Banes Motor České Budějovice
18.10.2009, Miroslav Mayer

Jakub Kovář: Musíme zase začít vyhrávat

Č. B u d ě j o v i c e - V 17. kole nezískali hráči HC MOUNTFIELD na svém ledě poprvé ani jeden bod. V zápase s HC Plzeň 1929 tahali od začátku zápasu za kratší konec. Poprvé se trefili za stavu 0:3, ale jejich první trefa byla zároveň i poslední. Hosté z Plzně byli po většinu utkání lepším celkem a zaslouženě si po skončení zápasu užívali ovace svých fanoušků. "Pořád jsme věřili, že to otočíme jako s Vítkovicemi," říká brankář Jakub Kovář.

Plzeň hrála hodně dobře

Domácí neměli dobrý vstup do utkání. V polovině první třetiny se Plzeň ujala vedení a tlačila domácí hráče před jejich brankáře. V sedmnácté minutě došlo ke kuriózní situaci. Po faulu na pronikajícího plzeňského útočníka bylo nařízeno trestné střílení. K překvapení všech se na něj rozjel Jan Kovař. V brance nájezdu čelil jeho bratr Jakub Kovář. Často se taková situace u nás nevidí." Nečekal jsem, že pojede on. Říkal jsem si, že to snad ani není možné. Věřil jsem si, že ho přečtu. Jsem rád, že to tak dopadlo," říká strážce českobudějovické branky. Pro koho z bratrů byla tato situace výhodnější nebylo jasné." Já jsem bráchu neviděl jezdit nájezdy minimálně pět let a vůbec jsem nevěděl co udělá." Díky vychytanému nájezdu bylo utkání po první třetině ještě stále otevřené.

Ve druhé třetině pak plzeňští hokejisté zvýšili na 0:3 a otěže utkání drželi pevně ve svých rukách. "Plzeň hrála první polovinu utkání hodně dobře. Měla hodně šancí a přečíslení, hrála výborně přesilovky. Za stavu 0:3 už jí stačilo jen dobře bránit a už moc neútočit," myslí si Jakub Kovář. Domácí utkání nezabalili a podařilo se jim v přesilové hře snížit. Výborné zákroky předváděl i Jakub Kovář a stále držel svůj tým ve hře. V tomto zápase zradila domácí hráče i jejich tradiční zbraň a tou byly přesilové hry. "Dá se říci, že v minulých zápasech jsme rozhodovali utkání v přesilovkách. Dnes nám nešly a odrazilo se to ve výsledku utkání," souhlasí mladý gólman.

Do třetí třetiny šlo mužstvo za stavu 1:3 a rozhodně se chtělo pokusit utkání ještě otočit a získat nějaké body. " My jsme tady už otočili zápas s Vítkovicemi, takže jsme pořád věřili, ale bohužel nepadl ten druhý kontaktní gól a Plzeň už to pak dohrála," povzdechl si českobudějovický mladík.

Týmu HC MOUNTFIELD se poslední zápasy příliš nevyvedly. Dnes to byla šestá porážka ze sedmi zápasů. Když se mužstvu přestane dařit padá postupně na hráče "deka". "Je možné, že nějaká "deka" na mužstvo padla. Jakmile se dostaneme do situace kdy prohráváme, tak to mužstvo asi cítí. Musíme prostě zase začít vyhrávat a dostat se zase tam, kam patříme," připouští Jakub Kovář.

Věděli jsme, že to bude těžké utkání

Hvězdou utkání byl na plzeňské straně opět Martin Straka. O jeho umu a schopnostech už bylo napsáno mnoho. Vše tento hráč opakovaně potvrzuje a ukázal to i v Budvar aréně, kdy své mužstvo dovedl k dalšími vítězství. Po skončení zápasu šel, spolu se svými spoluhráči, poděkovat plzeňským divákům za podporu. Spocený a spokojený pak hodnotil utkání. "Věděli jsme, že to bude těžké utkání a to se potvrdilo. Jsem rád, že jsme to zvládli. Dnes to byl týmový výkon, všichni kluci podali vynikající výkon celých šedesát minut," říká na úvod legenda českého hokeje. Už v první třetině mohla Plzeň utkání rozhodnout. Vytvořila si množství šancí a byla nebezpečná při přesilových hrách. "Šance jsme měli, ale chyběl nám kousek štěstí. Led nebyl ideální, trošku nám to skákalo, ale nakonec jsme góly dali," hodnotí Martin Straka.

Plzeňští si nejen vytvářeli šance, ale hráli dobře i v defenzívě. Hráči HC MOUNTFIELD se téměř nedostávali do brankových příležitostí. "Měli jsme špatný začátek sezóny a věděli jsme, že to musíme zlepšit. Zlepšili jsme se a teď se nám to vyplácí. Je to i gólmanem. Dušan Salfický chytá fantasticky. Mužstvo to cítí a má daleko větší sebevědomí," vysvětluje plzeňský kapitán.

Do poslední třetiny šli plzeňští hráči s vedením 1:3 a již se příliš do útočení nehnali, spíše si hlídali domácí hokejisty. "My jsme nechtěli dostat kontaktní gól, ale nechtěli jsme ani být pasivní. Měli jsme v plánu dál domácí napadat. Myslím, že se nám to povedlo, protože jsme domácí hráče k ničemu nepustili," uzavírá Martin Straka.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....