Banes Motor České Budějovice
03.10.2002, David Schlegel

V pátek poprvé v nově zrekonstruované aréně

Č e s k é   B u d ě j o v i c e - České Budějovice se chystají na velkou premiéru. V pátek se proti Plzni poprvé představí divákům v nově zrekonstruované hale! "Kolaudace proběhla v pondělí bez závad a je možné halu v pátek pustit do provozu," uvedl generální manažer HC České Budějovice Jaroslav Pařízek. Vedení klubu prosí všechny diváky, aby se na stadion dostavili již v 17 hodin. "Přibližně v 17:10 začne slavnostní zahájení. Zúčastní se ho zástupci investora, kterým bylo město, zástupci hlavního dodavatele, firmy Hochtief, a zástupci hokejového klubu. V části, která bude patřit hokejovému klubu, přivítáme fanoušky v nové aréně a poděkujeme hráčům, kteří se o hokej v Českých Budějovicích hodně zasloužili."
Během zahájení budou představeny úspěšné generace od začátku hokeje ve městě až po současnost a ke stropu vystoupí 4 dresy hráčů a 4 dresy klubové, které ve své éře klub nejvíc proslavili. Pompézní oslavy spojené s otevřením Arény plánovalo město na 13. září, ale povodně rozhodly jinak a město nakonec oslavy úplně zrušilo s dovětkem, že peníze je teď třeba investovat do úplně jiných věcí.

Budvar Aréna se zařadí díky rekonstrukci mezi nejlepší hokejové stánky u nás. "Mohu říci, že jsme maximálně spokojeni. Hala bude patřit k nejhezčím a nejlepším stadiónům v republice, v některých ohledech bude vůbec nejlepší. Mám na mysli především viditelnost, která je perfektní ze všech míst, zázemí pro hráče domácího, hostujícího týmu a juniory. Až návštěvníci halu uvidí, uvědomí si, že investice, kterou město do arény vložilo, byla správná. Odvedl se tu kus kvalitní práce." Hala však ještě stále není po povodních zdaleka v optimálním stavu. "Šatny žáků nejsou předmětem kolaudace. Zatím pro žákovská družstva fungují pouze dvě šatny a kluci si své věci zatím vozí domů."

České Budějovice se tak konečně představí na vlastním ledě. Mužstvo se pomaleji rozjíždělo, ovšem v posledních dvou utkáních naznačilo zlepšení. "V Pardubicích jsme přes porážku hráli velmi dobře, horší to bylo jen v Liberci a ve Znojmě. Šlo však o utkání venku a zpočátku mají všechny týmy spoustu sil a snaží se uhrát především zápasy doma," vysvětluje generální manažer.

V loňské sezóně Budějovice mohly povzbuzovat při domácích zápasech pouze necelé dvě tisícovky diváků. Vedení klubu neskrývá mírné obavy z toho, že se možná lidé v Budějovicích trochu odnaučili chodit na hokej. "Věřím však, že lidé budou hladoví po hokeji, je tu špičková aréna a každý by se měl přijít do nové haly podívat. Věříme, že tu vytvoří bouřlivou atmosféru, která zvedne hráčům sebevědomí, zvedne výkonnost zkušenějších hráčů a nové akvizice se projeví jako posily a mužstvo se probojuje do play-off. Rád bych diváky pozval na výborný hokej a výborný sport. Myslím, že půjde i o společensky kvalitní podívanou," věří Pařízek.

Hned na úvod čekají Jihočechy na domácím ledě dva soupeři z těch nejrizikovějších - Plzeň a Sparta. V prostoru pro stojící fanoušky není oddělen sektor domácích od sektoru hostů. Zábradlí tam není z bezpečnostních důvodů. "Z Plzně zatím nikdo nepožádal o lístky, ale jsme připraveni poskytnout hostům sektor A1, který je sice k sezení, ale my jsme byli rádi, že se nám vůbec sektor ke stání podařilo prosadit. V původním projektu vůbec nebyl a museli jsme moc přesvědčovat a přemlouvat architekta."

Na začátku tohoto týdne se objevily spekulace o tom, zda se nakonec podaří připravit arénu natolik, aby se zápas s Plzní odehrál na budějovickém ledě. Uvažovalo se o odsunutí premiéry o jeden týden. "Nakonec se to podařilo, ale podmínkou města bylo, že musíme na zimním stadionu zajistit občerstvení. Město vypsalo řízení na pronájem bufetů, ale s nikým se nedohodlo. Dokud si město nenajde nějakého pronajímatele, musí občerstvení zajišťovat hokejový klub. S národním podnikem Budvar jsme se domluvili na instalaci píp, s místním obchodním učilištěm pak na provozu bufetů. Asi nebudeme mít zpočátku takový sortiment, jaký by nabídla profesionální firma, ale základ jako pivo, párek, limonády, tatranky a další potraviny budou k dispozici. Je to ovšem pro nás samozřejmě velká starost navíc. Nečekali jsme, že se budeme muset zabývat podobnými problémy," uvádí Jaroslav Pařízek.

Ten se na závěr ještě vyjádřil k možnému působení Zdeňka Kutláka v týmu HC České Budějovice pro letošní sezónu. "O uplynulém víkendu jsme se domluvili, že hráč zavolá v pondělí 7. října a budeme se bavit, zda hráč bude hrát v zámoří nebo v Evropě, eventuálně i v Českých Budějovicích. Kádr Bostonu ještě není uzavřený. On je sice nyní na farmě, ale prý by ještě měl dostat šanci se předvést," dodal generální manažer.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....