Banes Motor České Budějovice
07.07.2009, Michal Špírek

Ondřej Veselý míří na MS v in-line hokeji

Č. B u d ě j o v i c e - Nejenom ledním hokejem živ je člověk. Ondřej Veselý, v minulé sezóně kapitán HC MOUNTFIELD, již několik let "fušuje" i do in-line hokeje, tedy do hokeje na kolečkových bruslích. Letos se Veselý v in-line hokeji umístil se zlínským celkem na druhém místě extraligy. Útočníka nemine ani mistrovství světa v Itálii, které začalo v pondělí. Od klubu HC MOUNTFIELD dostal Veselý povolení k účasti a forvard se tak pokusí do své sbírky medailí přidat první zlato.
Že si lední hokejista zpestří letní dřinu in-line hokejem není dnes již nijak výjimečné. Stačí se podívat na soupisku českého týmu na letošní mistrovství světa organizace FIRS v in-line hokeji v italském Varese. Rostislav Klesla a Tomáš Plekanec, známá to jména z NHL. V bráně Martin Altrichter, v obraně českobudějovickým fanouškům dobře známý Milan Toman. A mezi útočníky, jak již bylo zmíněno, Ondřej Veselý. Co vlastně člena kádru HC MOUNTFIELD k tomuto sportu přivedlo? „K in-line hokeji jsem se poprvé dostal už asi před deseti lety, kdy tento sport ve Zlíně začínal. Tenkrát tam hráli ještě “nehokejisté“, kamarádi, kteří mě přemluvili, abych se k nim přidal. Postupem času začali hrát in-line hokej převážně hokejisté,“ vypráví Veselý. „Dnes už se tak v prostředí okolo in-line nesetkám s hráčem, který by v životě nehrál hokej. Většinou jsou to kluci, kteří hrají první, druhou ligu, někteří i extraligu.

Ondřej Veselý se pochopitelně může in-line hokeji věnovat až po hokejové sezóně. Letos se se svým týmem Prozax Devils Zlín probojoval do finále extraligy, kde Zlínské porazil Beroun. „Ve Zlíně máme hned dva týmy, nyní se tam sešla celkem dobrá parta, takže u in-line hokeje zůstávám i nadále. Baví mě to.“ Ondřej Veselý si ve dvou finálových střetnutích připsal hned šest kanadských bodů. „In-line hokej se hraje na čtverky, takže člověk je na ledě hodně často, má více místa a body se tak dělají snáze než v hokeji," vysvětluje Veselý svou vysokou produktivitu.

V in-line hokeji lední hokejisté vynikají, už tomu tak ale není například ve florbale či hokejbale, sportech, kdy se musí za míčkem popoběhnout. Hokejistům, zvyklým se po ledě klouzat, tak tyto sporty moc nevoní. S in-linem je to jiné. Jak ale Veselý vnímá rozdíly mezi „kolečkáči“ a bruslemi s noži? „Hůře si zvykám z kolečkových bruslí na ty klasické. Takže když jdu po in-linu poprvé na led, je to docela nezvyk,“ usmívá se Veselý. „Ale jako doplňkový sport považuju in-line hokej za ideální."

„In-line hokej tedy hraji po hokejové sezóně, kdy ho mohu skloubit s letní přípravou,“ pokračoval Veselý. Nemají snad hokejisté, placeni svými kluby, ve smlouvě zákazy podobných mimohokejových aktivit? „To máme," přikyvuje Veselý hlavou. „Ale já se vždy zeptám před sezónou, jestli s tím v klubu, trenér a manažer, nemají problém, a zatím mi to nikdy nezakázali."

Den před odjezdem do Itálie Veselý ještě pilně trénoval s HC MOUNTFIELD. „V pondělí začalo mistrovství světa v Itálii a já mám povolení, že ve středu tam mohu odjet. Takže na čtvrtfinále bych tam měl být,“ řekl Veselý. „Myslím, že to bude mé šesté, možná sedmé mistrovství,“ přemýšlel Veselý, držitel medailí z několika MS. Český tým bude letos útočit již na pátou medaili za sebou a dělá si ambice na titul, na který dosáhl ve čtrnáctileté historii pouze jednou, a to v roce 2007 v Bilbau. Ondřeje Veselého ale účast na tomto mistrovství minula. „Cokoliv jiného než medaile by byl neúspěch," uvedl trenér reprezentace Daniel Tvrzník před mistrovstvím. Pomůže Ondřej Veselý k té nejcennější?

Sociální sítě

Jaká byla podle zástupců vedení sezona 2023-24? pojďte si to poslechnout!

Branky a nahrávky: 5. Remeš (Vachun, Lev), 6. Pitel (Willmann), 29. Vachun (Mar. Kříž, Hoch), 31. Pitel (Willmann, Hoch), 39....