Banes Motor České Budějovice
23.02.2010, Tadeáš Nový

Petr Sailer: Švýcarsko nás připraví na play off

Č. B u d ě j o v i c e - Do země helvétského kříže povede svůj tým jako kapitán. Na zápasy se silnými týmy se těší, protože věří, že budou pro HC MOUNTFIELD tou správnou přípravou na boje o čtvrtfinále play off. "Je to úplně jiný styl hokeje, konfrontace nám určitě jen prospěje. Bude to tvrdý hokej plný soubojů, jako v play off," říká českobudějovický kapitán.

Petře, reprezentační přestávka je zhruba v polovině. Není už příliš dlouhá?
Já si myslím, že jsme si potřebovali pořádně odpočinout, měli jsme pár dní volna a teď trénujeme teprve druhý týden. Čekají nás dva přípravné zápasy, takže to bude dobře navazovat. Pro nás byly poslední zápasy hodně náročné, hrálo se rychle za sebou a navíc jsme měli pár zraněných hráčů. Pauza nám určitě pomůže po stránce zdravotní i fyzické.

Zmínil jste přípravné zápasy. Ty vás čekají se švýcarskými soupeři. Těšíte se?
Určitě to bude úplně jiný hokej, než se hraje v české extralize a nás, když pominu poslední dvě kola základní části, čeká play off a to budou zápasy srovnatelné v těmi, které nás čekají ve Švýcarsku. Určitě to bude dobrá příprava a zkušenost.

Máte nějakou osobní zkušenost se švýcarským hokejem?
Já si pamatuju, že jsme hodně jezdili do Švýcarska a Německa v srpnu, na závěr přípravy. Taky jsem měl možnost hrát tam Spenglerův pohár za Karlovy Vary, takže si myslím, že zkušenost tam je velká.

Berete zápasy s Klotenem a Bernem jako přípravu na play off nebo jde spíš o to, zahrát si zase ostrý zápas?
Myslím si, že to bude hlavně příprava pro předkolo, kde se hraje jiný hokej, než v základní části. Tam se bojuje o každý metr ledu a bojuje se tak dlouho, dokud soupeře neporazíte a nevyřadíte.

Do konce základní části zbývají dvě kola. Kalkulujete a přemýšlíte, jak by tabulka mohla vypadat na konci a na koho můžete nebo chcete v předkole narazit?
V předkole je jedno, s kým se utkáme, ale díky vzájemným zápasům, které máme lepší s Libercem i Litvínovem, máme slušnou šanci začínat sérii doma, což je určitě obrovská výhoda. To je pro nás podstatnější než soupeř.

O vás se říká, ž jste takové štístko do play off. V Karlových Varech a se Slávií titul, s Budějovicemi třikrát semifinále. Jak daleko to může Vaše štístko dotáhnout v této sezóně?
Po výborném vstupu do sezóny přišel útlum, potom jsme šli zase nahoru a pak zase dolů. Ke konci jsme se zvedli a je hrozně důležité, že jsme se do předkola dostali, protože nikdo by si nepřál hrát znova play out dva roky po sobě. Věřím, že z nás teď ta nervozita spadla, když jsme těžké zápasy po herní i psychické stránce zvládli. Od povedených zápasů, jako byl třeba ten se Zlínem, který hrál v naprosté pohodě, se musíme odrážet dál.

Řada týmů si před play off připravuje různé rituály. Dlouhé vousy, odbarvené vlasy. Je v kabině nějaký hecíř, který by připravil něco takového?
Teď mě nikdo nenapadá, ale já jsem zažil mnohokrát, že když se nechystalo nic, tak se úspěch udělal a když se něco připravilo, stejně to nepomohlo. Tak uvidíme.

Ke konci sezóny se tvoří tým pro tu další. Už řešíte budoucnost?
Nějaká jednání už proběhla, ale teď nás čeká nejdůležitější část sezóny a je třeba se soustředit jen a jen na hru. Po sezóně je měsíc času, než se začne trénovat, tam je času na jednání dost.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....