myslí si Tůma, který na jih Čech přišel teprve letos v listopadu, ale postupem času se vypracoval do elitní šestice obránců.
Vybavujete si zákrok Milana Bartoviče, nebo na něj máte rozmazané vzpomínky?
Pamatuji si to všechno. Šlo o normální souboj u mantinelu, kterých je v zápase stovky. Do té doby, dokud se nerozhodl, že mi šlápne na nohu. Vím, že jsme dobruslili puk u mantinelu, tam jsme se jej oba snažili přikopnout svému spoluhráči, pro něj už to asi bylo moc dlouhé, tak se rozhodl, že to vyřeší takhle.

K zákroku došlo ve chvíli, kdy už kotouč vůbec v souboji nebyl. Sám Bartovič argumentoval tím, že chtěl kotouč zašlápnout. Vy už jste v tu chvíli věděl, že kotouč není pod vámi?
Já jsem si chvíli také myslel, že je puk pořád pod námi. Každopádně, jestli Bartovič argumentuje tím, že chtěl puk odehrát nohou, tak je to normální chudák. Nedokážu si vůbec představit, jak chtěl ten puk hrát tím, že na něj seshora vší silou dupne. Pravděpodobně ho chtěl rozšlápnout na dvě půlky, pak by to asi dávalo smysl.

Cítil jste velkou bolest? Pro mnoho lidí je asi taková bolest nepředstavitelná...
Bolest to byla obrovská. Podlomila se mi noha, zkoušel jsem se na ní postavit, ale pokaždé se mi kotník zlomil do strany. To už jsem věděl, že je zle. Navíc pár týdnů předtím jsem prodělal nepříjemné zranění, kdy se mi skřípl nerv na lýtku, a až po docela dlouhé době jsem se dostal do stádia, kdy jsem byl schopen tak nějak hrát. Cítil jsem při tom faulu v kotníku obrovskou bolest, která během večera trošku povolila, ale ráno mi zmizel úsměv z tváře, když mi doktor Vodička řekl, že mám prasklé vazivo v kotníku. Teď spíše cítím vztek, že pro mě skončila sezona a že tahle situace prakticky rozhodla zápas a poškodila tým. Je to vážně k pláči. Kdyby to rozhodčí správně viděli, dostal Bartovič trest do konce zápasu a vůbec by nedošlo k tomu, že by Liberec hrál přesilovku pěti proti třem. Fakt jsem z toho pořád obrovsky rozladěný.

Ihned po zákroku vás vyšetřili v liberecké nemocnici?
Odvezla mne sanitka do nemocnice v Liberci. Tam udělali nějaké základní vyšetření a vyloučili zlomeninu kosti. Byl jsem v tu chvíli rád, ale jak už jsem říkal, ráno mě humor přešel, když jsem se od pana Vodičky dozvěděl, že mám prasklý vaz. To je prakticky to samé, jako kdybych tu nohu měl zlomenou, možná je to ještě horší. Nerad se k tomu vracím, cítím opravdu pořádný vztek, že jsme možná kvůli tomuhle momentu, navíc špatně posouzenému, prohráli celou sérii.

Navíc se nejedná o lecjaké zranění. Prasklé vazivo může zanechat trvalé následky, že?
Doktor mi řekl všechny varianty, co se může stát. Doporučil mi, čemu se mám teď vyvarovat, abych minimalizoval trvalé následky. Při takovém zranění jde o hybnost, stabilitu a sílu v kotníku. Pokusím se udělat všechno pro to, abych se vrátil co nejdříve zpátky. Ale pan Vodička mi řekl rovnou, že mě čeká šest týdnů se sádrou na noze.

Operace vás nečeká?
Ne. Prasklina je příliš blízko kosti a operace by byla riskantní. Čeká mě léčba klidem.

Zákrok libereckého Milana Bartoviče už jste měl možnost v televizi vidět?
Přiznám se, že zatím ne. Všichni mi ten zákrok tak nějak popisovali, ale mě je úplně jasné, jak to bylo. Byl jsem při něm v první řadě. Bartovič zvedl nohu a vší silou mi dupnul na kotník. Je to vysloveně prasečina a v hokeji by se něco takového vůbec vyskytovat nemělo. Doufám, že Bartoviče čeká tvrdý trest, aby to byla výstraha pro ty, které by něco podobného ještě v budoucnosti napadlo.

V případech podobných zákroků bývá pravidlem, že se provinivší hráč tomu, komu zranění způsobil, omluví. Ozval se vám už Bartovič?
Neozval se a přiznám se, že už o to ani nestojím. Pokud přijde teď s nějakou omluvou, je mi úplně ukradená. Ten člověk věděl, co svým jednáním způsobí. Kdyby se ke mně v tom souboji postavil čelem a řekl mi, že se chce poprat, bylo by to chlapské jednání. To, co stalo, je podle mne jednoznačně ubohé a v žádném případě to nedá srovnávat třeba s tím, co se tady kdysi stalo Viktoru Hüblovi, kterého nešťastně zranil Jiruš. Tohle byl očividný úmysl.

Klub podal oficiální podnět k dodatečnému potrestání hráče. Jaký trest by byl podle vašeho názoru odpovídající?
Já sám nevím, co od jednání disciplinárky čekat. Doufám, že se ukáže, že extraliga nechce takové zákroky tolerovat. Ale každopádně mě to stejně do sezony nevrátí, ani týmu už nikdo ztracené vítězství nevrátí. Vím, že se takové zákroky v minulosti staly a vždy byly velmi tvrdě potrestány. Šlapání bruslí je jedna z nejhorších věcí, které může vůbec hokejista udělat.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....