Banes Motor České Budějovice
25.07.2009, Miroslav Mayer

Chci zkusit dojít co nejvýše, říká Roman Horák

Č. B u d ě j o v i c e - Nadějný českobudějovický centr Roman Horák se bude v příští sezóně prohánět po ledových plochách v zámoří. Poté, co byl draftován New Yorkem Rangers a později v juniorském draftu mužstvem Chilliwack Bruins, se rozhodl pokračovat ve svém hokejovém růstu v zámoří. "Je to pro mě velká šance jít dopředu," říká osmnáctiletý reprezentant před svým pondělním odletem do Edmontonu.
Koncem června jste byl draftován do NHL i do juniorské ligy. Jak se daly věci dál do pohybu?
Já jsem vyloženě čekal až dostanu nějaké informace o tom co se bude dít a kam vlastně poletím. Teď poletím na kemp do Edmontonu a pak asi za měsíc začíná kemp v juniorské lize v mužstvu Chilliwack Bruins.

Co je to za kemp v Edmontonu a jak jste se na něj dostal?
To mám zařízeno přes Patrika Štefana. Je to domluveno s jeho známým trenérem a budu se tam připravovat na suchu i na ledě spolu s Tomášem Vincourem a bude tam ještě dalších pár lidí. Odtud se přesunu na týdenní kemp do Chilliwacku a pak bych měl jet na nováčkovský kemp do Rangers.

Nečekal jste hned po draftu, že se vám ozvou z Rangres a řeknou vám co a jak?
Pokud vím, tak jeden kemp už proběhl a začínal hned den, nebo dva po draftu. Myslím, že tam byl Tomáš Kundrátek. Mě o tom říkal zástupce Rangers pan Gajdošík, který za mnou přijel a přivezl mi dres a čepici klubu. Říkal, že by se to nedalo tak rychle po draftu všechno zařídit. Pozvou mě na nováčkovský kemp někdy za měsíc a pokud vím, tak pozvánka už dorazila, takže bych tam měl jet.

Vzhledem k vašemu programu nestihnete sraz reprezentační dvacítky.
To je pravda. Budu z tohoto srazu omluven. S trenérem Šindelem jsem zatím nemluvil, takže vůbec nevím co se bude dále dít. Určitě bych se chtěl dostat do nominace na mistrovství světa. Zatím jsem na žádném kempu nebyl a tak to bude asi těžké, protože mě pan Šindel neměl možnost vidět a ani nevím, jestli mě zná. Budu se muset ukázat v Kanadě, abych se na šampionát dostal.

Od koho jste načerpal nejvíce informací o životě v Kanadě a o juniorské lize?
Nejvíce od kluků, kteří tam byli tady z Českých Budějovic. To byl Robin Soudek a Standa Polodna. Pár věcí mi i říkal Patrik Štefan.

V příští sezóně vás tedy čeká hned několik změn. Od života bez rodiny počínaje po styl hokeje konče. Je něco z čeho máte větší obavy?
Bude to těžké po všech stránkách. Jiná řeč a odloučení od rodiny. Po hokejové stránce nemám přesné představy, protože jsem tu soutěž na vlastní oči neviděl. Určitě to bude rychlejší a tvrdší než tady. Doufám, že se tam herně prosadím. Pokud chci udělat nějakou hokejovou kariéru a hrát v reprezentaci, tak se prostě musím prosadit.

Jste připraven i na kanadský útok na psychickou dolnost, kdy se vám může stát, že po vydařeném zápase budete ten další sledovat pouze z tribuny?
Tady by se mi něco takového třeba v juniorce určitě nestalo, ale tam je to možné. Oni to tam dělají často. Myslím si, že záleží hodně na trenérovi a věcech okolo.

Jaká byl reakce vedení MOUNTFIELDU, když jste jim oznámil, že odcházíte do zámoří?
No, určitě nebyli rádi. Říkali, že bych si letos zahrál více. Já ale neodcházím kvůli tomu, že bych tady málo hrál. Já to prostě chci zkusit. Navíc si Rangers přáli, abych tam odešel a já si nechci zavírat bránu.

Myslíte si, že se mladí hráči, kteří odešli do juniorských lig do zámoří rychleji zlepšují?
To záleží na každém hráči. Pokud na to má, tak se může zlepšit. Určitě se tam jinak trénuje, jsou tam jiné návyky a všechno kolem hokeje je tam jiné. Nedá se ale říct, že každý kdo odejde do juniorské ligy se výrazně zlepší.

V příští sezóně budete hrát ve stejné soutěži proti svému kamarádovi a bývalému kolegovi z útoku Robinu Soudkovi. Slyšel jsem, že chystáte předvést pěstní souboj. Je to pravda?
(úsměv) Myslím, že k tomu nedojde, ale je pravda, že jsme se ze srandy hecovali. Já nejsem určitě člověk, který by se tam šel rvát. Když budu muset do souboje, tak se mu určitě nebudu vyhýbat.

Jaké máte informace o vašem novém klubu?
Díval jsem se, jak dopadli loni a to nebylo nic moc. Ve své divizi skončili poslední. Určitě by nebylo dobré hrát v týmu, který vyhraje deset zápasů za sezónu. To by mi moc nedalo, ale věřím, že to bude dobré. Určitě bych tam rád minimálně jeden rok vydržel.

Příznivce českobudějovického hokeje bude určitě zajímat, jestli chystáte někdy v budoucnu návrat do rodného klubu.
Každý se vrací rád domů. Teď bych si rád vyzkoušel dojít ve své kariéře nejvýše kam to půjde, třeba zjistím, že tam na to nemám a budu doma dříve. Pokud bych se dostal někam výše, tak pak bych se rád vrátil, ale to je daleko.

Na co budete, ze své dosavadní hokejové kariéry v Českých Budějovicích, nejraději vzpomínat?
Nebudou to žádná speciální vítězství. Rád budu vzpomínat na osmou a devátou třídu, kdy jsme tady měli výbornou hokejovu partu. Jsou to hezké vzpomínky, více na lidi kolem, než na úspěchy.

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....