Banes Motor České Budějovice
25.02.2010, Michal Špírek

Na HC MOUNTFIELD čeká v přípravě Kloten a Bern

Č. B u d ě j o v i c e - Jak se zdála olympijská pauza dlouhá, tak se řítí rychle ke svému konci. Extraliga se naplno rozběhne 3. března, do té doby ale HC MOUNTFIELD ještě stihne vypilovat svou hru ve dvou přípravných zápasech. Za nimi vyrazili svěřenci kouče Výborného do Švýcarska, kde se utkají se silnými celky. Ve čtvrtek změří Jihočeši síly s Klotenem, o den později se představí v duelu s Bernem. Obě utkání začínají v 19:45.

HC MOUNTFIELD v olympijské pauze vydatně potrénoval a týden před posledními dvěma koly a následným předkolem play-off se budou Jihočeši rozehrávat ve Švýcarsku. A nečekají na ně žádní béčkoví soupeři. Kloten i Bern patří k silným celkům švýcarské hokejové ligy, a měření sil s těmito týmy bude pro HC MOUNTFIELD bezesporu velmi zajímavým srovnáním. Českobudějovický kádr čítá pro švýcarskou misi čtyřiadvacet hráčů, mužstvo vyrazilo na 700 kilometrů dlouhou trasu vedoucí za přípravnými zápasy po středečním tréninku. A právě velká vzdálenost je jedinou menší nevýhodou duelů, ale trenér František Výborný si přesto švýcarské zápasy pochvaluje. „Myslím si, že to není špatné. Budou to dva zápasy se zajímavými soupeři, kteří hrají jiným stylem a budou to i zápasy v jiném prostředí. Tady v republice bychom něco podobného asi sehnali těžko," přemítal pro Českobudějovický deník trenér. „V tomto období se jen velice těžko shánějí soupeři. Je to jen na dva zápasy, ale určitě budou mít svou kvalitu. Zkušenost s evropským hokejem je dobrá. Především pro mladé hráče, kteří také dostanou ve větší míře příležitost,“ upozornil kouč na další plus střetnutí.

HC MOUNTFIELD nečekají žádné srandamače, trenér Výborný tuší, že Švýcaři nedají svou kůži lacino. „I přátelské duely berou velmi prestižně a hrají na vítězství v každém utkání. To je věc, která naší mentalitě někdy trochu chybí. Může to být pěkná řežba, ale s tím musíme počítat,“ pokrčil rameny zkušený trenér.

Na zápasy se těšil i kapitán českobudějovického klubu, Petr Sailer. "Určitě to bude úplně jiný hokej, než se hraje v české extralize a nás, když pominu poslední dvě kola základní části, čeká play off a to budou zápasy srovnatelné v těmi, které nás čekají ve Švýcarsku. Určitě to bude dobrá příprava a zkušenost."

Čtvrtek 25.2. - 19:45 - přátelský zápas s týmem EHC KLOTEN FLYERS

Kloten, město ležící v blízkosti Curychu, je tradiční švýcarskou hokejovou baštou. Pro českého fanouška je zajímavé, že do svých řad Klotenští nalákali i beka Radka Hamra, obránce, který si ve své bohaté kariéře zahrál i za národní tým, působí v Klotenu od roku 2006. Pětatřicetiletý Hamr ale v letošní sezóně zažil velkou smůlu, když si hned v úvodu sezóny zranil koleno a jeho další kariéra je v ohrožení, proti krajanům si tak ve čtvrtek nezahraje. Kloten se ve svém útoku spoléhá na produktivní duo Finů, Kimmo Rintanena a Tommi Santalu. Loni skončil Kloten ve švýcarské lize po základní části na třetím místě, v play-off se probil až do finále, kde v sedmém zápase nakonec padl s Davosem. Letos jsou klotenští letci prozatím na 6. příčce, ze 48 zápasů dokázali ukořistit 81 bodů. Kloten má své vyslance i na olympiádě ve Vancouveru, náhradním brankářem švýcarské reprezentace je Ronnie Rueger, v útoku pak řádí Roman Wick, jenž je s pěti body nejproduktivnější hráč švýcarského celku.

Pátek 26.2. - 19:45 - přátelský zápas s týmem SC BERN

Bern si mohou čeští fanoušci pamatovat z působení v prvním a prozatím také posledním ročníku hokejové Ligy mistrů. V minulém ročníku se podařilo týmu z hlavního města Švýcarska opanovat švýcarskou nejvyšší soutěž po základní části, jenomže poté Bern překvapivě narazil hned v prvním kole play-off, vypadl s Zugem. Letos si bernští medvědi znovu počínají suverénně a jsou první se ziskem 99 bodů. Domácí stadion Bernu pojme přes 17 000 diváků, ale utkání s HC MOUNTFIELD sehrají Švýcaři na menším stadionu v Thunu. I Bern zanechal na olympiádě svou stopu, ve švýcarském útoku se oháněli útočníci Martin Plüss a Ivo Rüthemann.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....