Banes Motor České Budějovice
09.02.2010, Miroslav Mayer

Michal Mikeska: Moje góly už byly jen třešničkou na dortu

Č. B u d ě j o v i c e - Poslední kolo nejvyšší hokejové soutěže před olympijskou přestávkou přineslo do kabiny hokejistů HC MOUNTFIELD radost a uvolnění. Po domácí výhře nad Zlínem 6:1 si totiž Jihočeši zajistili postup do předkola play off, a poslední dvě kola základní části tak mohou hrát bez tlaku. Ovšem i nadále bude o co bojovat. Ve hře bude co nejlepší umístění a výchozí pozice pro předkolo play off. „Teď můžeme dobře, s dobrým svědomím v pauze potrénovat,“ říká Michal Mikeska.

Diváci dnes vytvořili dobrou kulisu, chválí Michal Mikeska

Mužem zápasu se stal českobudějovický útočník Michal Mikeska, který vstřelil poslední dvě branky a dodal mužstvo v závěrečných minutách zápasu potřebné uklidnění. Ovšem mužstvu HC MOUNTFIELD vyšel hned úvod zápasu skvěle. Již v první minutě využili přesilovou hru a v osmé minutě vedli již 2:0. „Již vícekrát jsme měli dobrou první třetinu, ale tentokrát jsme to vyjádřili i gólově. Pokud mužstvo po první třetině vede 2:0, tak se prostě hraje jinak. Soupeř na to musí reagovat a pak vás pouští do více šancí.“ Domácí mužstvo tentokrát vydrželo hrát dobře po celý zápas. Dobře bruslilo, mělo výborný pohyb a napadalo zlínské hráče.

Ve druhé třetině se odehrál nejkritičtější okamžik zápasu. Oba hlavní rozhodčí zvedli své pravice a rozhodli se vyloučit najednou každý jiného domácího hráče. Zlínští tak měli před sebou možnost hrát celé dvě minuty přesilovku pět na tři. Jeden z vyloučených hráčů v domácím dresu byl i Michal Mikeska. „Já jsem ze začátku ani nevěděl, že mě vylučují. Byl jsem překvapený, ale vydrželi jsme to. Tohle mužstvu pomáhá, protože soupeře to trošku srazí, když nedá za dvě minuty gól při hře pět na tři,“ ví urostlý centr.

Jeden inkasovaný gól v domácí síti je dobrou vizitkou práce obrany a brankáře. Brankář Jakub Kovář se v brance během zápasu rozhodně nenudil a své mužstvo opět podržel. „Naši brankáři jsou stále v permanenci. My si je dobře vychováváme, aby se nenudili. Máme dobré gólmany a i to je potřeba.“

V závěru zápasu dal vytáhlý českobudějovický útočník dva góly a tím uzavřel skóre zápasu. „Pro mě osobně ty góly neznamenají vůbec nic. Byla to jen třešnička na dortu. Více pro mě znamená ten výsledek, že jsme udělali velký krok do předkola play-off. Každé zveřejnění průběžných výsledků na kostce jsem měl hlavu nahoře. Přesně tohle jsme si přáli, abychom měli klidnou pauzu a mohli dobře, s dobrým svědomím a vesele potrénovat,“ uzavírá muž zápasu.

Dnes jsme udělali rozhodující krok, myslí si Jakub Kovář

Výsledek zápasu 6:1 vypovídá o dobrá práci obrany a skvělém výkonu brankáře Jakuba Kováře. Ten v zápase předvedl několik výborných zákroků a své mužstvo podržel. Hodně těžký zákrok předvedl v závěru první třetiny, kdy zlikvidoval šanci zlínského Kubiše a pak se vyznamenal ve druhé třetině při dlouhé přesilovce pět na tři. „Za nejdůležitější považuji zákrok v závěru první třetiny, kdy mohl Zlín snížit na dva jedna. Pak samozřejmě ta přesilovka pět na tři. Tam byly hodně nebezpečné dvě střely Martina Hamrlíka. Jednu jsem jen těsně líznul betonem a druhou mě trefil do hokejky,“ viděl nejkritičtější situace strážce jihočeské branky.

Tentokrát výborně pracovalo celé mužstvo a nepouštělo zlínské hráče před branku, kde by mohli dorážet odražené puky. Tím svému brankáři ulehčilo život. „Dneska bylo z kluků cítit, že to dnes chtějí vyhrát a pojistit náš postup. Podle toho to vypadalo. Bojovali a povedlo se nám to. Jsem si jistý, že tenhle zápas byl ten rozhodující krok k postupu.“

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....