Banes Motor České Budějovice
21.02.2010, Miroslav Mayer

Druhá půlka sezóny už není taková, říká Roman Horák

Č. B u d ě j o v i c e - Zatímco většina nejvyšších hokejových soutěží na světě má kvůli olympijským hrám přestávku, juniorské soutěže v zámoří pokračují vesele dál. Ani Roman Horák si tak neužívá volno, ale naopak jeho týmu zbývá posledních deset kol do konce základní části a čeká ho první play-off v zámoří. Českobudějovický útočník, který byl na mistrovství světa do dvaceti let vyhlášen mezi třemi nejlepšími hráči národního mužstva, zažívá po šampionátu období, kdy moc neboduje.
Český tým skončil na mistrovství světa na sedmém místě. Jak s odstupem času hodnotíte tento výsledek?
Tak MS hodnotím z mého pohledu jako nepovedené, co jiného bych taky měl říct na sedmé místo. Je to škoda, ale co se dá dělat. Švédi nás jednoznačně přehráli ve všem. S Finskem celkem dobře rozjetý zápas, který jsme si po našich chybách nechali utéct. S Ruskem si myslím, že jsme nehráli nějak špatně, ale nemělo by se stát, že vyrovnáme na 2:2 a střídání na to jedou dva Rusové sami na bránu. Skupinu o udržení už asi nemá cenu hodnotit. Určitě je sedmé místo zklamání. Bohužel, poslední dobou je český juniorský hokej tam, kde je.

Hokejoví příznivci si určitě všimli, že jste na šampionátu nebyl moc vytěžován. Jak jste byl spokojen s časem, který jste dostával ve hře?
Určitě jsem nebyl vytěžovaný tak moc, jako například v klubu, ale jsem rád, že jsem vůbec dostal příležitost si na MS zahrát. Osobní výkon je těžké hodnotit. Myslím, že to nebylo vyloženě špatné, ale vždy to může být lepší.

Šampionát se hrál v Kanadě, v zemi hokeji zaslíbené. Jaká byla atmosféra na stadiónech při zápasech?
Už jen stačí říct, že bylo MS v Kanadě. Atmosféra výborná i na nás, když jsme hráli o udržení, přišlo klidně sedm tisíc lidí.Takže po téhle stránce dobré.

Jak přijali ve vašem současném klubu vaši nominaci na tento, v zámoří velice ceněný, turnaj?
Od lidí z klubu jsem dostal spousty gratulací, dokonce i nějaké dárky. Drželi palce, ale asi jen proto, že jsme zrovna nehráli s Kanadou.

Přestože se vám osobně mistrovství světa docela vydařilo, tak po návratu zpět do klubu se vám již nedaří tak, jako tomu bylo v první polovině soutěže. Čím to je?
Nevím, jestli jsem byl nějak víc unavený, ale každopádně druhá půlka sezony už není taková, jako předtím. Přestalo mi to tam padat a tak doufám, že to co nejdřív prolomím.

Do konce základní části zbývá již jen pár zápasů. Postoupíte se svým týmem do play-off?
Díky tomu, že máme slabší konferenci, tak si myslím že na 95% máme zajištěné play-off. Teď před sebou máme posledních 10 zápasů do konce základní části, která končí 13. března. Pak za nějak týden by mělo začít play-off, takže už se nám pomalu blíží vyvrcholení sezony.

V zámoří jste sám bez rodiny. Jste se styku s nějakými českými hráči?
Tak určitě si s klukama píšu. Ať už je to Robin Soudek nebo třeba Tomáš Vincour, který teď hraje za Vancouver.

Konec první sezóny v zámoří se blíží. Máte nějaké plány, co budete dělat po skončení sezóny?
Vyloženě nějaké velké plány ještě nemám. Vím, že pojedu zpět do Čech.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....