Banes Motor České Budějovice
16.02.2010, Miroslav Mayer

Olympijské hry a Jihočeši

Č. B u d ě j o v i c e - Před zahájením hokejového turnaje na olympijských hrách je čas podívat se na to, jak se hráči, kteří působili v Českých Budějovicích, podíleli na účasti na těchto významných turnajích. Historicky prvním Jihočechem na olympijském turnaji byl útočník Vlastimil Hajšman a zatím posledním by měl být Milan Michálek. Nejvíce startů na těchto turnajích si připsal brankář Petr Bříza, který startoval celkem na třech turnajích.

Prvním Jihočechem na olympijském turnaji byl v roce 1952 útočník Vlastimil Hajšman. Československý tým se v Oslu umístil na čtvrtém místě. V týmu byl i pozdější českobudějovický trenér Slavomír Bartoň. Ten si svoji účast zopakoval i o čtyři roky později v Cortině d´Ampezzo, kde skočilo Československo na pátém místě.

Na další účast si museli českobudějovičtí hráči hodně dlouho počkat. Přesně po dvaceti letech se na hrách v Insbruku objevila známá dvojice hráčů Miroslav Dvořák a Jaroslav Pouzar. Oba si také domů přivezli stříbrné medaile, ale ke zlatu chybělo opravdu málo. Tato dvojice si zahrála i v roce 1980 v Lake Placid, kde mužstvo skončilo až na pátém místě. V mužstvo byl i pozdější trenér Jan Neliba. Na dalším svátku sportu v Sarajevu v roce 1984 se v mužstvu objevili hned tři „budějčáci“. Vladimír Caldr, Jaroslav Korbela a Jiří Lála přivezli domů další cenný kov ze stříbra. I na dalším turnaji pod pěti kruhy v Calgary byla hned trojice hráčů. Podruhé Jiří Lála a premiéru si odbyli Rudolf Suchánek a Petr Bříza. Tentokrát se domů vracili s šestým místem. Poslední olympiáda pod hlavičkou Československa se konala v roce 1992 v Albertville. Tam se také objevila hned čtveřice českobudějovických hráčů. Petr Bříza, Oldřich Svoboda, Tomáš Jelínek a Radek Ťoupal. Všichni se mohli radovat z bronzové medaile.

Éra Českého hokeje začala hrami v roce 1994 v norském Lillehammeru. Tady měli Jihočeši naposledy (zatím) větší účast. Opět dva brankáři Petr Bříza a Roman Turek, druhou účast si připsal i Radek Ťoupal a poprvé se představil i další útočník Roman Horák. Mužstvo se opět vrátilo bez medaile, když obsadilo páté místo.

Zlaté Nagano se obešlo bez Jihočechů. Znalci si pamatují, že kvůli zranění utekla jistá účast Václavu Prospalovi. Na dalším turnaji v Salt Lake City se v sestavě objevil další českobudějovický hráč Radek Dvořák. Domů se vrátil s sedmým místem. Na posledním turnaji v roce 2006 v Turině byli dva hráči Aleš Kotalík a Václav Prospal. Těm se po skončení turnaje na prsou skvěla bronzová medaile. V nominaci na právě začínající hry je Milan Michálek. S ním je tam i jeho bratr Zbyněk. Oba vyrůstali v Jindřichově Hradci, ale Zbyněk, na rozdíl od Milana, nikdy v českobudějovickém týmu nepůsobil.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....