Banes Motor České Budějovice
25.10.2009, Miroslav Mayer

Jiří Šimánek: Dáváme málo branek

Č. B u d ě j o v i c e - Již dva zápasy po sobě vstřelili hráči HC MOUNTFIELD na domácím ledě pouze jednu branku a nezískali v těchto utkáních ani bod. Tentokrát nestačili na tým HC Eaton Pardubice. Hráči z města perníku poskládali všechny svoje branky do čtyř minut a tím rozhodli o osudu utkání. Domácí mužstvo mělo třicet šest minut na vyrovnání, ale nestalo se tak. Jediný úspěch domácího celku zaznamenal v poslední třetině Jiří Šimánek.

Každý gól potěší, ale za takového stavu moc ne

Utkání začalo dle očekávání. V obou brankách stály hvězdy svých mužstev Dominik Hašek a Roman Turek. Ve třinácté minutě zápasu odjel Dominik Hašek s bolestivou grimasou do kabin a na jeho místo se postavil Martin Růžička." My jsme to samozřejmě vnímali. Je tam rozdíl tak minutu, nebo dvě, než se nový gólman zatáhne. Pak už je to jedno. Nedíváte se jestli chytá Hašek, nebo někdo jiný, zápase není jen o brankáři," říká Jiří Šimánek. Jihočeši ke konci třetiny inkasovali branku do šatny a s jednogólovým mankem nastoupili do druhé třetiny.

Gól do šatny nechal zřejmě na domácích hráčích následky. Diváci v Budvar aréně se nestačili divit, co všechno se dá stihnout během sedmdesáti dvou vteřin. Po druhé brance byl střídán Roman Turek a do branky se postavil Jakub Kovář. Než si stačil pořádně sáhnout na puk musel ho dvakrát lovit ze své sítě." Dostali jsme branku v oslabení a pak místo abychom uhráli dvě, tři střídání jednoduše, tak byl vždycky puk v naší třetině a dostali jsme gól. To se nesmí stát. Ty střídání po gólu se musí odehrát ve středním pásmu, nebo nejlépe ve třetině u soupeře," viděl rozhodující momenty zápasu českobudějovický centr. Taková situace není k vidění každý den." Pamatuji si, že se něco podobného podařilo i nám. To je už dávno v zápase se Znojmem jsme dali čtyři branky také do dvou minut. Že bychom mi někdy dostali tolik branek za sebou to nepamatuji," vzpomíná Jiří Šimánek.

Do poslední třetiny ještě zbývala naděje na brzký gól a případnou dramatizaci zápasu." Do třetí třetiny jsme šli s tím dát co nejdříve nějaký gól, ale bohužel jsme ho dali hodně pozdě a to už se zápas jen dohrával," usuzuje střelec jediné domácí branky. Českobudějovičtí klesají v tabulce a nedaří se jim vyhrávat zápasy. V čem jsou hlavní příčiny? "Určitě je to tím, že dáváme málo gólů. Předtím jsme dali čtyři nebo pět gólů každý zápas a tím jsme je vyhrávali. Teď dáváme málo gólů a hodně inkasujeme,“ hodnotí situaci Jiří Šimánek." Myslím, že v mužstvu je dost hráčů, kteří by měli dávat góly, ale zatím je to jen na pár hráčích. Věřím, že i my ostatní nějaké ty góly dáme," uzavírá hodnoceni současné situace Jiří Šimánek.

Vychytaná nula by mě zahřála, říká Martin Růžička

Příznivce hokeje určitě nepřekvapí, když je v zápase s Pardubicemi hlavním hrdinou zápasu brankář. Tentokrát byl hrdinou brankář, ale nikoli Dominik Hašek, ale muž, který do zápasu nastoupil až ve třinácté minutě Martin Růžička. Po zápase přišel ochotně odpovídat na otázky a zářila z něj na všechny strany spokojenost. Svými zákroky nedovolil dlouhou dobu domácím hráčům skórovat a měl velkou zásluhu na vítězství svého týmu. "Nevěřil jsem, že si dnes zachytám. Hašan chytá dobře a že by se zranil na to jsem nemyslel," říká hrdina zápasu. Hodně střel pochytal hlavně ve druhé třetině. "Nějaké střely tam byly, ale naštěstí jsem gól nedostal. Měl jsem i trochu štěstíčka a domácí smůlu, spoustu puků mě trefilo," viděl situaci pardubický brankář.

I přes vynikající výkon nakonec nula na kontě hostujícího gólmana nezůstala. "Určitě mě to mrzí. Teď jsem odchytal tři zápasy a některé se mi moc nepovedly. Ta nula by mě určitě zahřála," lituje Martin Růžička. "Potřeboval jsem dostat co nejméně gólů, chytit se a to se povedlo," raduje se mladý brankář. Pro mladého brankáře je velká škola působit v týmu s takovým brankářem jako je Dominik Hašek. "Už jsem si na to zvykl a beru ho jako normálního spoluhráče. Je to pan gólman. Pro mě je to složitější jít po něm do branky," vysvětluje Martin Růžička. V Českých Budějovicích ho zastoupil více než dobře.
Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....