Banes Motor České Budějovice
07.02.2010, Petr Novotný

Jihočeši se střetnou s Energií před kamerami televize

Č. B u d ě j o v i c e - Poslední zápas zvládli Jihočeši tak napůl. Chtěli porazit Mladou Boleslav za tři body, ale povedlo se jen za dva. I tak si díky ostatním výsledkům v tabulce polepšili a mohou si dovolit i drobné zaváhání. Kdyby však vyhráli už nyní v Karlových Varech, mohli by mít v následujících zápasech relativní klid. Ovšem domácí nedají nic zadarmo, protože případná porážka by pro ně znamenala velké komplikace. Zápas začne v KV aréně v 18.10 hodin a vysílat ho bude ČT4.

O soupeři – HC ENERGIE KARLOVY VARY

Mistrovská kocovina se u karlovarských hokejistů projevila v plní nahotě. V minulé sezoně sebevědomý tým se zmítá v problémech. Trápí se, nevyhrává a účast ve vyřazovacích bojích nemá vůbec jistou. Po poslední ztrátě na ledě Litvínova se dostali hráči HC Energie až na dvanácté místo tabulky a na desátou pozici, kterou aktuálně drží Liberec, ztrácejí tři body.

A do konce základní části nebudou mít jednoduchou pozici. V neděli sehrají klíčové utkání s českobudějovickým týmem, potom pojedou k derby do Plzně, přivítají Vítkovice a nastoupí v hale Brna, které se neustále zlepšuje a především v domácím prostředí body příliš nerozdává.

Karlovarský celek trápí podobný problém, jako HC MOUNTFIELD. Nedává góly a v lize patří s průměrem na zápas k nejhorším. Koneckonců jejich postavení tomu odpovídá. V minulé sezoně měl tým sedm hráčů, kteří dali více než deset gólů. Z toho Petr Kumstát a Václav Skuhravý skórovali osmnáctkrát. V letošní sezoně se přes deset branek dostali jen dva hráči. Petr Kumstát si svoji výkonnost udržel a dal patnáct branek a dělí se s Janem Košťálem o post nejlepšího střelce mužstva. Na druhé straně kluziště hledají karlovarští jistotu v brance. Démon loňského play-off Lukáš Mensator není loňskou oporou. Trpí nestálými výsledky a výkyvy formy a často se střídá s Lukášem Sáblíkem, i když je stále brán jako jednička.

Hokejisté Karlových Varů prohráli pětkrát po sobě a jejich série vyvrcholila zápasem v Litvínově, který Vary prohrály v 3:4. Kouč Pavel Hynek, který v průběhu sezony nahradil na střídačce Josefa Palečka, sice své svěřence chválil za bojovnost a nasazení, ale body jim to nepřineslo, stejně jako jim nepřinesly drastické zlepšení ani změny v kádru, kdy do týmu přivedlo vedení netradiční ruské posily do útoku i obrany. I proto musí Hynek přemýšlet, co změnit proti českobudějovickému klubu. Pokud by celek ze západu Čech neměl s Jihočechy bodovat, asi by to pro něj znamenalo konec nadějí na účast v předkole play-off.


BRANKÁŘI Na mužích v masce bude v nedělním zápase záležet, jak utkání dopadne. Ačkoliv jsou českobudějovický Roman Turek a karlovarský Lukáš Mensator přáteli, v zápase půjde všechno přátelství stranou. Bude nutné získat body.
Autor: František Panec

Z kabiny HC MOUNTFIELD

Českobudějovičtí hokejisté před důležitou cestou k důležitému zápasu na západ Čech musejí kalkulovat s tím, že na ledech soupeřů jsou jedním s nejhorších mužstev. Zároveň je ale může utěšovat fakt, že Vary jsou na tom podobně s domácími zápasy. Kouzlo jejich nové KV arény spočívá v tom, že tam vyhráli jen osmkrát v tomhle ročníku. Jenže jedním z mužstev, která porazili, byl i českobudějovický HC MOUNTFIELD.

Jenže v lázeňském městě se Jihočechům nedaří. V sezoně 2007/2008 vyhráli na západě Čech obě utkání v základní části. Jenže v následném semifinále play-off nevyhráli v Karlových Varech ani jedno ze tří utkání a začala jejich černá série. V minulé sezoně ve Varech nebodovali a letos na tom nejsou jinak.

Navíc se svěřenci trenéra Výborného potýkají v rozhodujících fázích sezony s výraznou marodkou a vypomáhat musejí hráči z prvoligového Tábora. Zranění jsou obránce Tůma a podobně na tom jsou útočníci Micka, s Mertlem a Květoněm. I proto v posledním utkání nastoupil poprvé od konce března 2005 za českobudějovický tým útočník Martin Štrba.

Zápas HC Energie Karlovy Vary – HC MOUNTFIELD začne v neděli v 18.10 hodin.

Páreček zajímavostí

Hřebejk na západě ožil
Od začátku sezon se v českobudějovickém mužstvu Štěpán Hřebejk trápil a v průběhu podzimu uvažoval o odchodu jinam. Nakonec se dočkal, když na začátku nového roku putoval výměnou za Václava Pletku do Karlových Varů. Tam výrazně ožil a poznává to, co se mu dlouho nedařilo. Dává góly. Naposledy vsítil proti Litvínovu, i když z vítězství se nakonec neradoval, byla to jeho třetí branka v devíti zápasech.

Výborný ve Varech
Byl to jeho první zápas v nové funkci. Poté,co kouč František Výborný nastoupil k hokejistům HC MOUNTFIELD, čekal ho zápas na západě Čech, kde Jihočeši prohráli 2:5. Na střídačce proti němu stál Pavel Hynek, se kterým spolupracoval ve Spartě, a který ho poté přes média obvinil, že ve Spartě mu podrýval autoritu u hráčů. Oba trenéři přišli do svých týmů jako zachránci, kteří mají vybojovat play-off. Zatím je na tom o něco lépe českobudějovický kouč. Přesněji řečeno, je na tom lépe o čtyři body.

Statistiky

49. kolo
HC MOUNTFIELD

HC ENERGIE KARLOVY VARY
8.
Umístění v tabulce
12.
48 / 14 - 6 - 11 - 17
116:139 / 65
Statistiky v sezoně
(základní část)
48 / 16 - 3 - 7 - 22
124:139 / 61
1:6 Slavia (V)
0:4 Brno (V)
3:2 Pardubice (D)
0:2 Vítkovice (V)
2:1sn Ml. Boleslav (D)
Aktuální série
0:5 Zlín (D)
1:3 Liberec (V)
1:2sn Třinec (V)
2:5 Sparta (D)
3:4 Litvínov (V)
Tomáš Vak 33 (14+19)
Nejproduktivnější hráč v sezoně
Petr Kumstát 33 (15+18)
Tomáš Vak, Václav Pletka (14)
Nejlepší střelec v sezoně
Petr Kumstát, Jan Košťál (15)
Tomáš Vak (19)
Nejlepší nahrávač v sezoně
Václav Skuhravý (23)
Petr Gřegořek 23 (6+17)
Nejproduktivnější obránce v sezoně
Ondřej Němec 23 (6+17)
Martin Tůma (+8)
Tomáš Mertl, Ondřej Veselý (-12)
+/- bodování v sezoně
Martin Zaťovič (+5)
Michal Dobroň, František Skladaný (-9)
Jan Snopek (110 tr. minut)
Nejtrestanější hráč v sezoně
Václav Skuhravý (128 tr. minut)

Poznámka: V kolonce statistik jsou údaje řazeny v tomto pořadí: zápasy / výhry - výhry v prodloužení - prohry v prodloužení - prohry - skóre - body.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....