Banes Motor České Budějovice
19.09.2002, Antonín Vansa

Skvělý brankář Mašek a kanonýr Mertl rozložili Liberec

Útočník Tomáš Mertl se stal hrdinou utkání. Šestnáctiletý budějovický centr nastřílel libereckým brankářům Medvídkovi a Součkovi dohromady tři branky a výraznou měrou se podílel na porážce houževnatého soupeře ze severu Čech.
Již úvod naznačil, kdo bude hrát v utkání prim. Zatímco liberečtí mladíci v úvodních minutách zcela propadávali ve všech herních činnostech, hokejisté Českých Budějovic si otevřeli před libereckou brankou střelnici. Již v první minutě oslovil Kuchejda Černého, jenž ve slibné příležitosti minul. Ve 3.minutě roztočili domácí kolotoč v útočné třetině, z čehož nakonec rezultoval faul Mrkvičky. Domácí potrestali jeho vyloučení už po 40 vteřinách, kdy prudkou Holubovu ránu šikovně tečoval Kudláček a brankář Medvídek byl bez šance. Hosté se sice snažili rychle odpovědět, ale střelu Špačka spolehlivě kryl Mašek. Jak se však ukázalo, jednalo se jen o ojedinělou akci libereckých, poněvadž v 7.minutě zasadili Budějovice hostům těžký direkt v podobě dvou branek Matušíka a Mertla. To už nevydýchal brankář Medvídek a po 6 minutách a 27 vteřinách přenechal místo v brance náhradníku Součkovi. Ten přeci jen dodal Liberci klid a hra severočechů šla pomalu nahoru. V 15.minutě se protáhl obranou domácích útočník Divíšek, avšak jeho rána skončila bez úspěchu, stejně jako o pár vteřin později na druhé straně blafák Navrátila. V 16.minutě putoval za katr domácí Hanzal a mužstvo od Ještědu dokázalo početní výhody využít. Od modré napřáhl útočník Vantuch a brankář Mašek puk nezkrotil - 3:1.

Hosté zjevně zvedli ve druhé třetině hlavu a zle domácím zatápěli. Z přemíry snahy nakonec pramenil faul obránce Kříže a Budějovicím se tak v čase 21:14 naskytla další početní výhoda. Domácí ale hráli přesilovku prachbídně a nevzali v potaz ani varování, které jim udělil ve 23.minutě Špaček, když za brankou odzbrojil Maška, avšak v pádu svou akci nezakončil. Budějovičtí se neponaučili a tak o půl minuty později musel zkousnout hořkou pilulku brankář Mašek, kterého tváří v tvář pokořil při vlastním oslabení opět střelec Vantuch. Domácí tým chtěl rychle odpovědět a do tří minut vměstnal tři ostré rány, které Souček s vypětím všech sil pochytal.

O co nezáživnější byl konec 2.třetiny o to lepší to bylo v části závěrečné. Již ve 42.minutě nezužitkoval Hanzal pěknou přihrávku Mertla a o pouhou minutu později stáli pro změnu všichni svatí při Maškovi, když mu po ráně Polcara pořádně zazvonilo v uších. V minutě 48.obral Mertl na vlastní modré o puk Kříže a skvělou individuální akci zakončil povedeným blafákem - 4:2. O čtyři minuty později si šli sednout v rozmezí 10 vteřin na trestnou lavici budějovický Černý a liberecký Mrkvička. Hra ve čtyřech zjevně více svědčila jihočechům, protože v 52.minutě se dostal ke třetí dorážce střelec dne Mertl a popáté rozvlnil libereckou síť. Ještě jednu šanci na zkorigování výsledku severočeši měli, jenže nedokázali využít 65 vteřin dlouhou početní výhodu pěti proti třem. Budějovičtí tak dokázali pohlídat výsledek až do poslední vteřiny a po zásluze si připsali tři body za výhru 5:2.

HC ČESKÉ BUDĚJOVICE - HC BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 5:2 (3:1,0:1,2:0)
Branky: 4.Kudláček (Holub) - 1:0, 7.Matušík - 2:0, 7.Mertl (Kudláček) - 3:0, 17.Vantuch (Špaček) - 3:1, 24.Vantuch (Dušek) - 3:2, 48.Mertl (Vondráček) - 4:2, 53.Mertl - 5:2 Rozhodčí: Fraňo - Štofa, Růžičková. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 50.

OHLASY TRENÉRŮ
Milan Stárek (Č.Budějovice):Úvod jsme měli z říše snů, ale potom jsme usnuli na vavřínech a nechali Liberec dotáhnout se na rozdíl jediné branky. Třetí třetina už byla opět v naší režii. Vítězství jsme vydřeli.
Ivo Svatoš (Liberec): Bylo to celkem vyrovnané utkání. Nevyšel nám začátek zápasu, ale rychle jsme dostali znovu na dostřel. Zápas nakonec rozhodly dvě individuální chyby jednoho hráče. Kluci dřeli a je třeba jim poděkovat.

Sociální sítě

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....